Србија и Балкан

Апликација Приштине за чланство у ЕУ биће "заробљена" у фиокама бирократа

Захтев из Приштине би могао да остане "заробљен" у Европском савету
Апликација Приштине за чланство у ЕУ биће "заробљена" у фиокама бирократаNone © AP Photo/Bundas Engler/Тањуг

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти јуче је у Чешкој предао захтев тзв. Косова за  статус кандидата за Европску унију, али, како преносе "Новости", апликација Приштине за сада ће остати у фиокама Европског савета.

"Намеравамо да обавестимо земље чланице и институције ЕУ о кандидатури на следећем састанку амбасадора у Бриселу. Нећемо имати довољно времена за било које друге процедуре последњих дана чешког председавања", саопштили су за тај лист из чешког председништва ЕУ.

Извори листа из Европског савета очекују да ће на представљању приштинске кандидатуре доћи до реакција на амбасадорском нивоу, пре свега од пет земаља које нису признале Косово. Реакција се, како истичу, очекује и од оних који нису задовољни тренутним стањем на Косову и Метохији.

Уколико се те предикције обистине, захтев из Приштине би могао да остане "заробљен" у Европском савету, без слања на даљу процедуру у Европску комисију.

Приштина је јуче, како наводе, срушила и Вашингтонски, када је премијер привремених институција Аљбин Курти званично у Прагу, и то Чешкој као председавајућој ЕУ, поднео захтев тзв. Косова за чланство у Унији. Курти је документ уручио чешком министру за европска питања Микулашу Беку, који је рекао да му је "част да прихвати овај захтев".

Београд, с друге стране, разговара са пет чланица ЕУ које нису признале тзв. Косово, али и са другим европским државама да спрече да се захтев Приштине узме у разматрање, јер се тиме и руше кључна документа на којима почива Унија - Уговор о ЕУ, односно Лисабонски споразум.

Из Приштине су најавили и да ће у наредном периоду поднети захтев и за добијање чланске карте НАТО. 

image