Србија и Балкан

Нова власт у БиХ: Нисмо се сложили око НАТО пута

Нову власт у БиХ чиниће странке "осморке", СНСД и ХДЗ
Нова власт у БиХ: Нисмо се сложили око НАТО пута© FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, СДП-а Нермин Никшић и њихови коалициони партнери састали су се у Сарајеву, где су разговарали о формирању Савета министара и осталих структура власти на заједничком нивоу, а потом и потписали споразум у Парламентарној скупштини БиХ, преноси Радио-телевизија Републике Српске.

Документ је назван "Смернице, начела и циљеви у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ за период 2022–2026 године".

Милорад Додик је рекао да је циљ ових докумената ефикасно формирање власти на заједничком нивоу, те да је неуобичајено брзо за БиХ дошло до договора и консензуса.

"На неуобичајено брз начин за БиХ дошло је до договора и консензуса. Треба да се формира Савет министара и да се бавимо оперативним питањима", рекао је Додик, а пренео РТРС.

Ипак, истакао је Додик, постоје ствари око којих се нису сложили као што је НАТО пут БиХ. Он је рекао да су за то били Драган Човић и "осморка", али да он није.

Додик је истакао да су уложени озбиљан напор, брзина и уважавање партнера, што је подразумевало покушај да се дође до ефикасног формирања власти, усвајања важних документа попут буџета, као и деблокаде планова.

Разлике на тему евроатлантске интеграције БиХ поменуо је и Нермин Никшић.

"Разлике су евидентне у неким питањима, као што су евроатлантске интеграције, али смо одлучили да то оставимо по страни. (…) Ми смо се определили да радимо на сарадњи, споразуму, пружању руке и договору, уместо на потенцирању разлика и свађа", истакао је Никшић.

Очекује се да ће Савет министара бити формиран до краја године.

image
VV inauguration
banner