Дејан Пантић стигао кући, Османи: Уклањање барикада је питање сата

Председник Александар Вучић, који разговара у Рашки са Србима са КиМ, каже да је Србија први пут нешто конкретно добила на преговорима и захвалио је Русији, Кини и Индији на политичкој подршци коју нам пружају

Председник Србије Александар Вучић је, пред састанак са Србима са КиМ поручио да је данас први пут постигнуто нешто што ће постати нови извор права за Србе на КиМ.

"Јасно се прописују обавезе да на северу да без дозволе српске стране, не може бити полиције тзв. Косова", рекао је Вучић. 

Каже и да ће се борити са Србе на КиМ, и да је увек био уз њих, а што се тиче веровања западним предлозима рекао је да немамо алтернативу.

"Ово је први пут да се нисмо склањали и да се нисмо померили. Ви знате шта је на овом месту. Цео Генералштаб, сви смо спремни да помогнемо нашем народу. Циљ нам је да сачувамо мир. Али, ја ћу прихватити сваку одлуку и прихватио сам тај терет. За мене је Косово и Метохија Србија, и никада неће бити ништа друго. Они су моја браћа и сестре. Биће ово тешко и дуго вече", рекао је Вучић након што је слетео у Рашку.

По киши и хладноћи, чекајући вести из Рашке Срби су се окупили на барикадама од Рудара до Лешка, Зупча и Ибарске Слатине.

Ноћас је група од педестак људи блокирала магистрални пут од Куршумлије према Подујеву у непосредној близини админстративног прелаза Мердаре.

Преко пута су поставили камионске приколице и тракторе. Они су то, како су рекли, урадили у знак подршке Србима са севера Косова и Метохије.

После блокаде административни прелаз је у потпуности затворен за саобраћај, а Косовска полиција протеклој ноћи није дозвољавала ни пешацима да пређу.

Све најновије вести са КиМ пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

28. дец 2022 • 22:20

Дејан Пантић коначно стигао кући, његов син поручио: Надамо се да је ово почетак краја агоније

Предраг Пантић, син Дејана Пантића, потврдио је за РТ Балкан да је његов отац стигао вечерас кући, где су га довезли припадници Еулекса и више "косовских полицајаца".

После 19 дана које је провео у притвору у бази специјалних јединица тзв. 'Косовске полиције' на Јарињу, "отац је јако узбуђен, јер је коначно на слободи, сумирамо утиске. Он нама прича како је било на Јарињу, а ми њему шта се дешавало овде. Добро се осећа, и каже да су полицајци били коректни према њему."

"Срећни смо, узбуђени, јер смо после свега сви заједно", прокоментарисао је Пантић за РТ Балкан. "Осећај је невероватан, још не знам да ли сањам да ли је истина. Добро је, здраво је, не жали се ни на какве тегобе. Узнемирен јесте, узбуђен, срећан, али здравствено стање му је добро."

Иако зна да ово није коначно решење, Предраг каже да је велики корак што му је отац дошао кући. 

"Чекамо шта ће се даље дешавати и надамо се да је ово почетак краја ове агоније и да ће све остало да се реши, да ће овај народ да крене нормално да живи", поручио је он.

Еулекс: Немамо ни мандат ни могућност да уклонимо барикаде

Еулекс је саопштио да нема ни мандат ни могућност да физички уклоне барикаде на северу КиМ.

Међутим, из Еулекса су поручили да су све барикаде нелегалне и да их треба одмах уклонити, додајући да је безбедносна ситуација на северу Косова веома забрињавајућа и напета.

"Све барикаде су нелегалне и онемогућавају слободу кретања као и уживање других основних људских права. Желимо да поновимо поруку високог представника Бореља да барикаде нису прихватљиве и да морају одмах да буду уклоњене. Међутим, Еулекс нема ни мандат ни могућност да физички уклони барикаде", каже се у одговору Еулекса, преноси приштински "Репортери".

Они су рекли да је на северу Косова узнемирујуће присуство наоружаних и маскираних појединаца и група, што је по њима неприхватљиво.

Еулекс је рекао да је сада важно да се ситуација одмах деескалира и да се стране уздрже од провокативних акција.

"Еулекс остаје на опрезу и пажљиво прати сва дешавања која могу утицати на безбедност свих грађана на 'Косову' кроз значајно повећање броја патрола, укључујући пешачке патроле у ​​северној Митровици и у Звечану", наводи се у одговору Еулекса.

Хаџиу: Правосудне институције су се приклониле криминалним групама

Министарка правде тзв. Косова Албулена Хаџиу изјавила је да је одређивање кућног притвора бившем српском полицајцу Дејану Пантићу показатељ да су правосудне институције попут Специјалног тужилаштва и Основног суда одлучиле да се приклоне криминалним групама, пише "Коха".

"Амнестирајте криминалне и терористичке групе и охрабрите их. Када терористичке криминалне групе на северу наше 'земље', које предводи Вучић, виде овакве одлуке правосудних институција, онда су ти поступци за њих охрабрење да наставе са озбиљним радњама којима се крши уставни поредак", навела је Хаџиу.

Упитана да ли је било међународног мешања у Пантићијев случај, Хаџиу је рекла да нема такве информације, додајући да ће, ако их буде, бити објављене у јавности.

Пратите уживо састанак Вучића са Србима са КиМ

Османи: Уклањање барикада на северу је питање сати

Председница тзв. Косова Вјоса Османи изјавила је да је уклањање барикада на северу питање сати и да већ постоји договор о овом питању.

"Управо због координације са нашим међународним савезницима, уверена сам да је питање сати да се барикаде уклоне и ако се оне не уклоне, наравно, потребна је хитна, али договорена акција наших институција заједно са институцијама међународне безбедности. Договор је већ склопљен, питање је сати, не можемо више да чекамо", рекла је Османи за Клан Косова.

Она је рекла да Косово јесте и биће у опасности све док Србију буду водили људи попут Александра Вучића, Александра Вулина и Ивице Дачића, за које каже да имају менталитет Милошевића.

Османи тврди да Србија има јасне територијалне претензије у односу на "Косово" и да "постаје све насилнија, што је тај циљ даљи".

Вучић слетео у Рашку: Хвала Русији, Кини и Индији

Председник Србије Александар Вучић слетео је у Рашку где треба да почне састанак са Србима са КиМ.

Вучић је истакао да има разумевања за српски народ на северу КиМ.

"И када постигнете готово све што може да се постигне, они никада неће бити задовољни, зато што су незадовољни чињеницом да под знацима навода не знају у којој држави живе. Не верују Европи и Америци, а Куртију још мање", изјавио је он.

Непосредно пред почетак састанка, Вучић је рекао новинарима да је данас први пут постигнуто нешто што ће постати нови извор права за Србе на КиМ.

"Ми имамо документ који је потписао Расмунсен и Тачи. Јасно се прописују обавезе да на северу, без дозволе српске стране, не може бити полиције тзв. Косова", рекао је Вучић. 

Кфор је потврдио да Косовске безбедносне снаге не могу да улазе на север покрајине без њихове дозволе, а потребан им је и пристанак локалних српских власти. 

Вучић је нагласио да је спреман да се бори за Србе на КиМ и да зна да је његов посао да увек буде уз њих.

"За мене је КиМ Србија и никада неће бити нешто друго, они су моја браћа и сестре", изјавио је Вучић.

Навео је да су преговори били веома тешки, да се ради о људима који не поштују резолуцију 1244, који су бомбардовали Србију и уништили је.

"Хвала Русији на подршци коју пружају, али њихових снага нема на терену. Ипак, хвала им на политичкој подршци", рекао је Вучић наглашавајући да Србија има подршку и Кине и Индије.

Председник Србије је нагласио да је циљ очување мира, али да ће он прихватити сваку одлуку српског народа.

Гренел: Србија да уклони барикаде, Курти да повуче специјалце

Пуштање српског полицајца Дејана Пантића у кућни притвор је први корак ка деескалацији, а сада се очекује да и српска страна уклони неку барикаду, рекао је некадашњи специјални изасланик за дијалог у администрацији бившег америчког председника Доналда Трампа Ричард Гренел.

"Не могу Европљани да улазе и да заузимају ову или ону страну или да покушавају да преговарају, а да преговори не дају резултате. Две године Европљани руководе ситуацијом, а она је постала много гора. Американци треба да престану да буду у другом плану", рекао је Гренел и додао да је решење у економском развоју, а не у политичким борбама. 

Опширније прочитајте овде

Вучић: Поштоваћу одлуку српског народа, каква год она била

Председник Србије Александар Вучић упутио се у Рашку на састанак са Србима са севера КиМ.

"Опет на путу за Рашку где ћу разговарати са Србима са Косова и Метохије. Знајући да они, све до коначног ослободјења, никада неће бити задовољни ниједном одлуком, чисте савести и образа, идем пред њих, уверен да је данас добар дан за Србију, да смо сачували мир и добили гарантије за безбедност и опстанак Срба. Каква год одлука нашег народа буде била, прихватићу је, бићу уз њих и чуваћемо српско јединство", написао је Вучић на Инстаграму.

Ђурић: Изјавама САД и ЕУ исписана нова политичка реалност на северу КиМ

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић рекао је да ослобађање Дејана Пантића и изјаве Европске уније, Сједињених Америчких Држава и Кфора представљају важну тековину барикада мира и даноноћне борбе српских званичника. Он је истакао да је то симболички важна вест за читаву Србију, а посебно за породицу Пантић, пише "Косово онлајн".

"Важна је и добра вест и у вези са кризом коју је изазвао Куртијев режим, и да је изјавама ЕУ и САД исписана нова политичка реалност на северу КиМ. Позивам грађане Србије да пажљиво проуче ове документе који су нови извори политичке и правне стварности на Северу КиМ и којима је правна и политичка позиција наше стране побољшана у односу на период пре барикада мира. Исписали су је управо барикадама мира, својим храбрим, али мирним и одлучним протестима Срби са севера КиМ уз подршку председника Србије Александра Вучића", рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да је допутовао у Србију и прикључио се тиму који се бави питањем Косова.

"После даноноћне дипломатске и политичке борбе српског тима имам утисак да смо нешто ближи очувању мира, уз нешто већи степен заштите српских националних и државних интереса, него пре кризе изазване Куртијевим деловањем. Заједничка изјава САД и ЕУ којом се експлицитно гарантује заустављање прогона учесника мирних протеста уз посебно наглашавање да се то односи на учеснике барикада, јасан је корак у правцу заштите положаја нашег народа. И више од тога, ова изјава последица је свести о притисцима са којима су се Срби суочили као резултат једностраних потеза Приштине, али и оправданости захтева Срба који се барикадама мира боре за основна људска и демократска права", казао је Ђурић.

Посебно су значајне изјаве Кфора и НАТО-a којима се у правно снажнијој форми дефинише забрана присуства КБС на северу Косова, и установљава се сагласност легитимних српских представника са севера као неопходан предуслов за њихово ангажовање, оценио је амбасадор Србије у САД.

"Верујем да ћемо у наредном периоду снажним јединством са нашим народом на КиМ, уз хладне главе, тактично и мудро наставити да у веома сложеним међународним околностима померамо ствари у корист права српског народа и мира са све", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, у наредним сатима очекују се кључни разговор представника српског народа са КиМ са Вучићем.

Стање на северу КиМ непромењено, Срби чекају своје представнике и нове информације

Стање на северу КиМ у овом тренутку је непромењено у односу на претходне дане, главни путни правци, као и градске улице у Северној Митровици и околним насељима, блокирани су на укупно 11 места, јавља извештач портала РТ Балкан.

На највећој барикади у Рудару код Звечана у овом тренутку је више стотина људи, који су поред логорских ватри и под шаторима. Они чекају долазак својих представника који су током поподнева били на састанку са председником Србије Александром Вучићем у Београду.

Представници српског народа обавестиће људе на барикади о детаљима разговора у Београду.

После овог и других састанака на блокираним путевима требало би да буде позната судбина барикада на северу КиМ које су постављене пре 19 дана после хапшења бившег полицајца Дејана Пантића на Јарињу.

Кфор: Војска Србије не мора нас да пита

Кфор је данас саопштио да је корисно подсетити да "Војсци Србијe није потребно њихово одобрење за кретање и обуку на територији Србије".

Они су то објавили после извештаја да су министар одбране Србије Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије (ВС) генерал Милан Мојсиловић пре неколико дана посетили јединице ВС распоређене у Рашкој области, на око два километара од административне линије са Косовом.

"У складу са постојећим споразумима, ВС је дужна да обавести штаб Кфора само у случају да неке од њихових јединица морају да приђу ближе од 1.000 метара од административне линије. Информацију Кфору мора дати Заједничка комисија за имплементацију, чија је мисија да олакша комуникацију и разумевање између команданта Кфора и српских снага безбедности", навео је портпарол Кфор у саопштењу.

Када је реч о, како даље наводи портпарол Кфор, Косовским безбедносним снагама, њихово распоређивање, према постојећим споразумима, захтева претходну сагласност команданта Кфора за одлазак на север КИМ.

Немачка захтева уклањање барикада

Портпарол Министарства спољних послова Немачке изјавио је да се од Србије очекује конструктиван приступ у решавању тензија на северу Косова, због које је Влада Олафа Шолца "веома забринута".

Како преноси ДПА агенција, истовремено се од тзв. Косова очекује да прихвати примену раније договореног у вези са Заједницом српских општина.

Опширније прочитајте овде.

Петковић: САД и ЕУ дале чврсте гаранције када је реч о захтевима Срба

Добили смо никада до сада јаче гаранције од САД и ЕУ када је реч о захтевима Срба за повлачење са барикада, рекао је директор Канцеларија за КиМ Петар Петковић.

"Срби су имали три захтева. Најбоље вести су то што је испуњен први захтев, а то је пуштање Дејана Пантића у кућни притвор, он није крив, његово хапшење је политички обрачун Куртија са Србима на КиМ. Он ће вечерас бити са својом породицом", додао је Петковић

Петковић је истакао да Самоопредељење сматра да је пуштање Пантића чин издаје и да они прете судијама који су донели ту одлуку.

У овом тренутку најбитније је да ће Пантић бити са својом породицом, у топлини свог дома, оценио је Петковић и додао да је председник Србије Александар Вучић разговарао са његовом супругом. 

Петковић је додао да се у централну Србију вратио Никола Недељковић, који је раније ове године ухапшен због ношења мајице "Нема предаје" на Газиместану.

Срби су такође захтвали да се пусти Миљан Аџић, а Петковић је истакао да је Србија добила "снажне гаранције" од ЕУ и САД да ће захтеви пити испуњени.

Петковић је рекао да је Вучић претходне вечери разговарао са Лајчаком и Ескобаром и да је добијена обједињена изјава САД и ЕУ у којој се гарантује испуњавање другог захтева, односно  потврђује се да нема спискова за хапшење Срба због учешћа на барикадама.

Трећи захтев су гаранције Кфора да Косовске безбедносне снаге не могу на север без дупле сагласности команданта Кфора и 4 градоначелника (представника локалних заједница) са севера КиМ, рекао је он.

Ова изјава сад постаје извор формалног и материјалног права, досадашња гаранција је постојала само у односу Приштине и НАТО, али сада имамо договор који се односи на све стране, укључујући и Београд и Србе на КиМ.

Он је додао да је услов за повратак Срба у институције успоставњање Заједнице српских општина.

Председник Вучић замолио је Србе да се повуку са барикада, а са њима ће разговарати на административној линији, ка којој ће се хеликоптером упутити након 19 часова, рекао је Петковић.

Специјално тужилаштво открило разлог за пуштање Пантића

Специјално тужилаштво у Приштини открило је данас зашто је Дејану Пантићу променило претходно изречену меру затворског притвора за кућни притвор. 

Они су то урадили, како каже, због здравствених проблема које је имао.

У саопштењу се подсећа да су медицински тимови Еулекса који су прегледали Пантића утврдили да је он лошег здравља и препоручили болничко лечење, али да та препорука није спроведена, преноси Коха.

Наводи се и да је тужилаштво "са здравственог и људског аспекта" предложило Основном суду у Приштини замену мере притвора окривљеном Пантићу, с обзиром да он није у могућности да ужива права која припадају притвореницима у притворским центрима.

Лидер Српске листе: Добили смо важне вести од Вучића, председник мисли да треба уклонити барикаде

Лидер Српске листе Горан Ракић рекао је да су представници Срба са Косова и Метохије данас разговарали са председником Србије Александром Вучићем и да су од њега чули вести које се тичу пуштања на слободу ухапшених Срба, као и његово мишљење да би било добро уклонити барикаде.

"Након овог састанка идемо да разговарамо са нашим народом на Косову и Метохији. Добили смо важне вести које се тичу пуштања на слободу Пантића, Недељковића и осталих ухапшених. Прочитали смо гаранције ЕУ и САД да неће бити хапшења људи који учествују на мирним протестима изазваним Куртијевим терором. Добили смо нове гаранције Кфора да неће бити слања косовских безбедносних снага на север Косова", рекао је он за ТВ Пинк.

Ракић је казао да председник Србије сматра да је добро да се повуку барикаде.

"Ми не верујемо Куртијевој влади. Могу рећи да не верујемо ни међународним гаранцијама. Позивамо председника Вучића да саслуша представнике народа на барикадама. Доћићемо са прецизним захтевима пред њега. Ми верујемо само њему", објаснио је Ракић.Казао је да Срби знају да Вучић трпи велики притисак, али да они који директно учествују у протесту траже од њега гаранције, јер само њему верују.

"Имамо захтеве које ћемо пренети. Председниче само вама верујемо, требају нам ваше гаранције", закључио је Ракић.

Судски савет из Приштине осудио Куртијеву изјаву

Судски савет из Приштине осудио је данас изјаву премијера тзв. Косова Аљбина Куртија који је питао за имена судије и тужиоца који су донели одлуку о пребацивању бившег полицајца Дејана Пантића из затворског у кућни притвор, преноси Коха.

Судски савет је истакао да судије морају да буду независне у вршењу уставних и законских дужности, да је мешање "неприхватљиво" и да га најоштрије осуђују.

Поводом Куртијевог питања о имену судије који је одлучивао о овом случају Судски савет је саопштио да се надлежни службеник који је донео ову одлуку зове "косовски" судија чије одлуке се морају поштовати без коментара и изузетка и да то важи и за владу.

Кфор: Косовске безбедносне снаге не могу на север КиМ без дозволе

Кфор се данас огласио саопштењем у коме се наводи "да је корисно подсетити да Војсци Србије није потребно одобрење Кфора за кретање и обуку на територији Србије, а што се тиче Косовских безбедносних снага (КБС), њихово распоређивање, према постојећим споразумима, захтева претходну сагласност команданта Кфора за одлазак на север Косова".

У саопштењу се истиче да "након извештаја да су министар одбране Србије Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић пре неколико дана посетили јединице Војске Србије распоређене у Рашкој области, око два километара од административне линије са Косовом, корисно је подсетити да Војсци Србије није потребно одобрење КФОР-а за кретање и обуку на територији Србије".

"У складу са постојећим споразумима, Војска Србије је дужна да обавести штаб Кфора само у случају да неке од њихових јединица морају да приђу ближе од 1.000 метара од административне линије. Информацију Кфору мора дати Заједничка комисија за имплементацију, чија је мисија да олакша комуникацију и разумевање између команданта Кфора и српских снага безбедности", пише у саопштењу.

Из Кфора даље наводи да "што се тиче Косовских безбедносних снага (КБС), њихово распоређивање, према постојећим споразумима, захтева претходну сагласност команданта Кфора за одлазак на север Косова. КФОР, у складу са својим мандатом, може да се ангажује са легитимним представницима локалне заједнице на северу Косова као део овог процеса сагласности".

Вучић вечерас на администаривној линији са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетиће административну линију са Косовом и Метохијом вечерас после 20 часова.

Како сазнаје "Блиц", Вучић већ два сата разговара са Србима са Косова и Метохије.

ЕУ и САД: БГ и ПР да предузму мере за деескалацију ситуације

Европска унија и Сједињене Америчке Државе забринуте су због напете ситуације на северу Косова и позивају све на максималну уздржаност, саопштила је прес служба ЕУ.

Како се наводи, Београд и Приштина се позивају да хитно предузму мере за безусловну деескалацију ситуације и да се уздрже од провокација, претњи и застрашивања.

"Радимо са председником Вучићем и премијером Куртијем на проналажењу политичког решења како бисмо смирили тензије и договорили пут даље у интересу стабилности, безбедности и благостања свих локалних заједница. Поздрављамо уверавања руководства Косова да не постоје спискови држављана косовских Срба који ће бити хапшени или процесуирани због мирних протеста/барикада. Истовремено, владавина права се мора поштовати, а сваки облик насиља је неприхватљив и неће се толерисати", наводи се у заједничком саопштењу.

Додаје се да ће САД подржати рад Европске уније кроз њену Мисију владавине права на Косову (Еулекс), а Еулекс ће, у складу са својим мандатом, наставити да пажљиво прати све истраге и накнадне поступке како би промовисао поштовање људских права.

Како се наводи, то укључује гаранције правичног суђења, као и заштиту и једнак третман за припаднике невећинских заједница на "Косову".

Такође ЕУ и САД очекују да се Београд и Приштина врате  "неговању окружења погодног за помирење, регионалну стабилност и сарадњу за добробит својих грађана" и истичу да све обавезе проистекле из дијалога морају у потпуности да се спроведу без одлагања.

Објављен део одлуке о пребацивању Пантића из затворског у кућни притвор

Приштински Репортери објавио је данас део решења Основног суда у Приштини према коме се бившем косовском полицајцу Дејану Пантићу затворски притвор замењен кућним до 9. јануара 2023. године.

Како наводи лист, специјални тужилац у Приштини Африм Шефкиу затражио је ублажавање мера безбедности Пантићу, што је одлуком претпретресног судије Ментора Бајрактарија одобрено.

Овом одлуком наложено је косовској полицији да Пантића одведе са Јариња и пошаље га кући.

Предлог Шефкиуа базира се на чињеници да је истрага против осумњиченог у току.

Као разлог пребацивања из затворског у кућни притвор наведено је и Пантићево здравствено стање, као и потреба да се подвргне лекарским прегледима.

Бајрактари је оценио да ће и мером кућног притвора бити осигурано присуство окривљеног у поступку и да неће бити нарушено успешно и редовно спровођење кривичног поступка.

Гервала: Пуштањем Пантића у кућни притвор нарушен кредибилитет тужилаштва

Министарка спољних послова Доника Гервала назвала је одлуку о слању бившег полицајца Дејана Пантића из притвора у кућни притвор, великим ударом на кредибилитет тужилаштва и судова на такозваном Косову.

"Данашња одлука да се особа осумњичена за тероризам пошаље у кућни притвор представља озбиљан ударац ионако нарушеном кредибилитету тужилаштва и судова на 'Косову'. Зато је судска провера толико неопходна. Сви они, на 'Косову' и ван њега, који покушавају да нас убеде да је то непотребно, данас су добили коначан одговор. Правда и једнакост пред законом, то је владавина права", рекла је Гервала.

Самоопредељење: Пуштање Пантића из притвора је издаја, он је оптужен за тероризам

Покрет Самоопредељење оценио је да је пуштање Дејана Пантића у кућни притвор чин издаје, преноси "Коха".

"Тај чин представља издају", рекао је портпарол странке Арљинд Манџука.

Посланик Самоопредељења Димаљ Баша упитао како је могуће да је Пантић у кућном притвору с обзиром на оптужбе које му се стављају на терет.

"Дејан Пантић је оптужен за тероризам, а судија Ментор Бајрактари му меру притвора замењује кућним притвором. Може ли ми неко рећи како нормалан судија закључује да је терориста сигурнији код куће него у затвору", упитао је Баша.

Пантићу је данас одлуком Основног суда у Приштини, на предлог Специјалног тужилаштва, промењена мера притвора у кућни притвор.

Никола Недељковић коначно у загрљају са породицом

Након што је шест месеци провео у притвору под оптужбом Приштине за наводно "изазивање етничке мржње и нетрпељивости", сусрет са најближима на прелазу Мутиводе био је више него емотиван, јавља "Косово онлајн".

Никола је казао да је је срећан што је на слободи, али и да је у затвору био само зато што је Србин.

"Не желим да коменатришем дане проведене у затвору, срећан сам што сам коначно са својом породицом. Сад тренутно немам у плану да сумирам или сводим неке рачуне. Најбитније да се све ово завршило, да могу коначно са породицом кући да одем, за све остало има времена. Захвалио бих се свим људима који су од првог дана били уз мене и моју породицу. Могу да кажем да сам срећан. Ако сам због нечега требао да будем у затвору и дан нека буде то зато што сам Србин и зато сам и био у затвору", казао је Никола.

Слободанка Недељковић, Николина мајка, захвалила се свима који су били уз њих и подржали када им је било најтеже.

"Срећни смо, узбуђени смо, и хвала свима који су нас сво време подржавали, поготово председнику Вучићу. Дочекали смо и овај тренутак. Ово је најважније да је он сада крај нас, све остало лако ће", казала је Слободанка.

Фон Крамон поздравила одлуку о пуштању Пантића: Ово треба да доведе до тренутног уклањања барикада

Известилац Европског парламента за КиМ Виола фон Крамон поздравила је одлуку приштинског суда да се Дејан Пантић брани из кућног притвора и додала да барикада треба да се уклоне одмах.

"Топло поздрављам одлуку суда да се Дејан Пантић, 'косовски' полицајац, пошаље у кућни притвор. Ово би требало довести до тренутног уклањања барикада на северу 'Косова' и потпуне деескалације. Пуна подршка за Еулекс и Кфор у процесу надгледања", поручила је фон Крамон.

Курти очајан: Ко је тужилац који је Дејана Пантића пустио кући?

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да га веома занима да сазна како је донета одлука да се притвор за бившег полицајца Дејана Пантића преиначи у меру кућног притвора, преноси "Коха".

Курти је изразио неслагање са таквом одлуком Основног суда у Приштини и поставио питање ко је тужилац који је одобрио захтев да се пошаље кући, с обзиром да је, како каже, "Дејан Пантић оптужен за тероризам".

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Адвокат Дејана Пантића: У току дана биће код куће, мера до 9. јануара

Добили смо и званично решење од судије из Приштине да се Дејану Пантићу мера судског притвора замењује мером кућног притвора, тако да ће он у току дана бити код куће и оно што је најбитније поново са својом породицом, рекао је за "Косово онлајн" адвокат Љубомир Пантовић, такође један од Пантићевих бранилаца.

"Видећемо за касније хоће ли тужилац тражити продужење те мере, или ће се заменити за још неку блажу где би Пантић имао само обавезу да се јавља у полицијску станицу једном недељно. Овако, током кућног притвора полиција може да контролише да ли је код куће, а ако хоће да рецимо иде код лекара или мора због нечега да напусти стан, тај захтев се шаље судији преко браниоца", каже адвокат Пантовић.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Никола Недељковић управо прешао прелаз Мутиводе, има забрану уласка на "Косово"

Никола Недељковић је малочас стигао на прелаз Мутиводе, где га је довезло затворско обезбеђење из Косовске Митровице, и он у овом тренутку чека да стигне његова породица, после чега ће се запутити према Београду.

Николина породица се очекује свакога тренутка и он жели прво с њима да се поздрави, пре него што било шта каже за медије.

"Добро сам једва чекам да загрлим своје родитеље", кратко је казао Никола за "Косово онлајн" новинарима након што је прешао прелаз Мутиводе.

Адвокат Николе Недељковића (20) Јована Филиповић потврдила је за Танјуг да је Недељковић пуштен из притвора у Косовској Митровици и да је на путу ка централној Србији.

"Морао је да напусти 'Косово' и има забрану уласка на 'Косово' која ће трајати годину дана", рекла је Филиповић.

Она је казала да је Недељковић пуштен око 10 сати у пратњи полиције, као и да се још није састао са породицом.



Гервала критикује ЕУ: Гледају, а не реагују док Србија копира Русију

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала критиковала је Европску унију да само посматра најновија дешавања на северу КиМ, а не делује, преноси "Албанијан пост".

"Сећам се грешака које су направљене 1990. године пре рата и бојим се да се оне сада понављају. ЕУ гледа, али не делује. Србија копира Русију, али Европа сада понавља исте грешке са Вучићем", рекла је Гервала у интервјуу за холандски лист "Де Волкскрант".

Према њеним речима, ЕУ, као и Велика Британија и САД, треба да санкционишу Србију.

"Од шест држава Западног Балкана, три су у нестабилној ситуацији, оне које имају везу са Русијом преко Србије. Морамо да видимо ширу слику. Не заборавите да све ово долази из Београда", рекла је Гервала.

Курти: Кфору истиче време за уклањање барикада, хапсићемо оне који су поставили барикаде

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је на данашњој седници владе рекао да време које је дато Кфору да уклони барикаде на северу КиМ полако истиче, преноси "Репортери".

"Постављање барикада на путевима неће бити прихваћено. Кфор је тражио времена да реагује, али то време истиче. Имамо сарадњу и координацију са Кфором. Једно је јасно, слобода кретања мора бити успостављена", рекао је Кути.

Курти је рекао да "криминалци на северу покушавају да дестабилизују регион и наруше територијални интегритет 'Косова'", али да "'земља' коју он води неће разговарати и сарађивати са, како је рекао, криминалцима који су поставили барикаде на северу, већ ће их ухапсити".

"Што се тиче ситуације у општинама на северу 'Косова', поступцима и законским одлукама владе и институција 'Косова' супротстављени су криминалци који изазивају органе за спровођење закона и нарушавају безбедност. Нажалост, ове злочинце санкционисане од САД и Британије подржавају председник и Влада Србије у циљу дестабилизације региона уз нарушавање територијалног интегритета 'Косова'. Институције 'Косова' неће разговарати и сарађивати са криминалцима, већ ће их хапсити", рекао је Курти.

Синиша Пантић: Скачем од среће

Синиша Пантић, брат ухапшеног бившег полицајца Дејана Пантића не може да сакрије срећу због радосних вести о пуштању његовог брата да се борани са слободе. 

"Верујте ми да скаћем од среће. Неизмерно се радујем што ћу после две недеље видети брата. Хвала народу на северу што је све ове дане био са нама", рекао је репортеру РТ Балкан Синиша Пантић.

Недељковић, који је ухапшен на Газиместану, пуштен на слободу

Младић Никола Недељковић (20) из Београда, кога је на Видовдан ухапсила косовска полиција на Газиместану, пуштен је на слободу и налази се на путу за Београд, сазнаје Танјуг.

Недељковић је 6. септембра осуђен на осам месеци затвора због наводног "изазивање етничке мржње и нетрпељивости", после чега је два месеца провео у притвору.

Недељковић је, наводно, узвикивао "убиј, убиј Шиптара", што је тврдио један сведок - полицајац који га је и привео у завршници обележавања Видовдана на Газиместану.

Почетком децембра, Апелациони суд у Приштини је смањио казну Недељковићу. Њега је Косовска полиција ухапсила 28. јуна.

Предраг Пантић: Дејан ће бити пуштен, долази у кућни притвор

Нисмо очекивали, изгубили смо сваку наду и јутрос нас је адвокат позвао и рекао да је стигло решење да се мој отац пусти у кућни притвор, каже за РТ Балкан син ухапшеног бившег полицајца Дејана Пантића, Предраг Пантић.

"Нама је адвокат рекао да је у питању кућни притвор и да је стигло решење. То једговор на жалбу коју су адвокати уложили врховном суду: да га тамо држе без основе, да оно за шта га оптужују није довољно и да због здравственог стања и ситуације која је каква јесте, да он буде пуштен на слободу, али ето стигло је решење да је одобрен кућни притвор", наводи Предраг за РТ Бакан. 

Нешто касније им се, каже Пантић, јавио и председник државе Александар Вучић, како би им потврдио да ће Дејан ускоро бити код куће. 

Опширније прочитајте ОВДЕ.

"Блиц": Дејан Пантић биће пуштен да се брани са слободе

Полицајац Дејан Пантић, који је 10. децембра ухапшен на административном прелазу Јариње и који је до данас у притвору, биће пуштен да се брани са слободе, сазнаје "Блиц".

Према писању "Блица" Пантић ће најпре бити упућен у болницу, где ће бити контролисано његово опште стање, с обзиром на то да је на Јарињу, у бази Косовске полиције, провео готово три недеље.

Пуштање Дејана Пантића први је зхтев Срба са севера Косова и Метохије који су у знак протеста на више места подигли барикаде, на којима се налазе до данас. Захтев за пуштање Пантића јавно је упутио и председник Србије Александар Вучић који је све време у контакту са Пантићевом супругом Сузаном Пантић. 

Према писању "Блица" ова вест долази након разговора Вучића са европским и америчким представницима који су трајали током целе ноћи.

Вјоса османи "војсци" тзв. Косова: Останите спремни да увек браните отаџбину

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи у свом годишњем говору пред КБС позвала их је да остану спремни и спремни да увек бране отаџбину, преноси "Репортери.нет".

"Останите спремни да увек браните отаџбину. Желим да Нова година која долази вашим породицама и свим грађанима донесе мир, сигурност и просперитет. А за све оне који желе да угрозе мир и оспоре нашу слободу, да их још једном подсетимо одавде да ништа не може да победи вољу народа који жели да живи слободан и независан. Тога смо били сведоци и са ОВК 1999. године. Сваки дан док носите ову свету униформу, не заборавите жртву која је поднета за овај дан и крв која је проливена", рекао је, између осталог, Османи. у њеном говору.

Зечевић: Србија ставила до знања да неће толерисати насиље над Србима

Одлука власти у Београду о подизању борбене готовости уследила је и након што је у Зубином Потоку дошло до инцидента чије околности још нису разјашњене, али и на дан када је патријарху српском Порфирију забрањен улазак на територију КиМ.

Коментаришући ову одлуку, Слободан Зечевић из Института за европске студије, рекао је да је она вероватно заснована на неким обавештајним информацијама које говоре да су "Албанци спремни за напад на север", преноси "Јуроњуз".

"У прилог томе иде чињеница да су мобилисали 1.500 људи, наводне војске Косова која би требало да интервенише на северу. Пошто је Србија ставила до знања да неће толерисати насиље над Србима на 'Косову' донела је овакву одлуку. Отварају се многа питања те политичке тактике Срба на северу - да ли напуштати институције или формирати ЗСО, да ли је блокада путева једино могуће решење и најбољи вид политичког протеста. Ситуација је таква да, с обзиром на претње Приштине, Србија одговора спремношћу да заштити народ на Северу 'Косова'", рекао је Зечевић.

Како је објаснио Зечевић, ситуација је таква да може да ескалира у покушају насилног уклањања барикада.

Авдулах Хоти дао Куртију инструкције како у четири корака да изађе из "замке Србије"

Бивши премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти предложио је влади Аљбина Куртија четири акције за излазак из, како ју је назвао, "ове замке Србије".

  1. Акција коју треба предузети, према његовим речима, јесте уклањање барикада на северу у сарадњи са Кфором
  2. Влада треба да "упорно тражи од ЕУ и САД да изврше притисак на Србију да не омета и угрожава наше грађане у проласку кроз Србију"
  3. "Одржавајте мир јаким. Покажите спремност за дијалог и мирна решења. Послушајте савете пријатеља о акцијама које треба предузети у оквиру дијалога", написао је Хоти
  4. "Не спомињите ратове и сукобе. Скупо смо платили рат, али смо га добили уз помоћ пријатеља. Ризик је да изгубимо мир због губитка подршке наших пријатеља", закључио је Хоти.

Јанковић: Tешка и опасна ситуација за наше грађане на КиМ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић осудила је потез косовске полиције да забрани улазак на КиМ патријарху Српске православне цркве Порфирију.

"Забрана уласка на Косово и Метохију патријарху Порфирију представља кршење основних људских права, каже повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић", рекла је Јанковић за РТС.

Како је навела, грађани су уплашени и треба имати разумевања за њихов страх.

"То је тешка и опасна ситуација за наше грађане на КиМ, ради се о кршењу основних људских права, фундаменталних. Треба разумети да нико не стоји на барикадама јер му је лепо по оваквом времену, грађани су уплашени и треба имати разумевања за њихов страх. Верујем да би и међународна заједница и Приштина могле да разумеју ту ситуацију и да међународна заједница помогне да се вратимо за преговарачки сто", рекла је Бранкица Јанковић.

Удружење судија и тужилаца Србије најоштрије осудуђује силу и огољено насиље над Србима на КИМ

Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) саопштило је данас најоштрије осудуђује силу и огољено насиље над Србима на КИМ које се одвија пред очима целокупне међународне заједнице.

"Чињеница да је европска заједница остала нема на злочине почињене над цивилним становништвом, спаљене светиње и етнички прогон, те да нема ни намере ни снаге да се зауставе свакодневна кршења елементарних људских права и демонстрацију силе над недужним грађанима, разлог су више да се као народ ујединимо, ослонимо на своју снагу и веру", поручује УСТ у саопштењу.

Они указују да је отворени терор који спроводе "осведочени криминалци и терористи" над недужним становништвом, логичан наставак агресије на нашу земљу и комплетног слома система колективне безбедности изграђеног под окриљем Уједињених нација након Другог светског рата.

Дачић: Шефица дипломатије Албаније даје подршку криминалном режиму Аљбина Куртија

Албанска министарка спољних послова Олта Џачка огласила се синоћ дајући подршку криминалном режиму Аљбина Куртија и брутално нападајући Србију да звецка оружјем, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

"Ниједном речју није опоменула Куртија да има међународну обавезу да примењује Бриселски споразум, Резолуцију 1244 и све друге релевантне документе, обавезу да формира Заједницу српских општина, да не сме да шаље наоружане албанске јединице на север и да не хапсе Србе само зато што су Срби'', истакао је Дачић за Танјуг.

Барикаде су, како је нагласио, миран политички отпор против терора над српским народом који спроводи Аљбин Курти.

''Уместо да га упозоре да не угрожава мир и стабилност у региону, албанска министарка га још подстиче на даље провокације. Зато и она и цела међународна заједница сносе огромну одговорност за све што се дешава и може се десити на 'Косову'. Србија ће све учинити за мир, на челу са председником Републике Александром Вучићем, али ће и све учинити да заштити српски народ од терора и погрома'', поручио је Дачић.

Џачка је претходно поручила да је Албанија уз тзв. Косово и позвала је српске власти да "не оправдавају ни барикаде ни криминалне групе које одбијају да их уклоне".

МСП Приштине: Избегавајте Мердаре, прелаз је затворен

Приштинске институције упозоравају све који путују на КиМ преко централне Србије да заобићу административни прелаз Мердаре, те да користе прелаз Мутивода, или да, чак, иду преко Северне Македоније.

Приштина је затворила овај прелаз, након што га је са стране централне Србије барикадом блокирала група Срба, која овим потезом жели да пружи подршку Србима у јужној српској покрајини.

Енвер Дуголи: Кфор није испунио свој задатак по Резолуцији 1244

Посланик Самоопредељења Енвер Дуголи говорио је о ситуацији која је настала у четири северне општине на КиМ наводећи да Приштина "има снаге да уклони барикаде", али да су чекали реакцију Кфора. 

"Да нисмо слушали Кфор, били бисмо оптужени да не сарађујемо са међународном заједницом. Сада је свима јасно да је Влада 'Косова ово превише толерисала. Мислим да Кфор није успео да изврши своју мисију према резолуцији 1244", навео је Дуголи у емисији "Дебат плус" на РТВ Дукађини.

Вучевић: Срби нису забринути за своје животе без разлога

Председник Србије Александар Вучић састао се касно синоћ са представницима Срба са КиМ и упознао их је са свим шта држава Србија ради да сачува мир и стабилност, као и Србе на Косову и Метохији, а Срби са КиМ су упознали председника о стању на терену, изјавио је министар одбране Милош Вучевић за РТС.

Срби са КиМ, како је рекао Вучевић, пренели су председнику шта их је натерало у тај вид мирног и демократског протеста као што су барикаде.

"Паралелно са тим, председник Републике је имао отворену линију комуникације са највишим дипломатским представницима земаља Квинте, земаља ЕУ и са САД, и пренео је још једном ставове Србије и српског народа на КиМ и нашу одлучност да се тражи политички договор али да он не може бити понижавање Срба и даљи погром Срба на КиМ. Црвена линија Србије је да нема новог погрома, Бљеска и Олује. Ако међународна заједница заиста жели да се ово врати у формат дијалога и политичког договора, администрација у Приштини мора да престане са читавим низом ирационалних и једностраних потеза. Срби нису забринути за своје животе без разлога", рекао је Вучевић.

"Не претимо празном пушком. Ако председник Србије као врховни командант нареди, војска ће реаговати", рекао је Вучевић.

Приштина писала земљама ЕУ да предузму мере против Србије

Министарство спољних послова и дијаспоре привремених приштинских институција је у писму земљама Европске уније тражило да предузму мере против Србије преносе медији.

У писму на три странице, у које је увид имала агенција "Телеграфи" која је то објавила, износе се хронологија и подаци о томе шта се дешавало на северу КиМ .

"У најбољем случају, Србија намерно покушава да дестабилизује 'Косово' како би спречила напредак дијалога, посебно у контексту новопредложеног плана ЕУ (који подржавају Француска и Немачка) за нормализацију односа", пише у писму.

"У најгорем случају, намерна ескалација и инструментализација криминалних група које подсећају на начин рада Србије за започињање ратова 1990-их је заиста лош предзнак и материјализација онога што ратни режим у Београду годинама труби", навели су из Приштине.