Србија и Балкан

РТ Балкан са породицом Дејана Пантића: Хвала свима који су били уз нас, мој отац је невин

Након 19 дана истрајности на барикадама на северу КиМ, Дејан Пантић, због чијег су хапшења почели протести Срба, коначно ће бити пуштен да се брани са слободе
РТ Балкан са породицом Дејана Пантића: Хвала свима који су били уз нас, мој отац је невин© FOTO TANJUG/ STR

Нисмо очекивали, изгубили смо сваку наду и јутрос нас је адвокат позвао и рекао да је стигло решење да се мој отац пусти у кућни притвор, каже за РТ Балкан син ухапшеног бившег полицајца Дејана Пантића, Предраг Пантић.

"Нама је адвокат рекао да је у питању кућни притвор и да је стигло решење. То је одговор на жалбу коју су адвокати уложили Врховном суду, а то је да Пантића држе без основа, као да и оно за шта га оптужују није довољно и да због здравственог стања буде пуштен на слободу, али стигло је решење да је одобрен кућни притвор", наводи Предраг Пантић за РТ Балкан. 

Нешто касније им се, каже Пантић, јавио и председник Србије Александар Вучић, како би им потврдио да ће Дејан ускоро бити код куће. 

"Касније нам, се јавио и председник државе Александар Вучић. Он је позвао мајку и потврдио те добре вести, тако да сада осећамо велико олакшање. Нисмо очекивали, изгубили смо све наде, а десило се нешто добро. Надамо се да ће ово сада да крене у правцу  у ком треба", истакао је Пантић. 

Он је поновио да је његов отац невин и да је у притвору без основа.

"Мој отац је невин, држали су га тамо без основа. Очекујемо да се ово коначно реши, па да и ми, као породица, али и овај народ почне да живи нормално, да нам лакне", закључује Предраг Пантић.

Пантићи: Хвала свима који су били уз нас у овој борби

Предраг Пантић захвалио се српском народу који је управо због његовог оца почео да поставља барикаде широм севера КиМ, свима који су пратили њихову борбу, као и Кризном штабу и свим државим функционерима на челу са председником Србије Вучићем. 

"Захваљујем се свима, од нашег народа до руководства на челу са председником Вучићем. Да њих није било - мог оца би појео мрак. Видите и сами како је било, какви су овде услови, да смо морали за лекове, за позив да молимо", каже Пантић.

Његов стриц, а брат ухапшеног Дејана, Синиша Пантић није могао да сакрије срећу због радосних вести о пуштању његовог брата да се борани са слободе. 

"Верујте ми да скачем од среће. Неизмерно се радујем што ћу после две недеље видети брата. Хвала народу на северу што је све ове дане био са нама", рекао је за РТ Балкан Синиша Пантић.

Сузана Пантић, супруга ухапшеног Дејана изјавила је за медије да јој је ово најлепши дан у животу.

"Чула сам вест, ево пре Вас ме је звао председник Вучић, рекао је да је све учинио, да се трудио, да је труд успео. Питао ме како осећам. Овај дан ми је најдражи у животу", рекла је за "Новости" Сузана Пантић.

Адвокат Влајић: Не зна се када и како ће бити пребачен 

Адвокат Небојша Влајић, један од бранилаца ухапшеног Дејана Пантића каже за РТ Балкан да у овом тренутку не може ништа конкретније да каже о томе: Када ће и како Пантић бити премештен у кућни притвор и да је то сада техничко питање. 

"Полиција је, по закону, дужна да га одведе на његову кућну адресу. Нема рока за премештање у кућни притвор", каже Влајић.

Добили смо и званично решење од судије из Приштине да се Дејану Пантићу мера судског притвора замењује мером кућног притвора, тако да ће он у току дана бити код куће и оно што је најбитније поново са својом породицом, рекао је за "Косово онлајн" адвокат Љубомир Пантовић, такође један од Пантићевих бранилаца.

Како Пантовић истиче, по поменутом решење "мера кућног притвора трајаће до 9. јануара".

"Видећемо за касније хоће ли тужилац тражити продужење мере, или ће се заменити за још неку блажу где би Пантић имао само обавезу да се јавља у полицијску станицу једном недељно. Овако, током кућног притвора полиција може да контролише да ли је код куће, а ако хоће да, рецимо иде код лекара, или мора због нечега напусти стан, тај захтев се шаље судији преко браниоца", каже адвокат Пантовић.

Како наводи адвокат, најбитније је да ће "Дејан Пантић бити са својом породицом и неће више боравити у притвору где су били неодговарајући услови".

Подсетимо, пре 19 дана Срби са севера КиМ су, у знак протеста због противправног лишавања слободе бившег полицајца Дејана Пантића отпочели са протестом на северу КиМ.

Након Пантића ухапшени су и Слађан Трајковић и Миљан Аџић, а Срби са барикада поручују да ће их уклонити када власти у Приштини пусте на слободу ухапшене Србе и када се са севера повуку специјалне снаге полиције.

image