Србија и Балкан

Вучевић: Курти жели да Србија направи погрешан потез

Министар одбране Србије Милош Вучевић каже да је јасна политика Приштине етнички чисто "Косово", без Срба
Вучевић: Курти жели да Србија направи погрешан потез© Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

Министар одбране Србије Милош Вучевић оценио је да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти игра игру нерава очекујући да ће Србија направити неки погрешан потез.

Када је реч о најави Куртија да ће после Божића разговарати са представницима Кфора како би се уклониле барикаде, Вучевић каже да је то само наставак његових потеза који воде ка ескалацији.

"Ако нису регистарске таблице, онда су личне карте, ако нису личне карте, онда је смена регионалног командира полиције, ако није та смена, онда је распуштање општинских изборних комисија, а све то све време прате хапшења. Оно што је забрињавајуће да да сличан наратив можемо чути у Народној скупштини да је разлог зашто Курти шаље специјане јединице на север јер тамо постоје организоване криминалне групе. Невероватно је да неко иоле има морала да то каже, као да намерно раде против своје државе и народа. Ово је питање да ли ће преосталих 100.000 Срба на Косову преживети и да ли ће Србија да сачува своје националне интересе", рекао је министар у јутарњем програму ТВ Прва.

Вучевић истиче да је поруку Куртија разумео као да "ако неће Кфор то да уради онда ће Приштина кренути путем својим полицијских јединица у уклањање барикада".

Битно да српска заједница избегне сваки могући конфликт

"Он пребацује лоптицу у двориште Кфора и диже улог у тој својој хазардерској, коцкарској игри, игри нерава и чекања ко ће да направи неки погрешан потез и зато је битно да српска заједница остане мирна, да избегне сваки могући конфликт према Кфору и Еулексу, јер онда идемо у онај сценарио који смо видели деведесетих да су Срби они лоши момци које треба казнити, да смо ми неки реметилачки фактор, који не поштује угооре. Заправо је све контра, све то ради Приштина", казао је министар одбране Србије.

Упитан шта ако дође до ескалације насиља, Вучевић истиче да су преговори увек и ту постоје границе.

"Србија је увек за политику мира и договора, колико год било непријатно седети у друштву људи попут Куртија, боље је да преговарамо и да правимо не увек лаке компромисе, него да идемо у ратове и сукобе. Јасно морамо да нагласимо да постоје црвене линије – нема 1. маја 1995. године, нема 'Бљеска', нема 5. августра 1995. и 'Олује' и нема 17. марта 2004, нема погрома", наводи министар.

Међутим, нагласио је да је песимиста у погледу очувања мира и стабилности на простору КиМ уколико међународна заједница дозволи да се то догоди.

"Ако мисле да ће Србија на Јарињу и Брњаку са флашицама воде, сендвичима и ћебадима да чека колоне српских избеглица на тракторима и камионима, или да гледамо ако нам убијају и протерују децу, жене, старце, а не видимо реакцију међународне заједнице, не знам који је други сценарио могућ изузев онога који не би желели да видимо. Нико се не игра рата, и не призива сукобе, свесни смо да је то пут у сваком смислу скуп", истиче Вучевић.

На питање да ли је ово покушај Приштине да преузме север, Вучевић тврди да је ово "јасна политика Приштине етнички чисто Косово, без Срба".

"Намера је да се очисти север. Онда остају енклаве, које су инако под притисцима. И онда ће рећи да Срби нису могли да се уклопе у цивилизовано и демократско косовско друштво. Зато је важно да будемо мирни и да истрајемо у нашим захтевима, и да се не свађамо међусобно по питању КиМ. То би било лековито за српско друштво. Није време за јаке пароле. Најлакше је одавде то рећи, али морамо да сачувамо људе и у Грачаници, Великој Хочи, Ораховцу, Гораждевцу, Липљану, Грачаници, Ранилугу, Партешу и на северу КиМ. Морамо да чувамо све наше људе, а да не угрозимо целу Србију. Зато је важно да не наседнемо на провокације, да не будемо ми први који су кренули у погрешном правцу", рекао је Вучевић.

Куртија, уверен је, међународна заједница није питала за спискове за хапшење на коме се налазе и чланови председникове породице – његов брат и син.

"Очигледно да Куртија то међународна заједница није питала. Нису га питали ни шта је са Србима који су ухапшени, који су по годину дана у затвору. Имате Србина који је осуђен на годину дана затвора јер је рекао да је у Рачку био монтиран случај, а јесте био. И причају о људским правима, а директним деловањем их поништавају. Пантић је преко две недеље у некој бази затворен, утамничен и где је сада Европска конвенција о људским правима? Не треба да причају о барикадама, већ да виде шта је узрок. Шта је натерало Србе на путеве и улице? Није им досадно сигурно, нека их је мука натерала. Неће се решити проблеми ако се уклоне барикаде", поручио је Вучевић.

Напомиње да Војска Србије пажљиво прати све што се дешава на територији КиМ, као и да је добила јасне смернице председника Републике као врховног команданта и спремна је да изврши сваки задатак.

"Војска Србије не жели сукобе, јер је свесна шта сукоби и рат значе, али је мотивисана и опремљена, обучена да заштити све националне интересе. Надам се да нико није луд да проверава да ли је то тачно, да ли претимо празном пушком. Ником не претимо, а ни пушка није празна", закључио је Вучевић.

image
VV inauguration
banner