Србија и Балкан

Петковић: Курти одмах да ослободи Пантића и повуче специјалце са севера

Барикаде на северу КиМ за Србе значе слободу и представљају миран отпор безакоњу Аљбина Куртија, сваки нови насилни потез са његове стране претио би да изазове ескалацију која се не би могла контролисати, сматра директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић
Петковић: Курти одмах да ослободи Пантића и повуче специјалце са севера© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Барикаде на северу КиМ за Србе значе слободу и представљају њихов миран отпор безакоњу Аљбина Куртија и његових великоалбанских екстремиста којима је једини циљ етнички чисто КиМ, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Добро би било да Курти буде у координацији са самим собом и да одмах ослободи Дејана Пантића, да повуче полицијске специјалце са дугим цевима са севера КиМ који ту не могу бити присутни, као и да укине спискове за прогон и хапшење Срба" додаје се у саопштењу.

Петковић је истакао да Курти мора да испуни обавезу Приштине и формира Заједницу српских општина. 

"Задатак КФОР-а није, како то мисли Курти, да са њима координира акције против Срба нити да уклања барикаде, већ да у складу са повереним мандатом, гарантује безбедност Србима на КиМ. Нека Курти не помишља на то да насиљем уклања барикаде, јер оне су првобитно и постављене као одговор на насиље, а сваки нови насилни потез са Куртијеве стране претио би да изазове ескалацију која се не би могла контролисати", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ истиче да је "време да Куртијева спирала насиља буде прекинута и да се Србима на Косову и Метохији, најугроженијој националној групи на тлу савремене Европе, омогући да живе у нормалним условима и без константног страха од насиља и терора".

image
VV inauguration
banner