Србија и Балкан

Немачки припадник Кфора Србима на барикадама: Ко вас води, ко стоји иза вас? (ВИДЕО)

На Рудару је више стотина Срба, поново је почела да пада киша, а људи покушавају да се загреју крај буради у којима гори ватра
Немачки припадник Кфора Србима на барикадама: Ко вас води, ко стоји иза вас? (ВИДЕО)© Зоран Шапоњић

Двојица припадника немачког контингента Кфора око поднева посетили су барикаду у Рудару којом је већ трећи дан блокирана магистрала Косовска Митровица-Лепосавић-Јариње. Неколико минута двојица немачких војника провлачили су се кроз прави лавиринт између паркираних камиона и аутобуса, да би дошли до људи на барикади.

"Ко вас води, ко стоји иза вас?", питао је окупљене Србе један од немачких војника на сасвим добром српском језику.

"Води нас народ", уследио је одговор једног Србина на барикади.

"Ви само штитите Албанце, а не нас Србе. Горе по брдима, албански специјалци у нас упере пушке, а вас нема да то видите", рекао је други Србин немачким војницима који су се убрзо затим кроз барикаду вратили ка својим возилима.

Иначе, у овом тренутку на Рудару је више стотина Срба, поново је почела да пада киша, а људи покушавају да се загреју крај буради у којима гори ватра. Барикада у Рудару током ноћи додатно је ојачана и у овом тренутку попречено је прекопута најмање десетак тешких камиона и аутобуса.

"Навикли смо ми одавно на ово, али сваки пут изнова подједнако је тешко, не можемо више ни да избројимо који пут смо на барикадама, бранећи своје право на живот и опстанак", кажу Срби на Рудару.

У самој Северној Митровици и другим градовима на северу Косова, деца данас не иду ни у основне ни у средње школе, у Северној Митровици, утисак је, нема уобичајене живости и ужурбаности, шеталиште је празно, кафићи и кафане не раде, могло би се рећи да градом влада нека чудна несвакидашња тишина.

image