Србија и Балкан

Кфор: Разматрамо захтев Србије за повратак војске на КиМ

Влада Србије упутила је Кфору захтев, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, за повратак српске војске и полиције на КиМ
Кфор: Разматрамо захтев Србије за повратак војске на КиМ© Зоран Шапоњић

Снаге Кфора саопштиле су поподне да су примиле захтев Србије за повратак безбедносних снага на КиМ, указавши да се захтев тренутно разматра.

Подсетимо, на административном прелазу Мердаре Кфору је предат захтев Владе Србије за враћање стотину до хиљаду српских снага безбедности по Резолуцији 1244 на територију КиМ, сазнаје Танјуг.

Захтев је нешто пре 11 часова предала Комисија за примену војно-техничког споразума из Куманова, при Генералштабу Војске Србије, на административној линији код Мердана, изјавио је министар одбране Милош Вучевић.

Влада Србије донела је синоћ одлуку да, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, Кфору упути захтев за враћање до хиљаду српских снага безбедности на КиМ.

Бивши припадник полиције тзв. Косова Дејан Пантић ухапшен је пре недељу дана, а Специјално тужилаштво Основног суда у Приштини одредило му је меру притвора од 30 дана, до 9. јануара 2023. године. Синоћ је у насељу Бошњачка махала у Северној Митровици ухапшен и бивши српски полицајац Слађан Трајковић због наводног ратног злочина.

Извештач РТ Балкан јавља да је све више људи на барикади у Рудару, а да Срби, док чекају расплет, цитирају јутрос аустријског нобеловца Петера Хандкеа и његову реченицу "Срби на Косову и Метохији живе бескрајну ноћ".

Влада Србије усвојила је синоћ одлуку да се Кфору упути захтев, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, за повратак српске војске и полиције на КиМ. Председник Александар Вучић оценио је синоћ да Кфор неће прихватити захтев Србије.

Како је навео председник, одлука је донета једногласно и Србија тражи само поштовање међународног јавног права и ништа више од тога. Међутим, истакао је, готово је сигурно да захтев неће бити прихваћен.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти јуче је у Чешкој предао захтев тзв. Косова за статус кандидата за Европску унију, а најавио је да ће Приштина учинити следећи корак и поднети захтев за чланство у НАТО.

  • 16. дец 2022 • 21:29

    21:29

    Курти се састао са британским министром за Европу

    Премијер Аљбин Курти састао се данас са министром за Европу Велике Британије Леом Дохертием, који борави у званичној посети Косову са којим је разговарао о најновијим дешавањима, при чему је истакао подношење апликације тзв. Косова за чланство у Европској унији јуче у Прагу, преноси "Косово онлајн".

    Како се наводи у саопштењу за јавност, Курти је изразио захвалност на континуираној помоћи и подршци Велике Британије за, како је навео, ослобођење, изградњу, развој и унапређење "Косова".

    Током састанка наглашена је подршка Велике Британије чланству тзв. Косова у међународним организацијама и доброј сарадњи у области безбедности.

    Куртија је на састанку пратио заменик министра спољних послова и дијаспоре Крешник Ахмети, док су министра Дочертија пратили амбасадор Уједињеног Краљевства на Косову Николас Абот и шефица Одељења за Западни Балкан у Министарство спољних послова Велике Британије, Медлин Нокс, наводи се у саопштењу кабинета премијера.

  • 20:34

    Кфор: Пажљиво пратимо ситуацију на северу КиМ

    "Пажљиво мотримо ситуацију на северу Косова. Кфор има способност и особља да омогући безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на основу резолуције 1244 из 1999. године", навео је Кфор на Твитеру.

    Како се даље истиче, "од октобра појачавамо наше присуство, укључујући додатне трупе и патроле на северу Косова ове недеље. Очекујемо да ће сви актери блиско сарађивати са Кфором и уздржати се од провокативних демонстрација силе, како би се осигурала безбедност и сигурност свих заједница".

    "Позивамо све стране да се ангажују како би се омогућила безбедност и слобода кретања на Косову.

    Кфор ће наставити да испуњава УН мандат за све заједнице на Косову. Решења треба тражити кроз дијалог", наводи се на крају.

  • 17:05

    На северу Косова ђаци од понедељка поново у клупама

    "На састанку начелника школске управе Ивана Запорошца, са директорима основних и средњих школа са простора севера Косова и Метохије а на препоруку Кризног штаба, донета је одлука да се упути захтев локалним самоуправама да се од понедељка настави извођење наставе за ученике основних школа, а онлајн настава за ученике средњих школа", стоји у саопштењу Кризног штаба севера Косова које је потписао Иван Запорожац, начелник школске управе и члан Кризног штаба.

    "Имајући у виду непромењену ситуацију у односу на тренутак када је донета одлука о обустави наставе, данашња одлука је донета искључиво имајући у виду будућност наше деце и потребе да се и у овим, изузетно тешким условима и комплексној ситуацији мора омогућити процес наставе најосетљивијим деловима нашег друштва како не би трпели због притисака из Приштине", стоји у саопшењу уз назнаку да ће детаље извођења наставе са родитељима координисати разредне старешине.

  • 17:02

    Старовић: Нова хапшења су Куртијева одмазда због оставки и жеља да ескалира

    Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић саопштио је да су након хапшења Пантића, ухапшена још два бивша полицајца, додавши да су жеље премијера Косова Аљбин Курти да ситуација на северу ескалира.

    "После Дејана Пантића, под лажним оптужбама ухапшена су још два српска (бивша) полицајца Слађан Трајковић и З.М. Ништа осим одмазде за њихове оставке и жеље привременог премијера Куртија да ескалира на северу Косова по сваку цену", навео је Старовић на Твитеру.

  • 16:36

    Кризни штаб: Косовска полиција не дозвољава отклањање кварова на електромрежи у Зубином Потоку

    "Припадници косовске полиције онемогућили су јуче наше раднике да пропусте струју ка насељу Резала тако што су им забранили да се слободно крећу локалним путем. Данас нису дозволили отклањање квара на мрежи на потезу између Ровачког потока и села Јабука.

    "Тренутно је око 150 становника, међу којима има деце, старих и болесних, без напона и то село Јабука, Превлак, Црепуља, Дрен, Загуљ као и репетитор МТС-а на Kурилову чиме су грађанима онемогућене телекомуникационе услуге", стоји у саопштењу Кризног штаба севера Косова које је потписао Бобан Новаковић, члан Кризног штба, а у коме се говори о безбедносним проблемима везаним за одржавање електро система општине Зубин поток, односнова далековода 10 киловолти Брњак.

    "Нашој екипи је од стране припадника косовске полиције речено да ће радници KЕДС-а данас у 15 сати доћи да отклоне квар, што је противно свим договорима јер је одржавање мреже у том делу до сада увек вршено од стране наших радника", стоји у овом саопштењу уз назнаку да су из Зубиног Потока ступили у контакт са KФОР-ом и замолили их да својим ауторитетом помогну у решавању поменутог проблема и да још увек чекају повратну информацију.


    "Такође, желим да напоменем да је наш електромонтер из Пословнице Зубин Поток, Милан Томашевић, 11.12.2022.г. физички и психички малтретиран од стране косовске полиције на брани Газиводе, када је заједно са колегом Милорадом Влашковићем кренуо у ТС 'Андриће' да отклони квар", стоји у саопштењу.

    Коментаришући данас одлуку косовске полиције да забрани радницима Електрокосмета да изврше одређене радове на далеководу Брњак, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је изјавио да "Аљбин Курти сада жели да изазове и хуманитарну катастрофу према нашем народу."

    Петковић је оценио да је све то слика и прилика Куртијеве власти, наводећи да су Срби били приморани на барикаде и да бране свој голи живот демократским и мирним путем.

    Дирекција полиције у Приштини негирала је да је ухапсила бившег полицајца Зорана Михајловића у Северној Митровици, као и да су њени припадници на северу спречили раднике електродистрибуције да изврше поправку квара на електричној мрежи.

    "Још једном демантујемо ове спекулације, појашњавајући да нема званичних информација полиције Косова о хапшењу дотичне особе, као и да косовска полиција није ометала и не омета ни под којим околностима, ниједну институцију или запосленог који службено обављају своје дужности. Напротив, у овом случају су предузете радње у сарадњи са надлежним органима на решавању и отклањању овог проблема у електроенергетској мрежи", наводи се у саопштењу полиције објављеном на Фејсбуку.

  • 16:13

    Еулекс потврдио захтев Приштине да посредују у трансферу Пантића

    Снаге Еулекса потврдиле су за Радио Слободна Европа да су од привремених приштинских институција примиле захтев за омогућавање трансфера ухапшеног Србина Дејана Пантића.

    "У складу са својим мандатом, Еулекс прати случај Д.П.", речено је у одговору.

    Из Еулекса су такође рекли да је мисија у контакту и с Пантићевим адвокатом, "који је од мисије затражио праћење случаја".

    "У складу с нашим мандатом, мисија прати овај случај како би проценила како с њим поступају косовске власти. Понављамо како је врло важно да се права Д.П. у потпуности поштују према закону", речено је у одговору.

  • 16:02

    Кфор: Примили смо захтев за повратак безбедносних снага Србије на КиМ и сада га разматрамо

    Мисија НАТО-а на Косову саопштила је да испитује захтев Србије за повратак војске на своју јужну покрајину.

    "Добили смо писмо из Србије и сада га испитујемо", наводи се у одговору Кфора за "Коху".

    "Кфор остаје веома опрезан и потпуно способан да испуни свој мандат који произилази из Уједињених нација", наставља се у одговору.

  • 15:57

    Још један Србин, бивши полицајац, наводно ухапшен у Северној Митровици

    Србин и бивши припадник косовксе полиције З.М наводно је ухапшен данас поподне у Северној Митровици, у Микронасељу, преноси "Косово онлајн".

    "Данас је З.М. ухапшен за наводне ратне злочине, а јуче други полицајац Слађан Трајковић. Јасно вам је шта је Куртијева идеја, да буквално прогони наш народ и да се свети Србима, поготово оним Србима који су напустили све приштинске институције на северу КиМ", рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић новинарима поводом вести о хапшењу.

    Дирекција полиције у Приштини негирала је да је ухапсила бившег полицајца Зорана Михајловића у Северној Митровици, као и да су њени припадници на северу спречили раднике електродистрибуције да изврше поправку квара на електричној мрежи.

    Прочитајте више у засебној вести

  • 14:59

    Здравствено стање Трајковића стабилно, данас одлука о мери притвора

    Адвокат Дејан Васић, кога је Канцеларија за Косово и Метохију ангажовала у случају Слађана Трајковића који је јуче ухапшен у Северној Митровици, изјавио је да је данас у Приштини посетио Трајковића и доставио му лекове и додао да је његово здравствено стање за сада стабилно.

    Како је рекао за Косово онлајн, ипак је неопходно да Трајковићу буду одрађени додатни лекарски прегледи.

    "Обишао сам данас Трајковића у просторијама полицијске станице у Приштини, доставио сам лекове, његову редовну терапију која му је предата од стране Полиције. Његово здравствено стање је тренутно стабилно, али је потребно да се обаве одређени лекарски прегледи", објаснио је Васић.

    Додао је да ће данас бити одржана седница на којој ће бити одлучено о мери притвора, и да ће након тога знати више информација о томе за које кривично дело се Трајковић терети.

    "Оно што знамо из медија, на терет му се ставља ратни злочин против цивилног становништва, везано за догађаје у Вучитрну 1999. године, али ћу прецизније знати да одговорим након што ми буде уручен захтев за одређивање притвора", навео је Васић.

  • 14:50

    Мехај: КБС ће бити где год је потребно

    Министар одбране привремених приштинских институтција Косова Арменд Мехај изјавио је да ће безбедносне снаге тзв. Косова бити у сваком углу територије тзв. Косова у зависности од потребе, преноси Репортери.

    Он је то рекао на конференцији за медије одговарајући на питање о ранијем договору да КБС не буду на северу.

    "Тај споразум је потписан 2013. године. На основу мандата и закона (тзв.) Косова КБС су посвећене заштити територије (тзв.) Републике Косова. Где год постоји потреба КБС ће тамо бити да заштите територију (тзв.) Републике Косово", рекао је Мехај.

    Навео је и да није тачно да је ограничено снабдевање КБС тешким наоружањем.

    "КБС имају тешко наоружање. Свака опрема коју поседују је по стандардима НАТО. Набавља се од НАТО партнерских земаља, већином од Сједињених Америчких Држава", рекао је Мехај.

image