Борбена готовост Војске РС и полиције на највишем степену; Курти спреман да нападне Србе

Александар Вучић пред поноћ се састао са патријархом Порфиријем и очекује се да председник државе обавести првојерарха о чврстој намери да заштити Србе на Косову и Метохији

"Желим да вас обавестим да смо у тешкој ситуацији, али да ћемо дати све од себе и да ћемо бринути на сваки начин како да сачувамо мир и стабилност и не само то, како да заштитимо наш народ на северу Косова и Метохије," изјавио је председник Србије Александар Вучић на Инстаграму поводом тога што је Патријарху Порфирију забрањен улазак на Косово и Метохију.

"У складу са тим, а после наоружавања Албанаца и после подизања њихове борбене готовости, предузећу све мере да заштитимо наш народ и сачувамо Србију", додао је он.

Вучић је, после најава да је Приштина наводно подигла борбену готовост својих снага, наредио је да Војска Србије буде у највишем степену борбене готовости, а наложено је и подизање борбене готовости јединица МУП-а.

"Новости" јављају да се председник Србије Александар Вучић вечерас састао са патријархом Порфиријем. Разговарају о најновијим дешавањима на Косову и Метохији а очекује се да председник државе обавести првојерарха о чврстој намери да заштити Србе у јужној покрајини.

Како пише "Информер", Аљбин Курти наредио је својим специјалцима да прекину одморе и да се хитно врате у касарну у Гњилану. Припадници касарне у Гњилану у обавези су да у уторак буду на својим радним задацима. 

Посредством извора из редова "Безбедносних снага Косова - БСК", лист дошао је до податка да је вечерас активиран аларм за узбуну за начелнике сектора и командире чета касарне БСК у Гњилану чиме се стичу услови да Аљбан Курти нападне Србе на северу КиМ.

Срби са севера Косова и Метохије су на барикадама 17. дан, у знак протеста због хапшења Срба и присуства специјалних снага косовске полиције на Северу.

Синоћ је у Зубином Потоку дошло до пуцњаве у којој, како је Кфор потврдио, није било повређених, нити је причињена материјална штета. У саопштењу мисије Кфора наводи се да је пуцано у близини једне од њихових патрола.

Кфор је овим саопштењем демантовао наводе приштинских медија да су Срби напали јединицу те војне мисије, односно војнике из Летоније.

У међувремену, председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се са војним врхом, после чега је начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић кренуо за Рашку.

Кризни штаб народа севера КиМ у данашњем саопштењу је исказао бојазан да "је Курти спреман да организује напад на припаднике ових мисија и за то оптужи Србе."

Како се у саопштењу наводи, Срби са КиМ не нападају Кфор и Еулекс, већ у њима виде "заштитнике".

Све најновије вести са Косова и Метохије из минута у минут пратите уживо у блогу РТ Балкан.

26. дец 2022 • 23:49

"Информер": Курти спреман за напад на Србе

Припадницима касарне у Гњилану прекидају се годишњи одмори и они су у обавези да у уторак буду на својим радним задацима, објавио је "Информер".

Посредством оперативног извора радно ангажованог при "Безбедносним снагама Косова - БСК", београдски лист је дошао до податка да је вечерас  наложено да се од 27. децембра 2022. године прекидају годишњи одмори припадницима касарне у Гњилану и да су сви у обавези да наредног дана - у уторак, од 08:00 часова, буду на својим радним задацима.

Лист наводи да је вечерас активиран аларм за узбуну за начелнике сектора и командире чета касарне БСК у Гњилану и да је тим чином Аљбин Курти спреман за напад на Србе.

Истекао ултиматум Квинте Вучићу да се уклоне барикаде на северу КиМ

Ултиматум који су амбасадори Квинте упутили председнику Србије Александру Вучићу, са захтевом да Срби у року од 24 сата уклоне барикаде на северу Косова и Метохије, истекао је вечерас нешто пре поноћи.

Амбасадори САД, Велике Британије, Немачке, Италије и Француске наводно су још синоћ захтевали да се барикаде уклоне у року од 24 сата или ће, како су навели, дозволити председнику владе тзв. Косова Аљбину Куртију да уради оно што је наумио и да полицијском силом крене на Србе на северу Косова и Метохије.

У току састанак председника Вучића и патријарха Порфирија

У току је састанак председника Србије Александра Вучића и патријарха српског Порфирија, потврђено је Танјугу у Председништву Србије.

Шеф државе и први по части у СПЦ састали су како би размотрили отворену претњу ратом нашем народу на Косову и Метохији, коју заступа власт Аљбина Куртија.

Очекује се да председник државе обавести првојерарха о чврстој намери да заштити Србе у јужној покрајини.

Вучић и патријарх Порфирије требало је да се састану у уторак у 12 сати.

Гренел: Блинкен да захтева од Куртија ослобађање српских затвореника на КиМ

Некадашњи изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел написао је вечерас на Твитеру да би амерички државни секретар Ентони Блинкен требало да захтева од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да ослободи српске затворенике на КиМ и уздржи се од хапшења мирних демонстраната на барикадама.

Додао је да је најновије насиље на КиМ неприхватљиво као и да Курти наставља своје једностарне акције на северу кршећи међународне споразуме.

Гренел је поручио Куртију да престане да шаље специјалне снаге на север КиМ, док у исто време захтева уклањање барикада.

Додао је да Аљбин Курти у насветије време за хришћане не би требало да тражи од српског патријарха да даје политичке изјаве пре него што уђе на КиМ.

"Ово је директно кршење верских слобода и амбасада САД на 'Косову' би требало ово јавно да осуди", поручио је некадашњи изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел.

ЕУ: Одмах вратите потпуну и несметану слободу кретања свих грађана и заједница

Европска унија саопштила је вечерас да на Косову и Метохији мора одмах и безусловно да се врати и гарантује "потпуна и несметана слобода кретања свих грађана и заједница, укључујући ту и верске вође" и затражила да "обе стране у потпуности спроведу све своје обавезе из дијалога".

ЕУ "оштро осуђује нападе на Еулекс, Кфор и косовску полицију" и позива на максималну суздржаност и хитну акцију да би се "безусловно деескалирала ситуација, што укључује уздржавање од провокативних радњи, претњи или застрашивања”, поручила је вечерас портпаролка за спољну политику ЕУ Набила Масрали.

ЕУ наводи да је ситуација на северу КиМ и даље напета и да се "мора поштовати владавина права, а било какав облик насиља неће бити толерисан", преноси Танјуг.

Унија је апеловала на председника Србије Александра Вучића и премијера приштинских институција Аљбина Куртија да "лично допринесу политичком решењу у циљу смиривања тензија и договора о даљем путу у интересу стабилности, безбедности и добробити свих локалних заједница".

"Очекујемо да се 'Косово' и Србија врате залагању стварања амбијента погодног за помирење, регионалну стабилност и сарадњу за добробит својих грађана, што укључује и заштиту српског становништва на северу Косова", поручила је Масрали.

Вучевић: Војска Србије је на највишем степену борбене готовости

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић наредио је да Војска Србије буде у највишем степену борбене готовости, изјавио је вечерас министар одбране Милош Вучевић.

"Председник Србије, као врховни командант, наложио је вечерас да Војска Србије буде на највишем нивоу борбене готовости, односно припремљености до нивоа употребе оружане силе, односно оружаног потенцијала Војске Србије", рекао је Вучевић Танјугу.

Како је навео,"то нас подиже на највиши ниво деловања Војске Србије, штитећи територијални интегритет и суверенитет Србије и штитећи све грађане Србије и спречавајући тероризам и терор над Србима где год да живе“.

Гашић: Подигнута борбена готовост свих јединица МУП-а

Министар унутрашњих послова Србије Братислав Гашић наложио је подизање борбене готовости јединица МУП.

"Сходно наређењу председника Републике и врховног команданта Војске и оружаних снага Србије, наложио сам подизање пуне борбене готовости свих јединица МУПа. Жандармерије, САЈ и полицијске бригаде. Колико одмах да се ставе под команду начелника генералштаба и заузму положаје предвиђене оперативним планом", поручио је Гашић.

Приштина подигла борбену готовост

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наводно је подигао борбену готовост КБС, преносе "Вечерње новости" позивајући се на неименовани извор.

Према писању листа, приштинске снаге наводно су спремне да извше удар на север Косова и Метохије са 1500 својих припадника којима је издато наређење да буду у касарнама или у домету мобилних телефона спремни за покрет у току ноћи.

Вучић: Албанци подигли борбену готовост, учинићемо све да заштитимо народ

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је чињеницу да је патријарху Порфирију забрањен улазак на Косово и Метохију од стране Приштине.

"Све дајемо од себе да сачувамо мир и стабилност. Нажалост, нас нису хтели да слушају, или их није много ни интересовало да нас чују.

"Данас је и Патријарху српском господину Порфирију забрањен улазак на Косово и Метохију. Никада се то у историји није догодило. И баш их брига. Бесмислено саопштење, неважно... Али ће и даље да говоре само о српским барикадама које су само знак незадовољства и борбе српског народа да буду своји на своме и ништа више.

"У складу са тим, желим да вас обавестим да смо у тешкој ситуацији, али да ћемо дати све од себе и да ћемо бринути на сваки начин како да сачувамо мир и стабилност и не само то, како да заштитимо наш народ на северу Косова и Метохије.

"У складу са тим, а после наоружавања Албанаца и после подизања њихове борбене готовости, предузећу све мере да заштитимо наш народ и сачувамо Србију", рекао је Вучић на Инстаграму.

Прочитајте опширније овде.

Срби на Рудару: Варају се они који мисле да ће нас сломити

На барикади у Рудару код Звечана, највећој на северу КиМ, вечерас је мирно.

Ту се налази више људи но протеклих вечери, јавља извештач РТ Балкан. Људи су крај логорских ватри, под шаторима.

Према информацијама које стижу са различитих страна, мирно је и на другим барикадама, према Ибарској Слатини, Лешку, Зупчу, Зубином Потоку.

Барикада на Рудару је додатно ојачана.

Србе на северу КиМ данас је посебно погодила вест о забрани привремених приштинских институција Патријарху Порфирију да уђе на КиМ.

"Боли нас што наш Патријарх неће моћи да проведе предстојеће празнике са нама, овде на КиМ.

"Варају се, међутим, они који мисле да ће нас таквим одлукама сломити. Напротив, после овога што раде, наша намера да останемо овде, да се на овај начин боримо за слободу и правду, само је јача," кажу Срби на барикади у Рудару.

Испред једне куће на Рудару поред блокиране магистрале, људи су окитили новогодишњу јелку.

Дачић: Све ћемо уложити да очувамо мир, али је Србија спремна да интервенише

Србија је увек спремна да интервенише уколико дође до оружаног напада на Србе на северу КиМ, изјавио је министар спољних послова Срије Ивица Дачић и нагласио да ће Србија учинти и уложити све да се мир сачува.

"Све ћемо уложити у мир, у наставак дијалога, али ако дође до физичког напада, убијања Срба, погрома, а Кфор не жели да интервенише и обавља манадат по Резолуцији 1244, Србија ће бити принуђена да то уради", рекао је Дачић за ТВ "Инсајдер" и додао да је суштина да до тога не дође и да се Србија нада да до тога неће доћи, преноси Танјуг.

Бивши градоначелник Северне Митровице: Забрана посете Патријарху показује ниво "демократије" на КиМ

Бивши градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић изјавио је да забрана посете Патријарху СПЦ Порфирију показује колики је ниво тзв. "демократије" на КиМ.

Радојевић је у објави на Фејсбуку истакао да ћутање представника међународне заједнице показује или немоћ или незаинтересованост, што је у оба случаја, како је рекао, опасно и забрињавајуће.

"Забрана посете Патријарху СПЦ показује колики је ниво тзв. 'демократије' на Косову и Метохији. Таква је 'слобода кретања' коју замишља Курти и његова Влада. Срби на КиМ се могу кретати уз одређене услове. Овога пута се дрзнуо да услове постави и поглавару Српске православне цркве.Ћутање представника међународне заједнице показује или немоћ или незаинтересованост, што је у оба случаја опасно и забрињавајуће.Утолико се одлука о протестима који трају већ 17 дана показала исправном. Ми, који живимо на Косову и Метохији, имамо право на слободу, имамо право да организујемо живот како желимо и стога ћемо у овој борби истрајати", рекао је Радојевић, преноси "Косово онлајн".

Кризни штаб народа севера КиМ: Срби не нападају ни Кфор ни Еулекс, ми у њима видимо заштитнике

"Због серије дезинформација које Приштина пласира као део хибридног рата против српског народа обавештавамо јавност да Срби не нападају ни Кфор ни Еулекс, шта више ми у њима видимо заштиту од репресије Куртијевог режима и његових специјалаца", стоји у вечерашњем саопштењу Кризног штаба народа севера Косова и Метохије. .

У саопштењу се наводи да "Аљбин Курти пласира лажи о нападима на КФОР са циљем да увуче у сукоб Србе са Кфор-ом, који је једина легална оружана формација у складу са резолуцијом 1244".

"Одбијање Кфор и Еулекса да се ставе у службу диктаторског антисрпског режима Аљбина Куртија је разлог зашто Курти настоји да лажима измисли нападе на ове организације.

"Подсећамо да су политички представници српског народа и чланови Кризног штаба више пута јавно позвали грађане на сарадњу са Кфор-ом и Еулекс-ом јер су те међународне организације присутне у складу са међународним споразумима који су потписани и које ми поштујемо", стоји у саошштењу Кризног штаба народа севера КиМ.

Кризни штаб "у име српског народа позива Кфор и Еулекс да повећају будност".

"Изражавамо озбиљну сумњу да је Курти спреман да организује напад на припаднике ових мисија и за то оптужи Србе", саопштио је вечерас Кризни штаб.

Петковић: Курти поазао "фашистичке методе" забранивши српској новинарки да уђе на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Пеетар Петковић изјавио је да је премијер тзв. Косова Аљбин Курти показао "своје фашистичке методе" тиме што је новинарки РТС-а, која извештава о животу Срба на КиМ забранио да уђе на Косово.

"Курти је данас забранио новинарки РТС Светлани Вукмировић да уђе на КиМ и ради свој посао. Овим показује своје фашистичке методе на новинарки која извештава о животу Срба на КиМ. Неће спречити да се глас о нашем народу чује! Хоће ли се чути осуда од стране међ. заједнице?", написао је Петковић на Твитеру, преноси "Косово онлајн".

Гаши: Барикаде ће бити уклоњене 10. јануара

Бивши министар за повратак и заједнице Миљазим Гаши, рекао је да би барикаде које су поставили локални Срби на северу требало да буду уклоњене 10. јануара.

Гаши је оценио да ће деблокада ситуације на северу бити након празника, као и да ће тада Кфор у року од 24 сата уклонити барикаде.

"Кфор ће у року од 24 сата уклонити барикаде са капацитетима које има. Ова ситуација ће бити деблокирана после празника, до 10. јануара планирају да оду. Али не желе да имају везе са неким групама, јер сада имамо посла са групама које финансира Србија. Грађани Србије на северу такође су веома разочарани институцијама Косова", рекао је Гаши, преноси "Косово онлајн".

Председник скупштине Републике Српске осудио "срамотно понашање" Приштине

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да одлука привремене власти у Приштини да забрани улазак на КиМ Патријарху Порфирију представља највеће кршење људских права, те да је најсрамотније и најчудније да Кфор и људи из ЕУ све то мирно гледају.

Стевандић је нагласио да је то порука Србима да само од своје државе могу нешто да очекују и да, уколико се сами не изборе за своја људска права, то неће учинити међународне снаге, ЕУ нити било ко се лажно позива на демократију, једнакост или поштовање закона.

Приштина: Не сме бити барикада ни на једном путу

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сазвао је састанак тзв. косовског савета безбедности поводом ситуације на северу и недавних инцидената, на којем је речено да треба вратити слободу кретања и да не сме бити барикада ни на једном путу, пренео је "Телеграфи".

На састанку је закључено да су претња и поступци на северу "резултат тесне координације Владе Србије са нелегалним структурама и криминалним групама, које такође, шире пропаганду".

"Илегалне структуре, као и криминалне групе, настављају да врше екстремистичка дела против грађана, државних институција, припадника косовске полиције, новинара, припадника мисије Еулекс и патролних јединица Кфора", наведено је у саопштењу објављеном после седнице.

Истакнуто је да у ових 17 дана од постављања барикада постоји континуирана комуникација са Кфором и поновљено да "косовска" полиција има све капацитете и спремност да делује, али и да чека акције Кфора''.

Захарова: Приштина ће проузроковати сукоб великих размера на КиМ

Игнорисање међународног права у случају Косову и Метохије само распаљује приштинске екстремисте, што може довести до почетка сукоба великих размера на Балкану, рекла је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова и нагласила да је кључни предуслов за косовско решење, ако неко заиста тежи миру, чврсто поштовање његових међународноправних основа.

Прочитајте опширније овде.

Министарство одбране Летоније: Пуцано на летонске мировњаке током патроле на КиМ

Министарство одбране Летоније објавило је на званичном Твитер профилу поводом синоћње пуцњаве на КиМ:

"У недељу, 25. децембра, испаљени су хици у правцу летонских мировњака док су вршили домаћу патролу на КиМ. У инциденту нема жртава. Косовска полиција и Кфор војна полиција је покренула истрагу."

КФОР је вечерас потврдио пуцњаву у близини једне од њихових патрола на северу КиМ. У саопштењу су навели да није било повређених и материјалне штете.

Шеф српске листе Горан Ракић демантовао је да су нападнути припадници КФОР-а. 

Старовић: Зашто би Срби на КиМ напали Кфор

Државни секретар у Министарству одбране Немања Страровић је на Твитеру тако одговорио аналитичару Јакубу Бјеламовичу који је изјавио да "док је Нато потврдио да је пуцано на патролу Кфора, режимски медији у Србији шире лажне вести".

"Иако могу да разумем порив да се Срби подразумевано окриве, у самом чланку на који се позивате пише 'КФОР није рекао одакле су пуцњи'. Зашто би, побогу, Срби на КиМ напали Кфор, када би његова главна сврха требало да буде да спречи да се понови погром из 2004. године?", написао је Старовић.

Н1: Хаубице враћене у касарну

Хаубице стациониране на два километра од Јариња враћене су у касарну, како сазнаје "Н1".

Шеф Еулекса, командант Кфора и Курти разговарали о ситуацији на КиМ

Шеф Еулекса Ларс-Гунар Вигемарк, командант Кфора, генерал-мајор Анђело Микеле Ристуча и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти разговарали су данас о безбедности и ситуацији на северу Косова, саопштено је Танјугу у Еулексу.

Одговарајући на питање да ли их је влада у Приштини контактирала у вези с барикадама на северу покрајине, односно да ли је Курти затражио да учествују у њиховом уклањању, Еулекс је поновио поруку високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да "барикаде нису прихватљиве" и да "треба одмах да буду уклоњене", преноси Танјуг.

"Као што је шеф мисије Еулекса недавно навео у интервјуу за Танјуг, Еулекс нема ни мандат ни капацитете да физички уклони барикаде, које су незаконите и спречавају слободу кретања", рекли су у Еулексу.

Министар одбране обишао српске војнике у гарнизону Рашка

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић огласио се на свом Инстаграм налогу поводом данашње посете гарнизона Рашка.

"Обишао сам данас део јединица Војске Србије у гарнизону Рашка.

"Током обиласк уверио сам се у спремност и оспособљеност припадника Војске да изврше сваки задатак који пред њих постави државно руководство.

"Том приликом, разговарао сам са припадницима Војске Србије који извршавају задатке дуж административне линије," написао је он.

Сутра састанак Вучића и Патријарха

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра са патријархом СПЦ Порфиријем у Патријаршији поводом ситуације на КиМ.

Најављено је обраћање јавности по завршетку састанка.

Српска листа: Ћутање на кршење права српског народа биће мрља на образу међународне заједнице

Антисрпски режим Аљбина Куртија у Приштини након укидања свих права Србима на Косову и Метохиј и континуираном репресијом над српским народом данас је отишао и корак даље спречавајући поглавара Српске православне цркве патријарха Порфирија да буде са својим верним народом и у својој цркви, саопштила је Српска листа.

"У дану када хришћани по грегоријанском календару прослављају Божић и моле се за мир, Аљбин Курти и његове слуге не дозвољавају да патријарх српски буде уз свој народ, и још једном својим ауторитетом позове на мир и суживот на овим просторима", наводи Српска листа у саопштењу.

"Ћутање на ово грубо кршење основних права српског народа биће мрља на образу међународне заједнице и поборника и бораца за људска права", закључила је Српска листа.

Прочитајте опширније овде.

СПЦ: Одлука Приштине неприхватљива са становишта људских права и верских слобода

СПЦ је у саопштењу назвала одлуку привремених приштинских власти неразумном и неприхватљивом "са становишта људских права и верских слобода било ког човека".

"То значи да се, на подручју на коме имају пуну контролу, поглавару Српске православне цркве омогући богослужење у првом, актуелном и историјском седишту Српске Православне Цркве. То богослужење је молитва за сав свет, за све људе, а пре свега за локалну заједницу, за Србе и Албанце, за помирење и мир међу њима", поручила је Информативна служба СПЦ.

Прочитајте опширније овде

Патријарх порфирије: Врата мог дома за мене данас закључана

Патријарх српски Порфирије поделио је изјаву на свом Инстаграм каналу након што га полиција тзв. Косова није пустила данас у 14:30 часова да уђе на простор КиМ на административном прелазу Мердаре:

"Као Патријарх, кренуо сам у прво и најважније седиште своје Цркве.

"Као свештеник, кренуо сам да будем са својим народом уочи најрадоснијег празника.

"Као грађанин, кренуо сам у своју кућу, у свој дом.

"Од тренутка када сам кренуо овим путем понављам: где год сам био ван Косова и Метохије, био сам у туђини. Једино сам на Косову и Метохији код своје куће.

"Данас су врата на мом дому за мене закључана и ја се молим Богу да откључа срца оних који су их затворили и да љубав Божића и рођења Спаситеља додирне ум и савест свих људи."

Ђеновић: Приштина прекршила Члан 18 повеље УН и Члан 9 Европске конвенције

Забраном уласка патријарху Порфирију на КиМ Приштина је прекршила Члан 18 повеље УН и Члан 8 Европске конвенције које гарантују слободу вероисповсети, навео је верски аналитичар Драшко Ђеновић.

"Што се тиче забране уласка његове светости патријарха Порфирија на КиМ, ту видимо демонстрацију силе власти у Приштини на примеру да се представнику највеће хришћанске цркве на овим просторима забрани улазак на територију КиМ", каже Ђеновић.

Додаје да с друге стране инсистирање приштинских власти да патријарх може да уђе ако осуди барикаде јесте мешање секуларности и црквености.

"Патријарх је црквена личност, није политичар, на овај начин су власти 'Косова' су прекршиле члан 18 повеље УН и члан 9 Европске конвенције које гарантују слободу вероисповести. Да не говорим о прописима Србије и самог 'Косова' које гарантују слободу веросипосвести", додаје он.

Истиче да овакве забране ниједном друштву нису донеле добро.

"Забрана уласка било ком црквеном веродостојнику или спречавање било ког верског скупа, литругија, миса или клањање, никада ниједном друштву није донела добро јер су верска права утемељена у свим светским државама. То је није европска тековина, већ тековина читавог човечанства и власти које инсистирају само на једној су тоталитарне", рекао је Ђеновић.

Наш саговорник закључује да ова забрана "неће помоћи 'Косову' у настојању да у европским институцијама издејствује повољнији положај за своје друштво".

Ђурић: Чак је и човек мира као што је поглавар СПЦ постао је Куртијева жртва

Кршење основних људских и верских права једног од лидера глобалног хришћанства додатно ће распламсати тензије које ствара Куртијев режим, изјавио је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић. Он је на Твитеру навео да је ово кршење основних људских и верских права.

"Опасна ескалација - отворени прогон његове светости патријарха Српске православне цркве од стране 'косовских' власти. 'Косовска полиција' је управо спречила његову светост патријарха да уђе на Косово и Метохију на прелазу Мердаре. Кршење основних људских и верских права једног од лидера глобалног хришћанства додатно ће додатно распламсати тензије које ствара Куртијев режим. Чак је и човек мира, као што је поглавар Српске цркве, сада постао жртва Куртијеве клике која тражи сукоб ", написао је Ђурић.

Дачић о забрани уласка на КиМ патријарху: То се једино десило под тешким условима турске окупације

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је недопустиво да се српском партијарху Порфирију забрањује кретање, оцењујући да такво понашање власти у Приштини показује сву њихову свирепост и лудост.

"Да ли неко у 21. веку може да очекује да се једном верском поглавару као што је партијарх СПЦ забрани долазак у било који други део света ван Србије или унутар Србије", рекао је Дачић за Танјуг и указао да никоме није пало на памет да српском патријарху забрањује пролазак или долазак где год ишао.

Он је навео да је срамотно ако патријарх треба да се обраћа да дође на територију дела Србије која је под привременом управом Уједињених нација, и то са намером да посети некадашње седиште СПЦ.

"То се једино десило под тешким условима турске окупације када су протерали патријарха са КиМ", рекао је Дачић.

Дачић је подвукао да је такво понашање Приштине недопустиво.

Јањић: Враћање Патријарха са Мердара је антицивилизацијски, противпарвни и неморални чин

Верски аналитичар Јован Јањић изјавио је да је забрана уласка патријарху српском Порфирију на Косово и Метохију и његово враћање са административног прелаза Мердаре у централну Србију антицивилизацијски, противпарвни и неморални чин привремених власти у Приштини.

"Патријарх Порфирије у свом звању има и титулу аргхиепископа пећког, јер једно од два његова седишта јесте Пећка патријаршија. Из тога је јасно да приштинске власти с једне стране онемогућавају службу српског духовног поглавара, а с друге ускраћују верска права грађана КиМ православне вере. Ако се забрањује служба надлежном епископу, самим тим онемогућава се и испољавање основних људских права правосланвног народа", рекао је Јањић за Танјуг.

Он је нагласио да Пећка патријаршија има статус ставропигијалне лавре, што значи да она има екстериторијални статус и да је под директном управом партијарха српског.

"Из те чињенице види се како приштинске власти ремете канонски поредак и вршење верске службе врховном поглавару СПЦ", оценио је Јањић.

Он се осврнуо и на јучерашње писмо власти у Приштини у коме се од партијарха Порфирија тражи да осуди протесте Срба на северу КиМ.

"Тражити од патријарха српског да осуди сопствени народ, своје вернике је неморалан чин. Поготово кад тај народ никога не угрожава, него се барикадама бори за основне животне потребе, за своја права, слободу па и голи живот", истакао је Јањић.

Раковић: Ово је несвакидашњи скандал који показује власти у Приштини неће имати ни према коме обзира

Знао сам да је кренуо, али заиста нисам веровао да ће приштинске власти спречити Патријарха Порфирија да уђе на КиМ, каже историчар Александар Раковић за "Косово онлајн".

Раковић каже да је "ово највећи скандал од стране приштинских власти које су урадиле до сада с обзиром да поглавару СПЦ нису дозволиле да оде у његову кућу, у Пећку патријаршију, древно седиште српских патријарха".

"Ово је несвакидашњи скандал који показује власти у Приштини неће имати ни према коме обзира. Колико год да су ставови патријарха били помирљиви према Албанцина, несхватљиво како су се одлучили на овај корак. Патријарх је стално потенцирао добру вољу и суживот Срба и Албанаца на КиМ. Увек је наглашавао позитивне примере и афирмисао идеју о разговорима између Срба и Албанаца, где не би учествовали други, поготово они који би да посеју јабуку раздора између српског и албанског народа. Упркос свему томе и његовој очинској бризи о свом становништву на КиМ, Курти и његов режим су му и физички забранили улазак на КиМ", каже Раковић.

О захтеву косовске владе да "патријарх мора да осуди Србе на барикадама, како би му био дозвољен улазак на Косово", Раковић наводи да се тако нешто никада неће догодити.

"Бесмислено је било очекивати да ће патријарх осудити барикаде, али су морали нешто да напишу и да и на тај начин полкушају да понизе српски народ".

Петковић: Албански зулумћари су данас ушли у анале историје

Куртијево насиље над српским народом досегло невиђене размере данашњом забраном Приштине да се Патријарху српском Порфирију забрани улазак на КиМ, написао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на Твитеру.

"Његова Светост је физички враћен са прелаза Мердаре. Овим је Куртијево насиље над српским народом досегло невиђене размере. Ускратити право поглавару СПЦ, човеку који проповеда љубав и мир, да борави у свом дому у Пећкој Патријаршији где се налази вишевековно седиште српских патријараха је злочин каквом савремена цивилизација није сведочила. Албански зулумћари су данас ушли у анале историје!", навео је Петковић на Твитеру.

Патријарх Порфирије враћен са Мердара

Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије враћен је са административног прелаза Мердаре са "косовског" пункта.

Како јавља репортер РТ Балкан са лица места, Патријарх је прошао контролу на пункту на којем су Срби, а када је пришао "косовском" пункту аутомобил је издвојен са стране. Након десетак минута чекања, поглавару СПЦ саопштено је да окрене аутомобил и врати се назад, јер не може да уђе у јужну српску покрајину.

Он се управо враћа у централну Србију.

Ово је први пут да је неком црквеном великодстојнику забрањен улазак на територију КиМ, и то након што није испунио "услове Приштине" у којима се од њега захтевало да се огради од српског народа на КиМ и да осуди Србе који су на барикадама.

Н1: Војска Србије рапоредила шест хаубица у близини Јариња

Према писању Н1, екипа ове телевизије приметила је долазећи на прелаз Јариње, у Рудници, два километра пре Јариња, стационирано шест хаубица - топова далеког домета Војске Србије и одређени број војне полиције.

Курти након састанка са шефовима Кфора и Еулекса: Ни на једном путу не треба да буде барикада

Премијер привремених приштинских иституција Аљбин Курти саопштио је после састанка са командантом Кфора генерал-мајором Микелеом Ристућом и шефом Еулекса Ларсом-Гунаром Вигемарком да је заједнички закључак да "треба вратити слободу кретања и да ни на једном путу не буде барикада", преноси "Коха".

Како се наводи у саопштењу из Куртијевог кабинета, на састанку коме су присуствовали заменик премијера Бисљими и министар унутрашњих послова Свечља, разговарано је о блиској сарадњи између привремених приштинских институција, Кфора и Еулекса у оквиру мандата које имају.

Како наводи Куртијев кабинет, било је речи и о "деловању криминалних структура на северу 'Косова' које озбиљно утичу на безбедност".

"Током састанка договорен наставак блиске међуинституционалне сарадње и координације деловања, у служби мира и безбедности за све грађане 'Косова', што је заједнички циљ и приоритет институција 'Косова', Кфора и Еулекса", наводи се у саопштењу.

На крају саопштења се наглашава да је "истакнут доказани професионализам, разборитост и храброст 'Косовске полиције' у одржавању безбедности и јавног реда на целој територији 'Републике Косово'".

Министар одбране са начелником генералштаба Војске Србије у гарнизону Рашка

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић стигао је у гарнизон Рашка где га је дочекао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Вучевић и Мојсиловић одржали су састанак са старешинама Војске Србије током којег је разматрана актуелна безбедносна ситуација. Током дана Вучевић ће обићи и део јединица Војске Србије на терену.

Рада Трајковић у служби разбијања барикада: Никакав хероизам нити аутентични одговор народа

Након низа оптужби на рачун Срба са севера КиМ који 17. дан протестују против репресије власти Аљбина Куртија над Србима на КиМ, новоизабрана саветница министра за повратак Ненада Рашића, политичарка Рада Трајковић оптужила је Србе за пораст тензија, а за барикаде рекла да нису "никакав хероизам нити аутентични одговор народа".

Министар одбране тзв. Косова албанској војсци: Заједно смо увек јачи

Министар одбране привремених приштинских институција Арменд Мехај саопштио је да подофицири Косовских безбедносних снага настављају напредни курс у Центру за стручно образовање подофицира Војске Албаније.

"Подофицири наших снага уче раме уз раме као једно тело са својом браћом и сестрама из Оружаних снага Републике Албаније. Срећно свима, уз захвалност министарству и албанским снагама за сву подршку и професионализам, посебно, за развој и јачање наше Војске уопште. Заједно смо увек јачи", написао је Мехај.

Приштина поставила патријарху српском Порфирију услове за улазак на КиМ

Влада тзв. Косова послала је јуче мејл преко свог официра за везу из Приштине којим одбија посету патријарха Порфирија и поставља пред поглавара СПЦ три услова како би му посета била одобрена, показује мејл у који је увид имао портал "Косово онлајн".

Како се наводи у допису, главни услов који је стављен пред патријарха је да јавно осуди барикаде на северу Косова и "криминалне структуре на северу".

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Курти Кфору и Еулексу: Ако не уклоните барикаде, имамо детаљан план да то урадимо сами

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састао се са представницима Кфора и Еулекса, a главна тема била је актуелна ситуација на северу КиМ, јавља "Косово онлајн".

Премијер тзв. Косова упутио је писмо Кфору и Еулексу у којем тражи да га обавесте да ли ће и када заузети барикаде, а уколико то не планирају, Курти је нагласио да Приштина има детаљан план како да уклони 11 барикада на северу 'Косова'.

Он је претходних дана рекао да је "Кфор тражио неко време, а сада има 11 барикада".

"Дали смо време Кфору управо зато што се слобода кретања са позиције Кфора сматра основном вредношћу", рекао је.

Кфор: Истражујемо инцидент у Зубином Потоку

Поводом инцидента који се синоћ догодио у Зубином Потоку у непосредној близини патроле НАТО, у коме су наводно учествовале "непознате наоружане особе у том подручју", огласио се КФОР.

Саопштили су да истражују тај догађај од 25. децембра, односно Божића који се прославља по грегоријанском календару.

“Повређених и материјалне штете није било, а радимо на утврђивању свих чињеница”, рекли су из Кфора.

Додали су да су планирани састанци са свим странама и да је важно да сви укључени избегну било какву реторику или радње које могу изазвати тензије и довести до ескалације.

“Од свих актера очекујемо да се уздрже од провокативних демонстрација силе и да траже најбоље решење како би осигурали сигурност и сигурност свих заједница. Позивамо све стране да помогну у омогућавању безбедности и слободе кретања на Косову и спрече да обмањујући наративи утичу на процес дијалога. Командант мисије Кфор предвођен НАТО наставља да подржава дијалог о проналажењу споразума за смиривање тензија на северу Косова. Он остаје у блиском контакту са свима који су укључени у овај процес”, каже се у саопштењу.

Амерички стручњак за безбедност: Србија дестабилизује суседне државе

Амерички стручњак за безбедност Данијел Сервер, алудирајући на барикаде на северу земље, рекао је да нико не оспорава право Срба да протестују, али, како је рекао, нико нема право "да блокира путеве, напада полицију и угрожавају јавну безбедност".

Сервер је реаговао након изјаву премијерке Србије Ане Бернабић о барикадама и тензијама на северу Косова и Метохије, а онда изнео низ оптужби на рачун Србије, али и Срба са КиМ.

"Нико не оспорава право Срба на 'Косову' да мирно протестују, али немају право да блокирају путеве, нападају полицију и угрожавају јавну безбедност. Немате права као премијерка Србије да користите људе на платном списку ваше државе да дестабилизује суседну државу", написао је он на Твитеру.

Приштина: Покрећемо нове поступке против бивших полицајаца

Главни извршни службеник Полицијског инспектората тзв. Косова Куштрим Хоџај каже да се воде истраге о организовању полицијских оставки на северу. Хоџај је упозорио на покретање поступка против бивших полицајаца, јер нису сви предали опрему, преноси "Коха".

"Процес оставке или одобравања оставке је административни процес који се одвија у оквиру Косовске полиције. Међутим, водили смо истраге и водимо истраге у вези са одговорнима који су организовали организован начин оставки и притисак у неким случајевима на полицијске службенике да буду принуђени да поднесу оставке. Након што су протекли сви рокови за одобрење оставке од тренутка објављивања оставке. Наравно, полиција нас је обавестила да су све оставке већ одобрене због истека рока од 30 дана, а сада већина њих више формално није део 'Косовске' полиције", навeo је Хоџај.

Такође, наглашава да има случајева да, осим униформи и наоружања, није испоручена друга опрема "Косовске полиције".

"Свакако, већина њих је предала службену опрему, укључујући оружје и другу опрему. Има случајева да сва опрема није испоручена и за те случајеве ће се покренути поступак за коришћење службене државне имовине. Наравно, полиција има списак и има информације и против сваког од њих, који није предао имовину институцијама, покренуће поступак", додаје он.

Хоџај појашњава да за то полиција има евиденцију бивших српских полицајаца које ће теретити, јер, како је рекао "Косовска полиција' има евиденцију и има најтачније податке'".

Миливојевић: Појачавање војника на административним прелазима знак да Београд неће дозволити погром

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић рекао је за РТС да је једина шанса за разрешење кризе на Косову и Метохији да се изађе у сусрет захтевима српске стране - повлачење специјалних полицијских снага и пуштање из затвора оних људи који су бесправно ухапшени, а да све дуго води у директан сукоб ван контроле.

"Уколико не буду имали у Кфору разумевања за ове ставове, онда могу да допринесу екслалацији, мислим на вести о могућој подршци приштинској страни за решење силом", каже Миливојевић.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић је отишао у Рашку.

Одговарајући на питање шта значи овај долазак војног врха, Миливојевић каже да је то потврда става Београда да ће на сваки начин бранити српски народ и да се неће дозволити нове Олује.

Миливојевић не очекује позитиван одговор Кфора на захтев Београда о враћању српских војника и полицајаца, али не и директан негативан одговор.

Указује да морају да поштују Резолуцију 1244, могу да кажу да је ситуација под контролом и индиректно дају до знања да није неопходно да се предаставници српске војске врате на терен, али непходно је да то и гарантују.

"Појачавање војника на административним прелазима, је знак да је Београд јасан у свом ставу - бранићемо интересе српског наорда и нећемо дозволити нови погром, нећемо дозовлити нову 2004. годину", закључио је Миливојевић.

Полиција Тзв. Косова изнајмила тешку механизацију

Полиција тзв. Косова потписала је уговор вредан 124.000 евра, за изнајмљивање "тешке механизације" од приватне компаније која се бави ломљењем камена, преноси "Економија онлајн".

Уговор између полиције и приватне компаније "Ал Стун" са седиштем у Обилићу, закључен је у понедељак по хитном поступку набавке, на основу података објављених на платформи е-набавки.

Подаци објављени на државној платформи за е-набавке не показују детаље договора између две стране. Није познато коју је опрему "тешке машинерије" Косовска полиција изнајмила и у коју сврху ће је користити.

Споразум закључен између страна има одређену цену од 175,40 евра, док је уговор предвиђен за повећање трошкова на 124.000 евра, преноси "Папараци".

Упркос свим тешкоћама: "Јединство" једини српски лист који излази на КиМ слави 78 година излажења

"Јединство", једини лист на српском језику на КиМ обележава 78 година излажења.

Упркос свим тешкоћама, као сведок времена и даље стоји у одбрани националних интереса.

Крстић: Кфор да преузме већу улогу у контроли ситуације

Доцент Факултета политичких наука у Београду Милан Крстић оценио је данас да је, узимајући у обзир најновија дешавања на КиМ, од кључне важности сада да Кфор преузме већу улогу у контроли ситуације, али и да земље ЕУ које стоје иза Бриселског споразума пошаљу јасну поруку Приштини да ће трпети санкције због његовог непоштовања, као и флагрантног кршења људских права Срба на КиМ.

"Требало би да очекујемо веће ангажовање Кфора и надамо се да ће они увидети да је неопходно да они буду више ангажовани. Кфор и Еулекс јесу сада више ангажовани него што су били до изласка Срба из институција, али делује да и даље тактизирају, да не желе да пошаљу Приштини поруку да преузимају пуну контролу над ситуацијом, али се надам да ће се то променити", рекао је Крстић у изјави за Танјуг.

Оценио је да је неопходно да се ради безбедности Срба што пре испуни вакум који је настао после изласка Срба из институција, а који је, како је казао, испровоциран потезима Аљбина КИуртија у последњих неколико месеци.

"Превасходно би већу улогу требало да има Кфор, да обезбеди већу сигурност за Србе како би се спречило да у овој консталацији РОСУ и друге приштинске безбедносне снаге покушају да исповоцирају евентуални оружани сукоб око барикада и да покушају на силу да транспортују ухапшеног Дејана Пантића са Јариња у Приштину", навео је Крстић.

Казао је да су то потенцијалне ситуације у којима би могло да дође до ескалације .

"Са друге, поред већег ангажовања Кфора, неопходно је да се Запад јасније ангажује у слању поруке Приштини и евентуалној претњом о одређеним контрамерама уколико, Курти и његове институције наставе са флагрантним кршањима основних људских права, попут забране патријарху да посети Пећку Пријаршију што је последњи случај, али не и једини у низу кршења људских парва Срба на 'Косову'", истакао је Крстић.

Од примера наводи и формирање нелегалних база на северу КиМ којима се, како каже, мења етничка структура.

"И све то се догађало до ових последњих конкретних инцидената хапшења Срба без конкретних разлога, а нарочито најаве да се ЗСО никада неће конституисати , а она је заправо гарантована Брислеским споразумом чији су гарант били представници ЕУ. На њима је да кажу да су они гарант тог споразума, да стоје иза њега и да ће они који не испоштују споразум имати конкретне санкције", закључуио је Крстић.

Тодић: РОСУ допремила снајпере полицији тзв. Косова у Лепосавићу

На територији Лепосавића се налазе две барикаде, а бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић рекао је за Пинк да су после синоћног инцидента у Зубином Потоку порасле напетост и тензија и међу Србима.

Потврдио је да су јединице РОСУ дошле са дугим цевима и у ратној опреми у полицијску станицу у том месту, те да су тамо допремили и снајперско наоружање.

"Забрињава да је у полицијску станицу унесено оружје, односно, снајперске пушке и то јасно говори какве су намере владе из Приштине. Све на шта ми упозоравамо дуже време сада се обистињује", рекао је Тодић.

Он је истакао да је у овом тренутку кључно опредељење државе Србије да неће дозволти насиље над српским народом на Косову и Метохији.

"Створено је јединство које је било преко потребно. Немамо ми шта да тражимо у 'косовским' институцијама када од њих добијамо само насиље и дуге цеви. Овог пута нема попуштања. Ово је за нас Србија, народ не жели да живи на независном Косову", рекао је Тодић.

Објаснио је да је Еулекс и Кфор требало да обезбеди само да се допреме основне потрепштине за тзв. косовске полицајце у тој станици, и да се замене позорници.

"Међутим било је сам једно Еулекс возило, остало су била полиције РОСУ. То је додатно узнемирило грађане јер јасно говори о намерама Приштине", рекао је он.

Дачић: Шефица немачке дипломатије ми је рекла да од ЗСО нема ништа

Аналена Бербок министарка спољних послова Немачке ми је саопштила да "нема те владе у Приштини која ће формирати Заједницу српских општина", рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић у јутарњем програму Хепи телевиије.

 

Заплена око хиљаду метака на Мердару

Приликом контроле аутобуса на прелазу Мердаре на излазу са Косова и Метохије припадници полиције су у коферу једног мушкарца пронашли и одузели 910 метака калибра 7,62 милиметара, преноси "Индекс онлајн".

Полиција је саопштила да је осумњичени ухапшен и да му је одлуком тужиоца одређен притвор.

Случај се догодио синоћ око 21 час, а истрага је у току.

Неће се поновити мартовски погром из 2004. године

Постоји још девет земаља које су повукле признање тзв. Косова, а које још увек нисмо обелоданили, саопштио је шеф српске дипломтиије Ивица Дачић.

Он је објаснио да је то укупно 27 земаља које су повукле признање и то је велики број у односу на онај број о којем они говоре.

"Када се све сабере, они не могу да рачунају на више од 83 гласа у УН. Зато покушавају да нађу пречицу, која би била као 'Олуја'. Решење је протерати Србе, физички заузети север", навео је Дачић.

Он је истакао да се мартовски погром из 2004. године неће поновити, али да се мир мора сачувати по сваку цену. Шеф српске дипломатије још једном је позаво представнике међународне заједнице да реагују и "обуздају" премијера привремених приштинских институција. 

Дачић: Док је Куртија ту - неће бити мира

Сведоци смо низа једностраних акција које долазе из Приштине. То је след догађаја који је нон-стоп усмерен ка изазивању инцидената, оценио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић у јутарњем програму Хепи телевизије.

Он је навео низ акција које је Пирштина спорвела са намером да изаове инциденте, од забране спровођења референдума раније ове године, па све до последњих провокација. 

"Док је Куртија ту - неће бити мира. Он није склон долажењу до мирног решења. Курти покушава да избегне све ствари: захтев дела представника међународне зајендице да формира ЗСО и да се придржава Бриселског споразума, а друго избегава да дође до неког договора у којем нема признања", навео је Дачић.

РОСУ прети: Добро дошли у пакао

На друштвеној мрежи Фејсбук синоћ се појавила слика припадника специјалних јединица РОСУ уз претећу поруку да су спремни да интервенишу кад год је то потребно.

"Добродошли у пакао за свакога ко жели да умре прерано. Спремни смо да интервенишемо кад год је то потребно да заштитимо интересе наше државе", наводи се у објави.

Тешка ноћ на северу КиМ, Срби остају на барикадама

После синоћње пуцњаве у близини Зубиног Потока која је трајала десетак минута, ноћ на северу Косова и Метохије прошла је без нових инцидената, али у напетом ишчекивању и неизвесности.

Детаљније прочитајте овде.

Свечља: Барикаде морају бити уклоњене

Министар унутрашњих послова Косова Џељаљ Свечља поручио је да барикаде на северу Косова и Метохије морају бити уклоњене.

"Настављају се Вучићеве игре. Прво су рекли да је било сукоба у Зубином Потоку које је иницирала Полиција 'Косова'. Када су схватили да су напали Кфор, желе да демантују све нападе. Барикаде морају бити уклоњене. Србија мора да престане са организовањем нелегалних криминалних структура које имају за циљ да дестабилизују 'Косово'", навео је Свечља у објави на Твитеру синоћ око поноћи.

Пре него што је Свечља објавио ову изјаву у којој тврди да је нападнут Кфор, из ове мисије је саопштено да је њихова патрола док је дежурала у околини Зубиног Потока чула и видела неколико пуцњева у близини, као и да нема повређених нити материјалне штете.

Лидер Српске листе Горан Ракић изјавио је синоћ да није било напада на Кфор у Зубином Потоку и да Срби на северу Косова и Метохије поштују Кфор.