Србија и Балкан

Петковић: Куртијева србомрзачка реторика се шири као пожар

Ситуација на КиМ је алармантна, упозорава Петар Петковић
Петковић: Куртијева србомрзачка реторика се шири као пожар© Танјуг/Страхиња Аћимовић

Барикаде на којима се наш народ налази већ 15 дана представљају израз њихове слободе и вапај, пре свега, међународној заједници, да чује глас српског народа на КиМ који страда у 21. веку, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић наводи да су основна права Срба на КиМ угрожена и подсећа да је од тренутка доласка на власт Аљбина Куртија забележено преко 250 напада и инцидената, што је за 50 одсто више у односу на период пре Куртија.

"Та врста србомрзачке реторике која долази свакога дана од стране Аљбина Куртија и свих његових у Приштини се шири као пожар и ми зато имамо инциденте, како на југу, тако и северно од Ибра. Не може више да се трпи то што нам руше храмове, скрнаве гробове, готово сваког дана упадају у куће интерно расељених људи који су повратници, али и оних који ту живе више деценија", објашњава директор Канцеларије за КиМ.

Истиче да је ситуација у јужној српској покрајини алармантна и наводи да Срби нису сами од себе одлучили да подигну барикаде.

"Они тиме не угрожавају слободу кретања Албанаца јер су на северу, тамо Албанаца нема, већ желе да покажу да не могу више да трпе зулим Аљбина Куртија", каже Петковић за ТВ Пинк.

Подсетио је на забрану вакцинације, укидање права гласа, осуђивање Ивана Тодосијевића, хапшење Николе Недељковића и друге инциденте.

"Јасно је да Курти шаље поруку да за Србе нема места на простору Косова и Метохије, а ко је он да одлучује да ли има или нема места за народ који је вековима на КиМ, који је тамо свој на своме, који се бори за свој голи опстанак? Говоре за Србе да су некакви криминалци који су на барикадама. Јесу ли криминалци сви они људи који су били на величанственом скупу пре два дана у Рудару код Крста где бране свој живот? Било је присутно више од 10.000 људи, иако многима није било дозвољено да дођу на митинг с обзиром да је косовска полиција заустављала и аутобусе и возила", казао је Петковић.

Међутим, наш народ се окупио и показао јединство и слогу, рекао је Петковић. У томе је, додаје наша снага. Наглашава да све одлуке који Срби доносе јесу њихове одлуке јер они тамо живе и одлучују о својој судбини.

"Захваљујући председнику Александру Вучићу данас држава Србија чврсто, јаче него икада, стоји уз свој народ на КиМ. Ми се не стидимо нашег народа. Више није као што је било до 2012. да кад се Србима нешто деси издају само саопштење, да беже од одлука Срба. Тога нема, ми смо данас чврсто уз свој народ", напомиње директор канцеларије за КиМ.

Истиче да Београд подржава њихову одлуку да буду на барикадама, као и што су их подржали када су одлучили да напусте институције.

"Имамо црвене линије, поготово оно што је рекао председник да више никада нећемо дозволити да се деси погром. Дошли смо у ситуацију да Срби или буду на барикадама и бране свој голи живот или сви да узму своје завежљаје и крену пут Централне Србије, а то више нећемо допустити", каже Петковић.

Директор канцеларије за КиМ наводи да је застрашујућа изјава Аљбина Куртија који је поручио да уклањање барикада "подразумева и жртве".

"Он најављује убијање, па шта су радили пре 15 дана када је преко 300 полицајаца ушло на север, када су буквално узурпирали целу Косовоску Митровицу? Када са оклопним возилима улазе у вртић у Лепосавићу или хапсе наше људе. Реч је о невиним људима", истиче Петковић.

Упозорава да међународна заједница није била спремна да разуме наш народ на Косову и Метохији и подсећа да десет година није формирана Заједница српских општина.

Петковић је, говорећи о листи "српских криминалних организација и њихових руководилаца" коју је објавио посланик "Самоопредељења", странке премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија рекао да је она застрашујућа.

"Управо те листе су најбољи показатељ колико се боримо за Косово и Метохију и колико се лично бори сам председник Александар Вучић. Да то иде дотле да сада у Приштини желе да се обрачунавају и са његовом породицом. То је апсолутно застрашујуће и тако сам баш и рекао, да се цртају мете на чело члановима породице председника Александра Вучића, и брату и сину. Каква је то порука, да ли и они постају легитимне мете и жртве о којима говори Аљбин Курти? Они су до пре неки дан говорили како не постоје листе", наводи Петковић.

image
VV inauguration
banner