Србија и Балкан

Курти: Уклањање барикада не може искључити жртве

Премијер привремених приштинских институција изнео застрашујуће претње у британском "Гардијану"
Курти: Уклањање барикада не може искључити жртве© Tanjug/AP Photo/Bundas Engler

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да "брине" да уклањање барикада на северу Косова и Метохије "не може искључити жртве", пише британски "Гардијан".

У тексту под насловом "Косовски премијер каже да Русија распламсава тензије у Србији док рат у Украјини посустаје", лист наводи Куртијеве речи да "Приштина због тога жели да буде што пажљивија како би била сигурна да неће доћи до дестабилизације и да ће постојати релативни мир и безбедност".

"Међутим, ово кршење законитости и уставности не можемо дозволити заувек. Дакле, да, ово мора да се заврши, што пре то боље”, додао је Курти.

Српске барикаде је пак описао као корак ка подели земље која је независна од Србије од 2008. године и истакао да се и ЕУ и САД слажу да их треба уклонити, као и да су и они "забринути да би Београд то могао да искористи и злоупотреби".

"Мислим да је брига наших западних партнера и пријатеља веза Београда с Москвом. Не знамо како би они могли да реагују у случају подизања тензија, ескалацији на северу", јасан је Курти.

Он је упозорио да ситуација с барикадама иде наруку Владимиру Путину, односно да управо Русија подстиче тензије између тзв. Косова и Србије због посустајања рата у Украјини. А подсетио је и да су руске и српске снаге извеле 104 заједничке војне вежбе 2021. године.

"Они имају интерес да своју ратнохушкачку акцију пренесу на Балкан где имају клијента у Београду", прецизирао је Курти.

Застрашујуће Куртијеве претње

На ове застрашујуће претње и позив на ликвидацију Срба на барикадама реаговао је Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истичући да их треба схватити најозбиљније имајућу у виду на шта је све у претходном периоду Курти био спреман како би изазвао ескалацију на терену.

Указао је и да међународна заједница мора хитно да реагује на злокобне претње Србима на барикадама који даноноћно бране своју слободу и људска права, своје право на останак и опстанак на овим просторима које је упутио Курти.

"Сада је кристално јасно да његово противправно распоређивање дугих цеви и специјалаца наоружаних до зуба на север Косова и Метохије нема за циљ никакву 'мировну мисију' већ је директна претња српском народу на КиМ", истакао је Петковић и додао да се одлука Србије да упути захтев о повратку наших безбедносних снага на КиМ показала исправном.

"Неће му Београд никад дозволити да своје претње претвори у дело", закључио је Петковић.

image
VV inauguration
banner