Србија и Балкан

Кризни штаб севера КиМ: Позивамо на највећи протест икад на барикади у Рудару

У саопштењу Кризног штаба наведено је да позивају народ на протест "због најновијих претњи Аљбина Kуртија који је позвао на нестанак српског народа и на убијање Срба на барикадама"
Кризни штаб севера КиМ: Позивамо на највећи протест икад на барикади у РударуNone © Зоран Шапоњић

Кризни штаб српског народа са севера Косова и Метохије позвао је вечерас српски народ који живи на Косову и Метохији на највећи народни протест икада који ће се одржати у четвртак 22. децембра у 12 часова у Рудару код Kрста.

"На том протесту ће  наш народ који чине наши лекари, професори, учитељи, рудари, рођаци, комшије, наше мајке, сестре,  да пошаље јасну заједничку поруку да не пристајемо на прогон и убијање и да север Kосова и Метохије нити је Немачка нити је Kуртијева прћија него је место на коме живимо и на коме желимо да останемо и опстанемо", саопштио је Кризни штаб севера Косова и Метохије. 

У саопштењу је наведено да Кризни штаб позива народ на протест "због најновијих претњи Аљбина Kуртија који је позвао на нестанак српског народа и на убијање Срба на барикадама, као и због директне подршке Kуртију од стране немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа који се дрзнуо да поставља ултиматуме и рокове за уклањање барикада и стао на страну Kуртијевог терора и насиља".

Српска листа: Свечља и Курти директно одговорни за ситуацију у којој се налазимо

Српска листа најоштрије је осудила, како је навела у саопштењу, ''цртање мете на челу председнику Српске листе Горану Ракићу од стране министра полиције Џелала Свечље'', која долази свега неколико часова након претњи Аљбина Куртија упућене Србима на барикадама.

''Без икаквог доказа за своје оптужбе, Куртијев министар који руководи наоружаним специјалцима, који су до сада небројено пута показали мржњу према свему што је српско, упутио је најдиректније претње легалном и легитимном политичком представнику највеће партије Срба на Косову и Метохији'', наводи се у сапштењу Српске листе.

Они су навели да су Свечља и Курти директно одговорни за ситуацију у којој се налазе сви, јер су месецима уназад спроводили репресију над недужним, голоруким српским народом.

У саопштењу се подсећа да се на барикадама налази српски народ, лекари, професори, угледни грађани, жене, мајке, сестре а не криминалци.

"Али ви то не разумете јер полазите од себе, а криминалац у поштење не верује. Није Ракић већ Свечља био део покрета на чијим протестима су каменоване зграде институција, паљена службена возила, гађана зграда Владе у Приштини'", додају из СЛ.

Из Српске листе још истичу да не очекују реакцију међународних представника нити процесуирање Свечље због лажних оптужби које је изрекао, али да поручују Свечљи, Куртију и њиховим менторима да нема те претње која ће уплашити било код члана Српске листе нити их спречити у намери да се мирно и демократски боре за права и опстанак српског народа.

"Након директне претње Аљбина Куртија и Џелала Свечље поручујемо им да ћемо их сматрати апсолутно одговорним у случају да се председнику Ракићу или било ком грађанину угрози безбедност, физички и психички интегритет", наглашавају из СЛ.

Свечља је раније вечерас оптужио председника Српске листе Горана Ракића да 11 дана "одржава барикаде" и блокира могућност деловања "косовке" полиције и кретање грађана на КиМ.

image