Свет

Амерички регулатор тражи казну од пет милијарди долара против До Квона и "Тераформ лабса"

Пропала крипто фирма и суоснивач проглашени су одговорним за превару
Амерички регулатор тражи казну од пет милијарди долара против До Квона и "Тераформ лабса"Getty © Filip Filipovic / Contributor

Америчка комисија за хартије од вредности тражи да пропала фирма за криптовалуте "Тераформ лабс" и њен оснивач До Квон плате више од пет милијарди долара казни и камата, након што су раније овог месеца проглашени одговорним за превару.

Регулаторни орган је затражио казну од нешто мање од 4,2 милијарде долара, уз додатних 545 милиона долара камате, пише "Фајненшел тајмс" позивајући се на судска документа. Такође је затражено да "Тераформ лабс" и Квон плате 420 милиона долара, односно 100 милиона долара на име казни у грађанској парници.

"Тераформ лабс" је пропао у мају 2022. након што је његова криптовалута "тераУСД" - која је дизајнирана да прати цену долара - изгубила вредност, што је изазвало кризу на ширем тржишту дигиталних средстава која је збрисала неколико компанија и гурнула цену токена као што је биткоин на вишегодишњи минимум.

Казне гомилају притисак на Квона који је, заједно са "Тераформ лабсом", раније проглашен кривим за превару инвеститора криптовалута у шеми која је наводно изазвала губитке од 40 милијарди долара.

Квон је усред битке за екстрадицију између САД и Јужне Кореје. Прошле године амерички тужиоци поднели су против њега осам оптужби, док је Јужна Кореја је за њим издала налог за хапшење у септембру 2022. године, наводећи да је прекршио правила тржишта капитала у земљи.

Квон је у Црној Гори од јуна прошле године, када је ухваћен у покушају да изађе из земље са фалсификованим пасошем.

image
VV inauguration
banner