Србија и Балкан

Брнабић: Курти показао да нема разума, чекамо Кфор да се огласи

Косовска полиција не би требало да помисли да насилно уклони барикаде, јер би то био напад на жене и децу, оценила је председница Владе Србије
Брнабић: Курти показао да нема разума, чекамо Кфор да се огласи© TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да не верује у сценарио у којем би косовска полиција насилно уклањала барикаде на северу КиМ, као и да не зна на који начин би могло да се разговара о француско-немачком предлогу када још није примењен Бриселски споразум.

Говорећи о барикадама на северу КиМ, Брнабић је истакла да косовска полиција не треба ни да помисли да их насилно уклања јер би то био напад на жене и децу, старије људе и просветаре који су на њима.

"Не верујем у такав сценарио. Довољно је разума код међународних чинилаца, пре свега Кфора", рекла је премијерка одговарајући на питања новинара.

Истакла је добру сарадњу са Кфором, као и да је озбиљност показана јер и даље разматрају захтев Србије да се врати део снага на КиМ по Резолуцији 1244.

"Чекамо да се Кфор огласи. Стрпљиво. Верујем да ће нешто рећи", рекла је она.

Председница Владе је такође рекла да не зна како да се разговора о новом споразуму за решење проблема КиМ када није имплементиран први Бриселски споразум из 2013. године.

"Чекамо да се имплементира први Бриселски споразум. Не знам како да разговарам о новом француско немачком предлогу када Бриселски није имплементиран а гарантовала га је ЕУ", рекла је она.

Оценила је да је питање свих питања ко ће имплементирати први споразум.

"Увек смо ту за све разговоре. А питање за ЕУ и САД је ко ће да гарантује имплементацију", рекла је она.

Подсетила је да Брисел који је био гарант није натерао Приштину да имплементира Заједницу српских општина.

Оценила је да извесна врста разума фали код Аљбина Куртија који је објавио нову листу на којој су председник Србије и неки чланови његове породице.

image