Србија и Балкан

Црна Гора: Да ли је ово уцена из ЕУ?

Европски званичници најављују заустављање преговора ако Црна Гора не омогући рад институција
Црна Гора: Да ли је ово уцена из ЕУ?www.globallookpress.com © © Carsten Reisinger

Bест да би Европска унија могла да разматра заустављање преговора ако Црна Гора не омогући функционисање институције забринула је политичаре у овој земљи.

Поруке европских званичника који су протеклих дана боравили у Црној Гори да би Европска унија могла да разматра заустављање процеса преговора, због институиционалне и политичке кризе у земљи, у Демократском фронту (ДФ), за разлику од опозиције, доживљавају као уцену и мешање у унутрашња питања.

Портал РТЦГ подсећа да је из, срца Европске уније стигла порука да "без договора нема ни преговора", те да је упућена земљи која је "најдаље одмакла у процесу преговора".

"Да на овако груб начин неко одређује наше унутрашње односе, то је ипак претерано па и ако је од пријатеља, и толико је претерано да се поставља питање да ли су ово били пријатељски савети или је ово била нека уцена", казао је посланик ДФ Славен Радуновић.

"Уколико бисмо подлегли овим притисцима, који су производ нечијих других притисака, дефинитивно би се одрекли права да будемо равноправна чланица у будућим односима са ЕУ и одрекли би се своје суверености у потпуности", нагласио је посланик Радуновић.

Није уцена, одговарају из опозиционих Социјалдемократске партије (СДП) и Социјалдемократа ЦГ (СД) и додају да "Када год власт у Црној Гори служи Београду, било 90-их или данас имамо сукоб с међународном заједницом".

Из Грађанског покрета (ГП) Ура поручују да су за стање у држави криви они који упркос силним апелима не желе да комплетирају Уставни суд, као и да очекују да ће се до краја јануара завршити процес избора судија Уставног суда.

Посланици ДФ-а су најавили да ће председнику доставити потписе посланика, како би Миодраг Лекић добио мандат да састави владу, те да ће наћи модел да формирају нову извршну власт, и уколико председник Мило Ђукановић не закаже консултације.

image