Свет

Хаг пресудио: Грузија није починила ратне злочине 2008. године

Нећемо спроводити нове истраге које су повезане са ситуацијом у Грузији, рекао је тужилац
Хаг пресудио: Грузија није починила ратне злочине 2008. годинеwww.globallookpress.com © Vincent Isore via www.imago-imag

Међународни кривични суд у Хагу (МКС) и канцеларија тужиоца Међународног кривичног суда завршили су истрагу о руско-грузинском сукобу из 2008. године, изјавио је тужилац МКС Асад Ахмад Хан, пише "Спутник". 

"Данас могу да потврдим да нећемо спроводити нове истраге које се тичу наводне кривичне одговорности других лица или других акција које су повезане са ситуацијом у Грузији", рекао је тужилац, потврдивши да истрага није открила који су Грузијци кривци за ратне злочине.

Међутим, три званичника из администрације Јужне Осетије су проглашени кривим, а МКС је још 30. јуна тражио њихово хапшење.

У питању су Михаил Миндзаев (2005-2008. године је био министар унутрашњих послова Републике Јужне Осетије), Хамлет Гучмазов (2008. године је био начелник истражног затвора у Јужној Осетији) и Давид Санакојев (2008. године је био повереник председника Јужне Осетије за људска права, а сада је посланик и бивши председнички кандидат).

Према подацима Међународног кривичног суда, ова лица су одговорна за незаконита хапшења, мучења и нехумано понашање, подривање људског достојанства, узимање талаца и незаконито премештање лица грузијске националности током и након оружане фазе сукоба.

Истрага суда у Хагу почела је још 2008. године тужбом грузијске владе. Власти Републике Јужне Осетије и Руске Федерације су поднеле на десетине тужби у име становника Јужне Осетије за ратне злочине почињене против њих.

Хашка тачка на полемику

Министар правде Грузије Рати Брегвадзе изјавио је да је Хаг ставио тачку на полемику о томе на чијој је страни била истина 2008. године.

Грузијску страну је током процеса у МКС, последњих десет година, представљао министар правде Гоча Лордкипанидзе. Он је доказао да скоро свих 162 становника Осетије који су, према истрази председника Истражног комитета Русије Александра Бастрикина, погинули у оружаном сукобу од 8. до 12. августа 2008. године, нису били цивили, већ полицајци.

Грузијска војска је у ноћи између 7. и 8. августа 2008. године напала Јужну Осетију како би повратила контролу над том територијом, а руски тенкови су кренули у одбрану те републике.

Последице петодневног сукоба су биле огромне - хуманитарна катастрофа, егзодус 30.000 људи, погибија руских миротвораца и многих становника Јужне Осетије, као и велики број рањених.

Москва је 26. августа 2008. године признала суверенитет Абхазије и Јужне Осетије. Лидери у Русији су више пута изјављивали да признање независности две бивше грузијске аутономије одражава реалност и не може се ревидирати.

Грузија не признаје Абхазију и Јужну Осетију као независне државе и сматра их својим регионима.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова упоредила је актуелну ситуацију на Косову и Метохији са дешавањима у Грузији 2008. године.

Она је истакла да су нереди на КиМ почели непосредно пошто је Европска унија одржала самит у Тирани и након што је тзв. Косово поднело захтев за чланство у ЕУ, као што је бомбардовање Јужне Осетије уследило након НАТО самита у Букурешту када је Грузији обећан улазак у Алијансу.

image