Србија и Балкан

Рафална паљба у Зубином Потоку, ултиматум Квинте да Срби уклоне барикаде за 24 сата

Шеф Српске листе Горан Ракић демантовао написе албанских медија да је ватра отворена на КФОР; још нема званичних информација о томе шта се догодило у општини на северу Косова и Метохије
Рафална паљба у Зубином Потоку, ултиматум Квинте да Срби уклоне барикаде за 24 сатаwww.globallookpress.com © Festim Beqiri/dpa

У Зубином Потоку вечерас се чула рафална пуцњава. О овом догађају известио је локални медиј "Зубин Поток инфо" који је на свом Инстаграм профилу објавио и видео-снимак. За сада нема званичних информација о томе шта се догодило у општини на северу Косова и Метохије.

Извештач РТ Балкан потврдио је да се око 19:45 сати чула рафаљна паљба која је трајала десетак минута и додао да је ситуација у Зубином Потоку тренутно мирна, али напета.

Квинта упутила ултиматум Вучићу: Уклоните барикаде или ће Албанци

Како незванично сазнаје ТВ Пинк, амбасадори Квинте упутили су вечерас ултиматум председнику Србије Александру Вучићу, са захтевом да Срби у року од 24 сата уклоне барикаде на северу Косова и Метохије.
Амбасадори САД, Велике Британије, Немачке, Италије и Француске, наводно, захтевају да се барикаде уклоне у року од 24 сата или ће, како наводе, дозволити председнику владе тзв. Косова Аљбину Куртију да уради оно што је наумио и да полицијском силом крене на Србе.

Да подсетимо, Курти већ данима тражи од КФОР-а да уклони српске барикаде или ће полиција тзв. Косова то да уради. КФОР је одбијао такав сценарио и тражио је договор дијалогом.

Председник Републике Србије Александар Вучић вечерас је одржао састанак са премијерком Аном Брнабић и војним врхом, пренеле су "Новости". Састанку је присуствовао и генерал Милан Мојсиловић, који се након тога хитно упутио у Рашку.

"Задаци које је добила Војска Србија су прецизни, јасни и биће у потпуности реализовани", рекао је Мојсиловић.

Начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић рекао је српским медијима да је "ситуација сложена и да захтева присуство војске дуж административне руте".

Радни састанци и консултације биће настављени у понедељак ујутру.

Ракић: КФОР није нападнут

Шеф српске листе Горан Ракић демантовао је да су нападнути припадници КФОР-а. 

"Према инфорамцијама које Кризни штаб има из КФОР-а, демантујем извештавање албанских медија да се у општини Зубин Поток десио напад на КФОР. То је још једна у низу дезинформација које пласира Приштина да би додатно подгрејала ситуацију на КиМ и увукли КФОР у своје прљаве игре и сукоб са српским народом. Ситуација је мирна, људи су одлучни да остану на барикадама", рекао је Ракић.

"Коха" је вечерас известила да су наводно нападнути припадници Кфора из Летоније.  

КФОР потврдио пуцњаву

КФОР је вечерас потврдио пуцњаву у близини једне од њихових патрола на северу КиМ. У саопштењу су навели да није било повређених и материјалне штете.

"Пре неколико сати патрола КФОР-а, док је дежурала у околини Зубиног Потока, чула је и видела неколико пуцњава у њиховој близини. Повређених нема и нема материјалне штете", наводи се у одговору. 

Медији су вечерас јавили да су се десиле "оружане борбе у Зубином Потоку и да су албански специјалци напали српски народ", односно, да се "пуцњава догодила након што су специјалци Аљбина Куртија покушали да уклоне барикаду која се налази на алтернативном путу".

Међутим, представници Косовске полиције демантовали су учешће у размени ватре. Косовска полиција саопштила је на свом званичном Фејсбук налогу да није учествовала ни у каквој размени ватре у Зубином Потоку.

"У вези са бројним питањима упућеним полицији 'Косова' о томе да ли је нападнута у Зубином Потоку или да ли је дошло до размене ватре између полиције и криминалних група, обавештавамо вас да није било напада на 'Косовску' полицију, нити је било размене ватре између 'Косовске' полиције и било које групе. Полиција 'Косова' није имала размену ватре ни са ким", навела је 'Косовска' полиција на Фејсбуку.

Вела негира да је дошло до пуцњаве

Иако је КФОР потврдио да су испаљени рафали, пуцњаву негира и Блерим Вела, шеф особља председнице тзв. Косова.

У објави на Твитеру он је навео да "српски прорежимски медији претерано желе да подстакну оружану конфронтацију на тзв. Косово, лажно извештавајући да се у близини Зубиног Потока дешавају обрачуни".

"'Косовска полиција' није укључена ни у какве окршаје. Илегалне и криминалне структуре Србије пуцају из оружја", навео је Вела уз принтскрин наслова српских медија.

Срби са барикада код Зубиног Потока: Остајемо овде!

До пуцњаве је дошло на алтернативном путу у близини Зубиног Потока, известио је "Косово онлајн"према сведочењу Срба са барикада.

"Сада је мирно, али остајемо овде целу ноћ", рекао је један од Срба са барикада.

РОСУ објавила претеће поруке: Добродошли у пакао

На друштвеним мрежама вечерас се шири фотографије која је доказ да су косовски специјалци спремни да нападну Србе.

"Добродошли у пакао за свакога ко жели да умре прерано. Спремни да интервенишу кад год је то потребно да заштитимо интересе наше државе", стоји у објави специјалне јединице тзв. косовске полиције.

Срби у страху за Дејана Пантића

Међу Србима на северу КиМ пронела се прича да ће вечерас покушати да пребаце Дејана Пантића из нелегалног притвора у Лепосавићу за Приштину, речено је вечерас на ТВ Пинку поводом дешавања на КиМ.

Наводно ће то урадити у колони џипова под посебном пратњом.

За сада нема потврда о тој акцији, пренеле су "Новости".

image