Србија и Балкан

У Северној Митровици ухапшен још један Србин, нови страх и узнемиреност међу Србима

Некадашњи припадник Косовске полиције Слађан Трајковић ухапшен је у четвртак увече у насељу Бошњачка махала у Северној Митровици због наводног ратног злочина; Петковић упозорио да Курти наставља лов на Србе
У Северној Митровици ухапшен још један Србин, нови страх и узнемиреност међу СрбимаNone

Ова вест која се синоћ пред поноћ брзо проширила Северном Митровицом унела је нови страх и узнемирење међу Србе на северу Косова.

Није још познато где је Србин који је почетком новембра са осталим колегама напустио КПС, ухапшен, да ли у својој кући у овом насељу или на улици, једино што је извесно јесте да је у Бошњачкој махали у последњих седам дана, као и јуче поподне, на више места било патрола и патролних возила Косовске полиције.

Портал "Косово онлајн" пред поноћ пренео је да је супруга ухапшеног Слађана Трајковића потврдила вест о хапшењу и додала да га терете за наводни ратни злочин.

Сузана Трајковић, супруга ухапшеног Слађана ноћас је за овај портал рекла да је пре поноћи била у полицијској станици у јужном делу Косовске Митровице и да су јој тамо рекли да њен муж током вечери пребачен у Приштину и да му је одређен притвор од 48 сати.

Она је додала да је Слађан од 2013. године био полицајац у КПС-у и да је "невероватно да је сада, кад је напустио службу ухапшен".

"За шта могу да буду Срби оптужени, какав ратни злочин, толико година био је припадник Косовске полиције. Ово је страшно шта се ради Србима", рекла је она додајући да је њен супруг дијабетичар ида код себе нема лекове.

"Ново хапшење и то бившег српског полицајца Слађана Трајковића на KиМ показује да Kурти наставља лов на Србе, не жели да смири тензије и деескалира ситуацију! Kако се одједном појављују докази против Срба који су напустили институције а нису постојали док субили део косoвског система", написао је ноћас на Твитеру Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије. 

Остаје да се види како ће ова вест утицати на ситуацију широм севера Косова и Метохије и каква ће бити реакција Срба.

"Ако је ово одговор Куртија на захтеве да нас остави на миру, да пусте из затвора Дејана Пантића и Аџића, да се Косовска полиције повуче из Северне Митровице, онда то није добро", кратко су нам синоћ око поноћи рекли неки од Срба на барикади у Рудару код Звечана.

Иначе, пре седам дана полиција тзв. Косова на Јарињу је ухапсила Дејана Пантића, бившег полицајца КПС. Њему је одређен притвор од 30 дана због сумње да је починио кривично дело "извршење терористичког акта". Пар сати после хапшења, Срби су на северу подигли су барикаде на свим главним путним правцима.

Нешто раније ухапшен је и Митровчанин Миљан Аџић.

Сем овог хапшења, ноћ је на северу КиМ протекла мирно. Барикаде су и јутрос освануле на укупно седам места, у Рудару, Србовцу, Ибарској Слатини, Лешку, Зупчу, Варагама и Газиводама, а и даље су блокирани административни прелази Јариње и Брњак.

На барикади у Рудару, на којој је и протеклу ноћ провело више стотина Срба синоћ је са пажњом пропраћен интервју председника Србије Александра Вучића РТС-у.

Школе на северу Косова не раде ни данас, пети дан за редом.

image