Србија и Балкан

Ђукановић поручио парламенту: Нећу вам бити партнер

Шеф црногорске државе на тај начин практично одговорио парламентарној већини да неће покретати консултације о избору мандатара за формирање нове владе
Ђукановић поручио парламенту: Нећу вам бити партнер© Antonio Ahel/ATAImages

Црногорски председник Мило Ђукановић, који је прошле седмице потписао измењени Закон о председнику након што је овај акт други пут изгласан у парламенту, тврди да је реч о акту који озбиљно "девастира и атакује" на Устав и да он у томе неће бити партнер.

"Аутори тог неуставног закона су били креативни. Ако је то њихов пут, нека истрају, али мене неће имати за партнера", казао је Ђукановић, преноси портал РТЦГ.

Шеф црногорске државе је на тај начин практично одговорио парламентарној већини да неће покретати консултације о избору мандатара за формирање нове владе.

Један од лидера Демократског фронта (ДФ)  Милан Кнежевић је раније  у емисији црногорског радија најавио да ће данас или сутра Ђукановићу упутити допис и затражити почетак консултација за давање мандата њиховом кандидату Миодрагу Лекићу да формира владу.

Кнежевић је додао да Лекић, према измењеном Закону о председнику, може бити изабран за мандатара и без консултација са Ђукановићем.

До измена Закона о председнику је  дошло на предлог Дф-а, пошто је Ђукановић у старту игнорисао предлог старе-нове парламентарне већине да Лекић буде мандатар нове владе, након чега је Демократска Партија Социјалиста (ДПС) бојкотовала  седницу парламента на којој су биране судије Уставног суда.

Лекић је такође изјавио да је  Ђукановић "главни кочничар" решења институционалне и политичке кризе у Црној Гори.

Црна Гора је протеклих недеља под великим притиском Вашингтона и Брисела да реши политичку и институционалну кризу прво избором судија Уставног суда, а потом расписивањем ванредних парламентарних избора.

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон изјавила је да ако нова влада буде формирана по измењеном, за њих веома спорном Закону о председнику, ЕУ ће размотрити могућност заустављања процеса прикључења Црне Горе.

Расписивање ванредних парламентарних избора је и један од захтева Ђукановићеве ДПС ињихових коалиционих партнера, на протестима који се већ неко време одржавају у Подгорици.

image