Србија и Балкан

Дачић: Међународна заједнице се слаже да је највећи проблем Курти

Данас је седница Европског савета, сви лидери ЕУ су на том састанку и сигурно ће бити речи и о ситуацији на Косову, рекао је шеф српске дипломатије
Дачић: Међународна заједнице се слаже да је највећи проблем КуртиNone © ATA Images

Изјава специјалног представником САД за Западни Балкан Габријела Ескобара о ЗСО и приступ САД око тог питања јасно говори шта међународна заједница мисли о Аљбину Куртију и његовим потупцима, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић за Хепи. 

"Ескобар је употребио формулацију за Бриселски споразум која иде нама у прилог. Рекао је да је тај споразум правно обавезујући. Неки други европски представници нису толико чрсти по том питању. Бербок ми је рекла да ниједан 'косовски' премијер неће прихватити формирање Заједнице српских општина. Међутим, када је потписиван Бриселски споразум Хашим Тачи је био премијер. Он га је потписао. Парадокс је да за неке постоји Бриселски споразум, а за неке не", поручио је министар Дачић у емисији "Добро јутро Србијо".

Наводи да је очигледно да Приштина не жели да се било шта поштује и ту се доводи у питање и наставак дијалога. У папирима Солунског самита се позива на резолуцију 1244. Све тврдње да споразуми и резолуције нису актуелни су у функцији охрабривања Куртија да ништа не прихвата и да настави своју агенду.

"У наредним данима ће се радити на деескалацији, а тек онда може да се прича о озбиљнијим темама које се темеље на Бриселском споразуму", каже шеф српске дипломатије.

Дачић је прокоментарисао став међународне заједнице који се тиче повратка косметских Срба у косовске институције.

"Ни мало није једноставна ситуација. Срби немају места и начин да се врате у институције. Представници међународне заједнице су се изјаснили да је тренутно највећи проблем Курти. Сматрају да док је Курти на власти неће бити ништа од поштовања Бриселског споразума", казао је Дачић.

Министар је рекао да је неизвесно шта ће се дешавати са Косовом и Метохијом након аплицирања за чланство у ЕУ.

"Сијарто ми је лично обећао да ће гласати против! Питање је да ли ће уопште и бити гласања или ће председавајућа Чешка то поставити као процедурално питање", истакао је Дачић.

Спољна политика Србије заснована на међународном праву

Дачић је рекао да Србија мора да води балансирану спољну политику која се заснива на принципима међународног права.

"То питање усаглашавања са ЕУ није само питање везано за Русију. Нашем народу је одвратно када неко говори о санкцијама. Ми сами смо били жртве санкција. Овде говорим о политичким интересима. Врло је важно како ће ко да гласа на међународним форумима. Џабе што постоје земље које нису признале 'Косово' када нису гласале за то. Уколико бисмо увели санкције Русији да ли би то значило да 'Косово' не би ушло у УН? Наравно да не значи. Ништа се не би променило када бисмо увели санкције Русији осим што бисмо изгубили гласове на које можемо да рачунамо. Према томе, наше одлуке су суверене и ми их доносимо без обзира на притиске са обе стране", казао је Дачић.

Он је још једном напоменуо да је за решавање тренутне кризе на Косову најважније заустављање даље ескалације насиља.

image
VV inauguration
banner