Србија и Балкан

Тешка ноћ на северу КиМ, Срби остају на барикадама

Председник Српске листе демантовао наводе из Приштине да је нападнут Кфор
Тешка ноћ на северу КиМ, Срби остају на барикадама© Зоран Шапоњић

После синоћње пуцњаве у близини Зубиног Потока која је трајала десетак минута, ноћ на северу Косова и Метохије прошла је без нових инцидената, али у напетом ишчекивању и неизвесности.

Из мисије Кфора у Приштини саопштено је да је њихова патрола која је дежурала у близини Зубиног Потока чула неколико пуцњева у близини, али да повређених и материјалне штете нема.

"Сада проверавамо чињенице", наведено је у одговору Кфора.

И даље нема прецизнијих, нити званичних информација шта се синоћ тачно десило код Зубиног Потока. Портал "Косово онлајн" пренео је информацију ТВ Пинк да је до пуцњаве дошло када је "косовска полиција" покушала да уклони једну од барикада на споредном путу близу Зубиног Потока. Један од Срба са барикада код овог града рекао је "да се последње две недеље пуцњава чује, мање-више сваке ноћи и да је циљ застрашивање Срба".

Председник Српске листе Горан Ракић демантовао је наводе медија из Приштине да је у близини Зубиног Потока нападнут Кфор.

"По информацијама из Кфора и Кризног штаба демантовао бих наводе албанских медија да се у Зубином Потоку догодио напад на Кфор: Ова информација је само још једна у низу коју пласира Приштина као део хибридног рата којим се служи да би додатно подгрејала ситуацију и како би увукли Кфор у своје намере", рекао је Ракић додајући да Срби на северу КиМ поштују Кфор.

Са друге стране, из "косовске полиције" такођу су саопштили да "није било никаквог напада на косовску полицију, нити је било размене ватре између полиције и било које групе, и да КП није пуцала ни на кога".

Са барикада у близини Зубиног Потока током ноћи стизале су информације да је ситуација мирна, да нема пуцњаве и да су људи спремни да остану на барикадама читаве ноћи и даље, колико буде потребно.

image
VV inauguration
banner