Србија и Балкан

Нова претња из Приштине: Или Кфор или ћемо ми уклонити барикаде; "Срби на ивици стрпљења"

Срби на северу КиМ желе мир и слободу и неће дати оно што је српско, поручио председник Српске листе Горан Ракић
Нова претња из Приштине: Или Кфор или ћемо ми уклонити барикаде; "Срби на ивици стрпљења"© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Више хиљада Срба присуствовало је великом народном протесту у Рудару који је одржан у подне. Учесници протеста развили су 300 метара дугачку заставу Србије.

Након великог скупа у Рудару, Срби вече на барикадама проводе уз чај, под шаторима окупљени око ватре.

Окупљени грађани носили су бројне транспаренте: "Ми нисмо криминалци, то су Куртијеви специјалци", "Роде, није ти ово Немачка, ово је Србија!", "Зашто смо криминалци ако тражимо слободу?", Курти нам прети убиством, а Европа ћути".

Поред тога, учесници протеста су носили поруке "Правда за Дејана, Миљана и Слађана", "С вером у Бога и за Божић на барикадама", "Председниче Вучићу, у тебе се уздамо", "Курти, ти народ не можеш да зауставиш".

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је да Срби на северу КиМ желе мир и слободу и да неће дати оно што је спрско и поновио захтев да се ослободе неосновано ухапшени Срби, као и да се повуку сви тајни спискови за нова хапшења.

"Када видим овај број наших сународника који су данас овде, Срба са севера Космета и Срба са југа, не могу да не кажем, да је овај број Срба јасна порука да смо у овај борби јендинствени, заједно, и да у овој борби имамо јасну поруку а она је једноставна да само желимо да будемо своји на своме, и да живимо у миру", рекао је градоначелник Штрпца Далибор Јевтић.

Све најновије вести са КиМ могли сте да пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 22. дец 2022 • 22:16

    22:16

    Вече на барикадама мирно

    Након великог скупа у Рудару одржаном данас, Срби вече на барикадама проводе уз чај, под шаторима окупљени око ватре.
    На барикади у Рудару је и даље присутан велики број људи уз још већу одлучност да истрају у својим циљевима.

  • 22:14

    Брнабић: Срби на ивици стрпљења

    Председница Владе Србије Ана Брнабић коментаришући протест Срба у Рудару, истакла је да су Срби на Косову на ивици стрпљења и снаге и да су данас покушали да на најлепши могући начин апелују свим међународним партнерима да искажу разумевање за њихове проблеме.

    "Једино што Срби на КИМ желе јесте поштовање владавине права и гарантовање људских права за све и то основних људских права. Ако треба да буде неко ухапшен, да зна зашто, да породица зна зашто, да знају где се ухапшени налази, да ли је добро, да ли је добио лекове ако прима неке терапије, а не да људи буду хапшени и малтретирани само зато што су Срби", изјавила је Брнабић на регионалној конференцији у Новом Саду.

    Она је додала да је председник Србије Александар Вучић у сталној комуникацији са европским званичницима.

    "Председник је у сталној консултацији са нашим европским партнерима и са МИрославом Лајчаком и са партнерима у Сједињеним америчким државама и са Србима на Косову и Метохији, како бисмо држали ситуацију мирно и под контролом, колико то може да буде, али чини ми се да нема довољно јасног ограђивања од потеза Приштине и да то није у складу са владавином права и да не могу такве ствари да се толеришу", рекла је Брнабић.

    Како је истакла, Срби на Косову траже основну ствар, која у 21. веку не треба да се тражи, већ да се подразумева.

  • 21:10

    Петковић: Свечља вечерас поазао колико се боји потпредседника Српске листе

    Директор Канцеларија за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља вечерас потврадио да се боји потпредседника Српске листе Милана Радоичића, као и српске снаге и слоге.
    Петковић је на Фејсбуку навео да ће Радоичић увек бити опсесија Свечље.

    "Вечерас смо добили потврду колико се Џељаљ Свечља плаши Милана Радоичића и српске снаге и слоге исказане на данашњем скупу и претходних дана барикадама, када је због њега "храбро" сазвао и конференцију за медије. Једно је сигурно - Милан Радоичић увек ће бити опсесија Свечље и осталих екстремиста и једино што ће пасти јесте Куртијев терор, који српски народ неће да трпи", навео је Петковић.

  • 21:04

    Харадинај: Барикаде уклонити у координацији са међународним савезницима

    Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај рекао је за "Глас Америке" да би Заједница српских општина требало да буде део коначног споразума самопроглашеног Косова и Србије, и додао да Приштина треба пажљиво да реши ситуацију на северу у координацији са међународним партнерима.

    "Мислим да није добра ситуација да се враћамо уназад, ово враћање почиње курсом премијера 'Косова' у вези са планом за регистарске таблице, не пратећи амерички предлог, али и прилично ђаволском агендом Србије да преко криминалних група дестабилизује север. Неопходан је интензивнији дијалог са локалним Србима", рекао је Харадинај.

    Према његовим речима, повратак Срба у институције и ЗСО се не може решити у једном дану.

    "Повратак и ЗСО нису питања која се решавају одједном или у једном дану. Мислим да што се тиче ЗСО, решење долази са коначним договором, док је повратак у институције унутрашњи процес који мора да се деси, и Приштина мора да интензивира унутрашњи дијалог са локалним Србима", рекао је Харадинај у интервјуу за "Глас Америке".

    Додао је да је ЗСО сада добила на тежини. Према његовим речима, Приштина треба да буде опрезна у уклањању барикада и да то уради у координацији са међународним савезницима.

    "Био сам премијер и интервенисао сам и уклонио барикаде, али то је била друга ситуација, другачији однос са савезницима и потпуно другачији контекст безбедносне ситуације. У данашњем контексту безбедносне ситуације, мислим да једнострано деловање није мудар потез, па би влада требало да их уклони ако види да је то неизбежно, али то треба урадити у координацији са нашим савезницима", изјавио је Харадинај.

  • 19:58

    Српска листа: Немоћ и нервоза Џелала Свечље све више долази до изражаја ових дана

    Након што је захваљујући својим сафари посетама северу Косова и Метохије и дивљању својих специјалаца довео до усијања ситуацију на терену а српски народ приморао да се брани на барикадама, Џелал Свечља наставља са лажним оптужбама против Срба, а посебно против потпредседника Српске листе Милана Радоичића, саопштено је из Српске листе.

    "Претње које уплашени Свечља упућује потпредседнику Радоичићу су смешне, и неће уплашити нити господина Радоичића нити иједног Србина на барикадама. И јуче, и данас и сутра господин Радоичић је са својим народом и никакве лажне оптужбе, монтирани процеси и претње га неће уплашити нити одвојити од свог народа који му безрезервно верује", наводи се у саопштењу Српске листе.

    Додаје се да претње које се упућују Србима најбоље показују карактер репресивног режим у Приштини.

    "Ипак, ове претње и увреде које ових дана Свечља упућује лидерима Српске листе најбоље осликавају антисрпски карактер Владе Аљбина Куртија чији министри злоупотребљавају своје позиције и институције за обрачун са Србима, и тиме најбоље откривају репресивни и диктаторски карактер режима у Приштини", закључују из Српске листе .

  • 19:29

    Свечља: Очекујемо да Кфор убрзо уклони барикаде, ако то не учине - сами ћемо

    Барикаде на северу КиМ су изгубиле смисао, рекао је министар унутрашњих послова привремених приштинских институција  Џељаљ Свечља. 

    Он је додао да је здравствено стање ухапшеног Дејана Пантића добро, као и да би уклањање барикада омогућило његово пребацивање у притворски центар, преноси "Телеграфи".

    "Његово здравствено стање је добро и налази се на адекватном лечењу. Упутили смо захтев партнерима да он буде пребачен у притворски центар из полицијске станице. Уклањање барикада омогућило би његово пребацивање лако и безбедно", казао је Свечља.

    Свечља је додао да очекује да ће Кфор брзо уклонити барикаде.

    "Очекујемо да ће Кфор реаговати што је пре могуће. Прошло је 13 дана, а ситуација је иста и чак се погоршала. Ако се то не догоди, имамо капацитет да то урадимо сами", поручио је Свечља.

    Према његовим речима, Косовска полиција нема спискове за хапшење Срба.

  • 19:16

    Симић: Коме смета јединство Срба на Косову и Метохији?

    Потпредседник Српске листе Игор Симић упитао је коме смета јединство Срба на КиМ слике масовног протеста у Рудару.

    Симић је на Фејсбуку навео да је данашњем протесту присуствовало више од 10.000 људи.

    "Кога боли јединство Срба на Косову и Метохији? Коме сметају слике масовног и величанственог протеста у Рудару данас? Ко то не зна да броји? Ево да мало помогнемо, па сад поново бројите 1,2,3,4… 1.500…2.500…7.000…. 10.000+", поручио је Симић.

  • 18:26

    Јевтић: Написали су нам казну, тражили оружје, а онда вратили аутобусе

    Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић навео је вечерас да нису тачне тврдње из саопштења "косовске полиције" да није зауставила грађане из те општине, који су кренули на протест у Рудару, и истакао да су аутобуси заустављени у два наврата и потом враћени назад.

    "Истина о томе да КС полиција 'није зауставила и вратила аутобусе из Штрпца' је једнака истини да је данас у Рудару било '1.500 Срба на протесту'. Аутобуси су најпре заустављени код фабрике 'Силкапор', где је написана казна за топограф", навео је Јевтић.

    Нагласио је да су после 100 метара аутобуси поново заустављени, одакле су враћени назад за Штрпце.

    "Опет се траже сва документа, креће легитимисање путника, и потом претрес аутобуса да 'случајно нема неког оружја'. Полиција затим каже да аутобуси не могу да наставе јер 'линија није регистрована'. Аутобуси су се вратили у Штрпце око 11.30 сати. Шлаг на торту - саопштење КП", написао је Јевтић.

  • 17:12

    Стано, Лајчак и Борељ у сталном контакту са свим актерима на КиМ: Барикаде морају да се уклоне хитно

    Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је за РТВ21 да су високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак у сталном контакту са свим актерима ситуације на северу Косова и Метохије како би осигурали мир и безбедно окружење за све грађане.

    "Европска унија, заједно са својим партнерима, наставља да буде у потпуности ангажована на ублажавању ситуације на северном делу 'Косова' како би се обезбедило мирно и безбедно окружење за све грађане 'Косова'. Високи представник ЕУ за спољне послове и сигурносну политику био је јасан прошле седмице да барикаде морају да се уклоне. Високи представник и специјални изасланик ЕУ Лајчак у сталном су контакту са свим актерима и то ће чинити и даље, како је рекао високи представник", рекао је Стано.

    Стано је у писаном одговору РТВ21 рекао да ће наредни састанци у оквиру дијалога бити објављени у одговарајућем тренутку.

    "Када су у питању наредни састанци у оквиру дијалога, као и увек, објавићемо то ако и када буде примерено", рекао је Стано.

  • 16:41

    Супруге ухапшених Срба очајне: Они нису ухапшени, они су заробљени

    Међу Србима окупљеним код Крста у Рудару биле су и супуге ухапшених Дејана Пантића и Слађана Трајковића, које кажу да су очајне и сведоче о тортури који преживљавају другу недељу.

    Сузана Пантић, чији је супруг Дејан затворен у близини Јариња рекла је да је њен супруг заробљеник.

    "Однели смо Дејану ствари у базу косовске полиције код Јариња, рекли су нам да се тамо налази. Кажу да је добро, али не верујем ништа док га не чујем барем на тридесет секунди. Не знам и даље ништа о њему. Захтев адвоката стоји код судије и даље немамо ни позитиван ни негативан одговор. Не знамо шта да радимо, коме да се обратимо. Дејан више није притвореник, Дејан је заробљен", рекла је за медије Сузана, супруга ухапшеног Дејана Пантић,а после чијег су хапшења пре тринаест дана Срби на северу Косова и Метохије поставили барикаде.

    Очајна је и њена имењакиња Сузана, супруга Слађана Трајковића, који се налази у затвору Високог ризика у Грдовцу код Подујева.

    "Јуче смо му били први пут у посети.  Доживели смо невероватно малтретирање и понижавање. Три пута су нас претресли, буквално скинули до голе коже, чак су и бебици од две године скидали пелену да провере да нема нешто испод", огорчена је Сузана. 

    "Он је два дана био са Албанцима у ћелији, сада је пребачен у део где су српски притвореници. Почео је да једе, па се осећа мало боље", каже за медије Сузана Трајковић.

image
VV inauguration
banner