Србија и Балкан

Куртијев списак ''ратних злочинаца": 230 Срба на листи за затвор, Приштина демантује

Према сазнањима "Новости", многи од поменутих припадника српске националности и даље живе на територији КиМ
Куртијев списак ''ратних злочинаца": 230 Срба на листи за затвор, Приштина демантује© kosovopolice

Изгледа да нема краја иживљавању над Србима на Косову и Метохији, показује најновији списак са 230 имена и презимена Срба које може да ухапси полиција тзв. Косова јер су наводно починили ратне злочине над Албанцима.

О оваквим плановима известили су медији на албанском, а према сазнањима "Новости", многи од поменутих припадника српске националности и даље живе на територији КиМ.

Према мишљењу српских политичких аналитичара са КиМ, то представља доказ да се та лица не осећају кривим, јер у супротном сасвим сигурно не би остали тамо да живе.

На списку су имена људи из различитих средина на Косову и Метохији: из Косова Поља, Клине, Истока, Кишнице код Грачанице и Рачка. 

Иначе, као повод за синоћно хапшење Слађана Трајковића, бившег припадника тзв. косовске полиције, наводи се ратни злочин.

Супруга ухапшеног Трајковића, Сузана, изјавила је да су јој у јужном делу Косовске Митровице рекли да је њен муж ухапшен, пребачен у Приштину и да је оптужен за ратни злочин - масакре над Албанцима. Она је рекла да је њеном супругу одређен притвор од 48 сати, да је он дијабетичар, а да код себе нема потребне лекове.

Приштина демантује постојање спискова

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља негирао је данас да косовска полиција има спискове по којима хапси бивше полицајце.

Свечља је на свом Фејсбук налогу оценио да је реч о "кампањи дезинформација Београда" како би се, тврди, оправдале "криминалне радње".

"Кампања дезинформација да је ухапшен бивши полицајац у Северној Митровици и да су опструисани радници електродистрибуције још једном доказује потребу да се барикаде одмах уклоне и да се нормалност на овим просторима што пре врати“, навео је Свечља.

Поновио је тврдње Приштине о наводним "територијалним претензијама Србије", које су, по његовом мишљењу, разлог за објављивање информација о томе да косовска полиција има спискове према којима хапси бивше полицајце.

image