Србија и Балкан

Потврђена оптужница за злочин у Добровољачкој улици

Тужилаштво БиХ је због злочина у Добровољачкој улици пре неколико месеци подигло оптужницу против некадашњих политичких, војних и полицијских функционера, Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахте, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка
Потврђена оптужница за злочин у Добровољачкој улициwww.globallookpress.com © © Paul Zinken

Суд Босне и Херцеговине потврдио је оптужницу против Керима Лучаревића, која га терети за злочин против ратних заробљеника, рањеника и болесника, цивилног становништва, као и за противправно убијање и рањавање непријатеља у сарајевској Добровољачкој улици, 3. маја 1992. године.

Оптужница Лаучаревића терети да у својству команданта Војне полиције Републичког штаба Територијалне одбране (ТО) Републике БиХ, није предузео нужне и разумне мере да буду кажњени починиоци убистава војника и цивила након напада и заустављања колоне тадашње ЈНА у Добровољачкој улици, као и они који су војнике психички и физички злостављали, иако је, како се наводи у оптужници, за иста кривична дела знао или је могао да зна.

Лучаревић, такође, није предузео ништа да спречи починиоце који су злостављали заробљенике у просторијама ФИС-а, Штаба ТО-а РБиХ у згради Председништва РБиХ и на петом спрату Централног затвора, као и да су у томе учествовали  њему подређени војни полицајци, пише сарајевски портал Детектор.

Тужилаштво је раније саопштило да је у Добровољачкој улици 3. маја 1992. убијено осам особа са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањене су 24 особе, а заробљено више десетина војника и цивила, који су мучени, злостављани и затворени у три објекта у Сарајеву.

image