Србија и Балкан

Срби 16. дан на барикадама: Припадници Косовске полиције заузели станицу у Лепосавићу

Нисмо овде што волимо, него зато што морамо, и што нам нема друге, речи су Срба са севера КиМ забележене ноћас на барикади у Рудару
Срби 16. дан на барикадама: Припадници Косовске полиције заузели станицу у Лепосавићу© RT/Zoran Saponjic

Срби на северу Косова дочекали су и 16. ледено јутро на барикадама. Још једну ноћ провели су крај логорских ватри, под шаторима, и ноћас је око барикада било мирно.

"Нисмо овде што волимо, него зато што морамо, и што нам нема друге него да се овако боримо за своја права", речи су Срба са севера КиМ забележене ноћас на барикади у Рудару на којој је из ноћи у ноћ по неколико стотина људи.

И док су из КФОР-а и јуче стигла упозорења да је дијалог једини начин да се барикаде уклоне, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти најавио је да ће одмах после Божића обавити разговор са командом ове међународне институције и да "Приштина не може унедоглед да толерише барикде јер оне угрожавају слободу кретања".

Бивши косовски полицајац Дејан Пантић и даље је притворен у бази специјалне полиције Косова на Јарињу а породица га није ни чула ни видела већ 16 дана.

Путеви на северу Косова и јутрос су блокирани на укупно девет места, док косовска полиција и даље не дозвољава прелаз преко Јариња и Брњака.

  • 25. дец 2022 • 21:44

    21:44

    Вучић завршио састанак са премијерком и војним врхом

    Председник Републике Србије Александар Вучић управо је завршио састанак са премијерком Аном Брнабић и војним врхом, пренеле су "Новости".

    Радни састанци и консултације биће настављени сутра ујутру. Састанку је присуствовао и генерал Милан Мојсиловић, који се, како пишу "Новости", након тога хитно упутио у Рашку.

  • 18:36

    Петковић: Приштина Србима укида и право на верски живот; Да ли ће хришћанска Европа ћутати?

    Директор Канцеларије за Косово и Метохију саопштио је да данашњом забраном патријарху Порфирију да борави у Пећкој патријаршији, српском народу на Косову укинуто и право на верски живот.

    "Забраном Његовој Светости Патријарху српском Порфирију да борави у Пећкој патријаршији, српском народу на Косову и Метохији је, након ускраћивања читавог низа основних људских права, укинуто и право на верски живот. Умерена и хришћанска реакција патријарха на забрану његовог доласка на Косово и Метохију, праћена његовом молитвом за мир између Срба и Албанаца, још једном потврђује колико је исправна и праведна борба српског народа за опстанак на Косову и Метохији и колике су размере зулима и насиља којем је наш народ изложен", рекао је наводи се у саопштењу.

    Како је подсетио директор Канцеларије за КиМ, Пећка патријаршија је вишевековно седиште српских патријарха.

    "Право патријарха Порфирија да врши службу у том манастиру, чији је старешина, неприкосновено и старије од сваког световног права и јаче од сваког овоземаљског насиља. Онај ко је донео одлуку о забрани кретања српском патријарху практично је забранио хришћанство на Косову и Метохији, али српски народ је имун на такве забране, јер је своју хришћанску веру очувао и сачувао у много тежим временима, а српско кандило нису успели да утуле ни много већи силници, па неће ни башибозук који је данас на власти у Приштини", поручио је Петковић.

    Петковић се запитао да ли ће хришћанска Европа, у време када колективно слави божићне празнике, остати нема пред "овим насиљем без преседана".

    "И да ли ће прећи преко чињенице да је једном хришћанском народу у срцу континента након свега забрањено и да се моли Богу? Треба ли поново да почну да нам пале цркве и манастире да би се неко пробудио? Нека о томе мисле они који ових дана на север Косова и Метохије доводе приштинске насилнике са дугим цевима! Нека још једном добро размисле шта помажу и коме помажу", поручио је Петковић.

  • 16:10

    Гашић специјалним јединицама: Нећемо се уплашити Kуртијевих терориста

    Министар унутрашњих послова Братислав Гашић обишао је данас на Копаонику припаднике Специјалне антитерористичке јединице МУП-а и 72. специјалне бригаде Војске Србије, који су на заједничкој вежби.

    "Видим у вашим очима сву храброст, спремност, видим и обученост, видим и опремљеност. Сигуран сам да, док сте ви овде, наша лепа Србија не треба да брине ни од какве врсте тероризма, екстремизма, сепаратизма. Србија је поносна на вас, јер види да је сваки наш грађанин безбедан и заштићен", нагласио је министар.

    Поручио је да ће председник и државно руководство учинити све да се сачува мир и стабилност, али да се неће уплашити "Kуртијевих терориста и њихових спискова за одстрел".

    "Зато вас молим да свом снагом радите на вашој обуци, на вашој опремљености, да би нашу мајку Србију сачували у будућности", рекао је Гашић.

  • 15:14

    Приштина забранила патријарху Порфирију да оде у Пећку патријаршију

    Власти у Приштини забраниле су његовој Светости Патријарху српском Порфирију да пред велики празник Рођења Христовог, који прославља цео хришћански свет, допутује у Пећку Патријаршију, која је прво и вековно седиште Српске Православне Цркве и манастир коме је Патријарх игуман, то јест старешина.

    Опширније прочитајте овде.

  • 12:22

    Шеф Еулекса: Наш медицински тим је прегледао Дејана Пантића

    Шеф Еулекса Ларс-Гунар Вигемарк данас је саопштио да је медицински тим Еулекса, на захтев приштинских власти, поново прегледао Дејана Пантића, којег је Косовска полиција задржала у притвору.

    Вигемарк је на Твитеру прецизирао да је лекарски преглед обављен јуче.

    "На захтев надлежних косовских власти, медицински тим Еулекса јуче увече је прегледао Д.П. којег је косовска полиција задржала у притвору. Ово је други лекарски преглед Д.П, који је спровео медицински тим Еулекса. Први је обављен пре недељу дана", навео је Вигемарк.

    Вигемарк није објавио пуно име и презиме прегледаног, али је Еулекс раније саопштио да је лекар мисије, на захтев судије за претходни поступак, прегледао бившег полицајца Дејана Пантића 17. децембра.

    Пантић је ухапшен 10. децембра на прелазу Јариње, а 12. децембра му је одређен једномесечни притвор због сумње да је учествовао у нападу на просторије централне изборне комисије на северу Косовске Митровице.

  • 12:16

    Еулекс: Пружили смо пратњу Косовској полицији

    Возило Eулекса јуче се нашло у колони полицијских џипова на сеоском путу Каменица-Вуча- Соланица, јер су, како је сопштено, њихове снаге на основу основу званичног захтева пружиле пратњу косовској полицији.

    "Након званичног захтева косовске полиције, Еулекс је 24. децембра пратио конвој редовних службеника косовске полиције који су се ротирали и заменили редовне полицајце у полицијској станици у Лепосавићу", потврђено је порталу "Коссев".

  • 11:41

    Вучевић: Сменили су полицајце у Лепосавићу, не знамо да ли је то РОСУ

    Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да је приштинска полиција ушла синоћ у Лепосавић, и уз помоћ КФОР, извршила замену људства у полицијској станици Лепосавић.

    Вучевић је навео да је јутрос добио податак да је део специјалне полиције пребачен из базе Урошевац у Косовску Митровицу, и да је реч о групи од 35 полицајаца.

    "Дошло је до смене припадника косовске полиције у Лепосавићу. Екипа које је раније била под контролом Приштине је замењена са новим људством. Дошло је до смене људства, а то људство дошло је уз подршку и са транспортерима КФОР-а. То је и КФОР потврдио. Није чињеница која је пријатна за нас, али је морамо бити свесни", рекао је Вучевић за ТВ Прву.

    Он истиче да има сталних померања и конфигурисања косовских јединица по терену.

    "Они имају више јединица, тако да је врло тешко дефинисати да ли су то РОСУ, оперативне или интервентне јединице, различито их конфигуришу. Већ две недеље ситуација је напета и те тензије су тако драматичне да буквално шибица може све да запали", упозорио је министар одбране.

  • 10:23

    Бискуп Ђерђи: ЕУ да не дозволи нови сукоб у региону

    Бискуп призренско-приштински Дод Ђерђи, током божићне мисе у катедрали у Приштини поручио је да представници ЕУ у дијалогу Београда и Приштине не треба да чекају да помирење дође само од себе.

    Како каже, требало би "да се озбиљније ангажују и предано раде како не би дозволили нови сукоб у региону."

    "Одсуство рата и присилни мир нису створили услове за помирење, само су нагомилали мржњу, неповерење и нестрпљење једних према другима, да би касније експлодирали", рекао је Ђерђи, преноси портал Репортери.

    Нагласио је да сваки човек мора да буде заштићен од језика мржње и да се морамо уздржати од непромишљених поступака који не воде помирењу, већ сукобу.

  • 10:13

    Камбери оптужује Србију: "Паликућа на Балкану"

    Шаип Камбери, председник Партије за демократско деловање и посланик из редова албанске националне мањине у Скупштини Србије, оптужио је Србију да је, како је рекао, "паликућа" на Балкану уз оцену да то могу да зауставе само Сједињене Америчке Државе.

    "То је политички концепт који се мора зауставити", наводи он и додаје да се ЕУ суочава са кризом идентитета и унутрашњим споровима, те да "не може бити фактор који може да донесе мир на Балкану".

    Ситуација на северу КиМ показује "грубо мешање Београда у локалне Србе", оцењује Камбери у интервјуу за Косовапрес и додаје да је "захтев Србије Кфору за повратак снага безбедности на КиМ нереалан и не постоји могућност да се то деси".

image
VV inauguration
banner