Србија и Балкан

Новинарска удружења: Подобне и неподобне жртве притисака

УНС се коначно огласио поводом објављивања списка наводних "руских агената у Србији", док НУНС и НДНВ и даље ћуте
Новинарска удружења: Подобне и неподобне жртве притисака© Илустрација

Неколико дана након што је група "Октобар - слободарски савез слободне Србије" објавила листу "руских агената" на којој су се нашли новинарка и сарадница РТ Балкан Љиљана Смајловић и главни уредник "Вечерњих новости" Милорад Вучелић, коначно се огласило Удружење новинара Србије (УНС).

"УНС протестује због обjављивања имена новинара Љиљане Смајловић и Милорада Вучелића на 'Листи агената Путиновог режима' у Србији коју је сачинила невладина организација 'Слободарски савез слободне Србије - ГРУПА ОКТОБАР' јер оваквим прављењем спискова неподобних, у овом случају новинара, може бити угрожена њихова безбедност", наводи се у саопштењу.

Из Удружења додају да никоме не споре право да критикују појединце и да се не слажу са њиховим ставовима, али подсећају да "нико нема право да говор, мишљење, изражавање и опредељење новинара квалификује као страну агентуру и тиме доведе у питање њихову сигурност".

Од групе "Октобар" захтева се да са списка уклони имена новинара "како они не би били жртве недопустивог притиска и како не би била угрожена њихова безбедност".

За разлику од Удружења новинара Србије које је успело да реагује на овај вид таргетирања новинара, од Независног удружења новинара Србије нема ни трага, ни гласа.

На сајту НУНС-а могу се наћи позиви на солидарност са белоруским колегама, са колегама са Косова и Метохије, као и захтев да се процесуирају претње упућене новинарки ТВ Нова С Јелени Обућини.

НУНС је тражио и јавно извињење РТС-а поводом "сексистичког извештавања о Светском првенству у фудбалу", а на Међународни дан људских права, из овог Удружења су указали да су на Западном Балкану права новинара и њихов рад угрожени "готово свакодневно".

Међутим, објављивање списка наводних "Путинових агената у Републици Србији", НУНС очигледно не види као угрожавање права новинара. Слично је и са Независним друштвом новинара Војводине (НДНВ), а поводом овог случаја није се огласило ни Министарство информисања.

Иначе, групу "Октобар - слободарски савез слободне Србије" основао је адвокат Чедомир Стојковић у новембру ове године.

"Основали смо групу Октобар као савез грађана за борбу против хибридног деловања режима Владимира Путина у Србији, који преко својих агената утицаја спречава развој и демократизацију земље и улазак Србије у Европску унију", написао је Стојковић том приликом.

image