Србија и Балкан

Чланство "Косова" у ЕУ је немогуће без признања свих држава чланица?

Без успешног епилога преговора Србије и "Косова" нема европских интеграција, оцењују стручњаци за "Албанијан пост"
Чланство "Косова" у ЕУ је немогуће без признања свих држава чланица?© AP Photo/Bundas Engler

Све док пет држава чланица ЕУ које не признају тзв. Косово не промене став, оно никада не може у Европску унију, оцењују стручњаци за процесе придруживања.

Према њиховим речима, захтев "Косова" за чланство у ЕУ је први случај да се предузима таква иницијатива, а да ентитет који аплицира нису званично признале све чланице ЕУ, пише "Албанијан пост" и додаје да као и сваки други захтев, и овај може да остане у фиокама ЕУ

Професор међународних односа Авни Мазреку сматра да је непризнавање "Косова" од стране пет чланица ЕУ отежавајућа околност за добијање статуса кандидата, јер те државе неће дозволити да се процес третира као уобичајена процедура за чланство у ЕУ.

"Дакле, чин подношења захтева 'Косова' за статус кандидата само је формални акт предузет од стране институција Владе 'Косова', који се евентуално може одразити на промоцију дебате унутар институционалних структура ЕУ, али ефеката овог чина, у смислу последица или резултата за 'Косово' неће бити", изјавио је Мазреку. 

Он је поновио да без признања ових пет земаља 'Косово' никада неће ући у Европску унију.

"Све док постоји пет држава које нису признале независност 'Косова', прво, 'Косово' никада не може да уђе у Европску унију и друго, не може се постићи консензус унутар ЕУ да се потврди статус земље кандидата, чиме се отвара пут ка чланству у ЕУ, па самим тим ни 'Косово' не може да прође ове процедуралне фазе", рекао је Мазреку.

Познавалац процеса европских интеграција Агрон Хоти сагласан је да ће "Косово" наићи на велике препреке. 

"Не постоји одређено време када земља подноси захтев за чланство у Европској унији, наравно да је 'Влада' поднела захтев Савету министара ЕУ, али ће разматрање овога потрајати, јер смо прошли кроз прилично тежак процес, а то је дијалог 'Косово'-Србија, а без успешног епилога, биће немогуће разматрати захтев за чланство у ЕУ", рекао је Хоти.

Он је нагласио да је без регулисања односа са суседима чланство немогуће.

"Постоји ризик да то остане у фиокама, јер је предуслов за кретање ка европским интеграцијама регулисање суседских односа, у овом случају их немамо регулисане са Србијом. Дакле, без решавања проблема са Србијом, немам много наде да ће нам ЕУ дати статус кандидата и прилично сам скептичан", рекао је Хоти.

image
VV inauguration
banner