Србија и Балкан

Цвијановић: Одлука ЕУ о кандидатском статусу БиХ је политичка

Жељка Цвијановић нагласила је да даље заједничко кретање на европском путу не зависи само од БиХ, већ уопштено од капацитета Европске уније
Цвијановић: Одлука ЕУ о кандидатском статусу БиХ је политичка© Танјуг/Милош Миливојевић

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да давање кандидатског статуса БиХ за чланство у Европској унији представља чисто политичку одлуку ЕУ мотивисану дешавањима на геополитичком плану.

Нагласила је да даље заједничко кретање на европском путу не зависи само од БиХ, већ уопштено од капацитета ЕУ.

"Морам да изразим задовољство што је БиХ коначно добила кандидатски статус. У статусном смислу то значи већу повезаност БиХ и ЕУ. Могуће је и то да ће постојати већи доток средстава подршке из фондова ЕУ, али у суштини ништа се неће десити преко ноћи", истакла је Цвијановићева за Срну.

Навела је да ЕУ очекује одређено кретање напред према једном уходаном редоследу прописаних ствари.

"Оно што ми знамо, осим услова који се постављају као обавеза за одређене државе да би постале кандидати и после тога добиле датум за преговоре, а коначно и преговарале о чланству, јесу различити сетови одређених захтева", истакла је Цвијановићева.

Подсетила је да је недавно имала прилику да на самиту ЕУ-Балкан у Тирани и другим местима чује како ЕУ посматра овај регион као место где треба да се развије додатно партнерство и где би конкретним потезима требало да се изађе из нејасне формулације о перспективи европског чланства, тако да су проценили да је за БиХ први конкретан потез да добије кандидатски статус.

Цвијановићева је, међутим, оценила да, ако ће тај кандидатски статус држати БиХ у "неком чудном стању" 15 или 16 година, као што је био случај са Северном Македонијом, онда то неће ништа значити.

"Ако то значи да иза тога имамо одређени ходограм, који подразумева да се у некој скорој будућности добије датум за преговоре, да се дефинишу одређене формације које ће вршити преговоре, у складу са уставним надлежностима и кроз наш систем координисаних активности, и ако то значи да ћемо бити у стању да формулишемо своје јединствене позиције у преговарачком процесу, онда то значи кретање за нас", истакла је Цвијановићева.

Рекла је да очекује да се тако нешто деси, али да то не зависи од БиХ, него уопште од капацитета ЕУ да се сви заједно крећу даље.

Подсетимо, лидери ЕУ јуче су БиХ одобрили статус кандидат за придруживање европском блоку.

Тиме се БиХ придружила осталим земљама кандидатима - Албанији, Молдавији, Северној Македонији, Црној Гори, Србији, Турској и Украјини у процесу придруживања, који може да траје годинама и обухвата комплексне преговоре о усклађивању локалних закона са законодавством ЕУ.

image