Србија и Балкан

Мишчевић: Косовски захтев за пријем у ЕУ преседан

Амбасадор Чешке, земље која председава ЕУ, најављује пролонгирање тог питања и оставиће га Шведској на одлучивање
Мишчевић: Косовски захтев за пријем у ЕУ преседан© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић скренула је пажњу на чињеницу да се није десило да  територија без признања суверености аплицира за чланство у Европској унији.

Поставља се питање како ће ЕУ у будућности решити ситуацију, јер за сада Томаш Кухта, амбасадор Чешке, која председава ЕУ, најављује пролонгирање тог питања и оставља га Шведској на одлучивање.

Уочи скупа Центра за европске политике о преузимању председавања ЕУ између Чешке и Шведске, Тања Мишчевић је рекла да свака држава преговара за себе. Апликација је, како додаје, "ствар" сваке од државе чланица ЕУ, њихове правне службе, спољнополитичке службе или Савета ЕУ.

"Не знам код кога ће пријава доћи, јер се није десило да територија без признања суверености аплицира за чланство. Биће интересантно видети", додала је Мишчевић.

Она је рекла да Србија прати ставове држава чланица ЕУ, које у великој мери изражавају скепсу да ли је уопште време да се о томе разговара, те се боје да би то могло да поремети дијалог Београда и Приштине.

Министар Кухта је истакао да је Чешка, као председавајућа ЕУ до 31. децембра, примила апликацију Приштине, да је информисала колеге у ЦОРЕПЕР и одложила то питање за шведско председавање Унији.

Шведска преузима председавање ЕУ

Амбасадорка Шведске Анике Бен Давид рекла је да је њена земља информисана да је Приштина предала апликацију за чланство у ЕУ током председавања Чешке.

"Питањима на европској агенди бавићемо се када дођу на ред, у блиској координацији са другим чланицама", објаснила је Швеђанка.

Она је нагласила да Шведска охрабрује све стране и очекује да сви споразуми из дијалога о нормализацији буду примењени.

image