Србија и Балкан

Курти: На северу Косова боље него раније, Београд се успаничио

Премијер такозваног Косова каже да су наоружани специјалци на северу Косова како би се борили против шверца, а отимање српског земљишта назива "експропријацијом" због борбе против криминала.
Курти: На северу Косова боље него раније, Београд се успаничио© AP Photo/Bundas Engler

Премијер такозваног Косова Аљбин Курти у разговору за "Шпигл" признао је да је "много земаља ЕУ" подстицало приштинске власти да се пријаве за чланство у Унији, открио да још вуче трауме, јер су га Срби у затвору "понижавали дозвољавајући му да чита само руску литературу", али је читаоце "почастио" и изјавом на нивоу фантастике - да је "Косово најдемократскија држава у региону".

Представник непостојеће државе, у јеку кризе у јужној српској покрајини, свега неколико дана након што је послао наоружане специјалце на север Космета како би малтретирали српско становништво, наводи чак и да иако је у том делу нешто другачија ситуација, ипак је и тамо "ове године боље него раније".

Али, да нешто није у реду с његовом изјавом, примећује и немачки новинар који наводи да "с обзиром на недавне пуцњаве, блокаде путева и масовно ангажовање косовске полиције, људи тамо говоре о најопаснијој ситуацији у последњих неколико деценија".

"Да, ситуација је напета. Јер се Београд успаничио. Последњи пут сам био на северу пре два месеца. ЕУ и САД врше све већи притисак на Србију да бира између демократског Запада и Руске Федерације", објашњава Курти.

Он тврди и да Београд жели нови оружани сукоб на "Косову", будући да има "највећи потенцијал да дестабилизује регион".

Курти тако немачким читаоцима открива и да је Србија само у априлу добила шест кинеских транспортних авиона са ПВО системом ХК-22, као и да у близини "границе", има 48 војних база. Жали се и да ова држава све више сарађује са Русијом, као и да су се у земљу уселили "руски плаћеници из групе Вагнер".

На питање новинара шта је са тешко наоружаним специјалним полицијским јединицама "Косова", које су стациониране у пет база на северу, Курти наводи да су оне ту привремено, као и да им је посао да хапсе "средње и крупне рибе" оргнизованог криминала.

Нема ту дакле говора о застрашивању Срба, а невини премијер такозване државе, није упућен у то да ови специјалци на друштвеним мрежама позирају наоружани до зуба, са све симболима терористичке ОВК познате по убијању српског живља.

И за то што се српска имовина на северу отима ако служи "националном интересу", Курти такође има оправдање.

Разлог је опет борба против криминала, а наводно до "експропријације" долази ако полиција сматра да јој је неопходна одређена база за борбу против шверца.

Курти прогнозира и да би уз поверење и посвећеност за неколико месеци могао да се постигне договор са Србијом, али, коментаришући такозвани "модел две Немачке" односно непризнавање уз коегзистенцију као потенцијално решење, он наводи и да се мора у обзир узети историјски контекст.

"Шта је Вили Брант урадио пре тога? Клечао је у варшавском гету", наводи он.

На питање "Шпигла" да ли то значи да Срби прво морају да траже опроштај, како је недавно рекла председница "Косова" Вјоса Османи, Курти одговара да би Београду помогло да се критички преиспита и удаљи од недавне прошлости, од Слободана Милошевића, као и од Владимира Путина.

"Споразум који је министар спољних послова Србије потписао са руским колегом Сергејем Лавровом у септембру и именовање тврдолинијаша Александра Вулина за шефа српске обавештајне службе довољно говоре. Нема ни трага неутралности према Москви. Забринути смо и на опрезу", истиче Курти.

На констатацију новинара да је "Косово" поднело захтев за пријем у ЕУ, чијих пет чланица не признаје његову "независност", истиче да је сада за то прави тренутак.

"Не желимо, ипак, да уђемо у ЕУ ни брзом траком ни на мала врата", наводи он, додајући да мисли да "Косово" може да буде и "брже и боље" од других земаља Западног Балкана које деценијама чекају да се прикључе блоку од 27 држава.

"Ми смо најдемократскија држава у региону по владавини права, други смо у свету по напретку", изјављује он.

Чланство у ЕУ

Курти не сумња да ће "Косово" обезбедити подршку и преосталих пет чланица ЕУ.

"У фази смо у којој Београд, заступник Москве, покушава да одбрани своју доминацију над овим регионом. Индивидуални захтеви, као што је удружење у заједнице, користе се само као оружје. Сваке недеље Косово називају лажном државом. Једнакост је предуслов за мир", наводи он.

Присећа се успут и времена када му је, како тврди у српском затвору дозвољавано да чита само руску литературу.

"Хтели су да ме понизе. Али не мрзим Србе, не мрзим људе уопште", уверава Курти.

Он тврди и да Вучић хоће да "времепловом врати Србију уназад", али да је међународни правни статус Косова разјашњен.

То што Резолуција 1244 Савета безбедности УН, која је још важећа, каже нешто друго, он не признаје.

"Међународни суд правде пресудио је једном заувек у корист наше Декларације о независности. Не постоји виши суд на овој планети", наводи он.

image