Србија и Балкан

Курти: Србија никада неће моћи да спречи "Косово" да постане чланица ЕУ

Премијер привремених институција оптужио Србију да заправо она крши Бриселски споразум, док приштинске власти само желе "демократску, либералну и мирољубиву будућност"
Курти: Србија никада неће моћи да спречи "Косово" да постане чланица ЕУGetty © Andreas Gora - Pool/Getty Images

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да председник Србије Александар Вучић крши споразум из 2013. године позивањем чланица Европске уније да се успротиве чланству тзв. Косова у ЕУ.

Курти је поручио да Србија никада неће моћи да спречи тзв. Косово да постане чланица Уније.

"Председник и Влада Србије остали су усамљени у противљењу званичној пријави 'Косова' за чланство у ЕУ. Слањем писама државама чланицама ЕУ у којима их позива да се супротставе нашој апликацији за чланство у ЕУ, Вучић отворено и очито крши свој омиљени споразум из 2013. (Споразум Тачи-Дачић, 19. април 2013.) који у тачки 14. предвиђа одустајање од противљења и опструкције чланства 'Косова' у ЕУ. За мене је једина вредност тог споразума тачка 14, јер само она осигурава демократску, либералну и мирољубиву будућност обе земље у ЕУ. Управо због таквог садржаја Србија тако отворено крши такву обавезу", рекао је он.

Курти је подсетио да је прошле недеље поднео званични захтев самопроглашеног Косова за чланство у Европској унији.

"У међувремену, данас су амбасадори земаља чланица КОРЕПЕР 2. одобрили консензуални текст о одлуци Савета ЕУ о визној либерализацији. Процес, који је започео подношењем званичне пријаве 15. децембра у Прагу, под чешким председавањем, наставиће се са нашим радом. Посебна захвалност свим званичницима који су помогли у припреми овог процеса и за спровођење претходних реформи. Хвала свим међународним званичницима који су се одазвали у знак подршке нашој апликацији и који нас и даље подржавају", навео је Курти.

image