Србија и Балкан

Портпарол НАТО-а из времена бомбардовања СРЈ 1999: Српске трупе могу на КиМ, али...

Џејми Шеј сматра да резолуција 1244 дозвољава Србији да тражи повратак трупа, али само под одређеним околностима
Портпарол НАТО-а из времена бомбардовања СРЈ 1999: Српске трупе могу на КиМ, али...© Нaто

Захтев Србије за повратак војника и полицајаца на Косово и Метохију неће бити одобрен, сматра Џејми Шej, портпарол НАТО-а из времена бомбардовања СРЈ 1999. године.

Он је, како каже, задовољан одлуком Србије да упути такав захтев, а не да "поступа једнострано".

"Боље је што је Србија јавно и транспарентно затражила од Кфора да врати трупе на Косово, а не да то чини једнострано или тајно, јер би то у садашњим околностима било крајње провокативно", рекао је Шеј за Радио Слободна Европа.

Бивши британски званичник навео је да је чак и председник Србије Александар Вучић свестан да овај захтев неће бити одобрен.

Шеј је мишљења да је у питању "политичка акција", коју Вучић користи како би забележио поен у очима јавности.

Да подсетимо, Вучић је рекао да Србија тражи повратак 100 до 1.000 војника на КиМ према Резолуцији 1244 Савета Безбедности Уједињених нација, а тај захтев Владе Србије у данас око 11 часова предат је Кфору на административном прелазу Мердаре .

Шеј, који је био портпарол НАТО-а током бомбардовања СР Југославије 1999. године, тврди да Резолуција 1244 дозвољава Србији да затражи повратак трупа, али само под одређеним околностима.

"То је случај у одређеним околностима, углавном у смислу граничних контрола. Идеја је била да имамо координацију на граници како бисмо спречили инциденте, борили се против крађа, илегалне трговине, штитили мањине и споменике културе", појашњава Шеј.

Он додаје да би Кфор могао да донесе позитивну одлуку, али само ако ће српске трупе бити корисне.

"У тренутној, јасно напетој атмосфери између Приштине и заједнице косовских Срба, садашње околности су очигледно супротне – тако нешто би ескалирало ситуацију", сматра Шеј.

Џејми Шеј је, иначе, у српској јавности остао упамћен по својим циничним коментарима у којима је, поред осталог, цивилне жртве НАТО агресије хладнокрвно о(т)писивао као колатералну штету.

Ни скоро четврт века касније, очигледно, у његовом приступу Србији и Србима ништа се није променило - па отуда и његова цитирана, неистинита тврдња да Резолуција 1244 дозвољава повратак српских снага безбедности на КиМ само под одређеним околностима. Наиме, обавеза повратка на КиМ је у Резолуцији 1244 изричита.

image