Србија и Балкан

Срби не одступају са барикада: Логорским ватрама против хладноће

Свака нова најава из Приштине о томе да ће приштински специјалци сами уклонити барикаде на северу Космета Србима доноси ново узнемирење, али они не одустају од својих захтева
Срби не одступају са барикада: Логорским ватрама против хладноће© Зоран Шапоњић

Петнаесту ноћ заредом стотине Срба су на барикади на Рудару код Звечана. Људи ложе логорске ватре, како би се загрејали, многи од њих су под шаторима који су постављени поред магистрале Косовска Митровица- Лепосавић-Јариње која је код Крста у Рудару блокирана већ две недеље.

Свака нова најава из Приштине, а таквих је овде данас стигло више, о томе да ће приштински специјалци сами уклонити барикаде на северу КиМ, доноси ново узнемирење међу људе који се боре за права која су им загарантована међународним споразумима.

Они који су и вечерас на Рудару не показују, међутим, никакву намеру да одступе и да се повуку. Понављају да се неће повући са барикада док њихови захтеви, који су добро познати, не буду испуњени.

Север Космета и вечерас је блокиран на укупно девет места. Магистрала Косовска Митровица-Јариње пресечена је на четири места, на магистрали која од Јужне Митровице води ка Брњаку су три барикаде, а препреке су и у Јагњеници код Зубиног Потока, као и у близини малог Звечана изнад Северне Митровице.

Са људима на барикадама су вечерас и председник и потпредседник Српске листе Горан Ракић и Игор Симић.

Раније данас, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је Кфор тражио још времена за уклањање барикада, али да то не може да се толерише унедоглед, јер барикаде ометају слободу кретања, пренео је "Телеграфи". Најавио је и да ће ускоро имати састанак тим поводом са командантом Кфора.

image
VV inauguration
banner