Србија и Балкан

Црна Гора: Ђукановићу послати потписи подршке Лекићу

У допису који је достављeн председнику државе Милу Ђукановићу наводи се да постоји неспорна парламентарна већина од 41. посланика
Црна Гора: Ђукановићу послати потписи подршке Лекићуwww.globallookpress.com © © FlagMo

Посланици парламентарне већине доставили су председнику Црне Горе Милу Ђукановићу потписе за кандидатуру Миодрага Лекића за мандатара за састав нове владе. Они позивају Ђукановића да, у складу са изменама Закона о председнику, отпочне консултације о мандатару са представницима партија парламентарне већине.

У допису који је један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић доставио председнику државе Милу Ђукановићу наводи се да постоји неспорна парламентарна већина од 41. посланика.

"Скупштина, осим дужности да изабере нову Владу, има и обавезу да институције које су у блокади стави у пуну функцију. Ту, превасходно, мислимо на избор судија Уставног суда, како би он био у пуном саставу, избор Врховног државног тужиоца и попуњавање Судског савета недостајућим члановима. Пошто је на пролеће рок за одржавање председничких избора, неопходно је постићи договор о минимуму изборних услова, чиме би се успоставило поверење између свих учесника изборног процеса", наводи Мандић.

У допису Ђукановићу Мандић истиче и да су отворени за разговор по свим наведеним питањима, укључујући и преблем који је настао у процесу конституисања нових локалних власти у Подгорици и Пљевљима.

Шеф црногорске државе Мило Ђукановић раније је парламентарној већини поручио да неће покретати консултације о избору мандатара за формирање нове владе и да им неће бити партнер у имплементацији,како је рекао,"неуставног закона".

 

image
VV inauguration
banner