Србија и Балкан

Гренел: Србија да уклони барикаде, Курти да повуче специјалце

Две године Европљани руководе ситуацијом, а она је постала много гора, оценио је некадашњи специјални изасланик за дијалог Ричард Гренел
Гренел: Србија да уклони барикаде, Курти да повуче специјалцеwww.globallookpress.com © Chris Kleponis

Пуштање српског полицајца Дејана Пантића у кућни притвор је први корак ка деескалацији, а сада се очекује да и српска страна уклони неку барикаду, рекао је некадашњи специјални изасланик за дијалог у администрацији бившег америчког председника Доналда Трампа Ричард Гренел.

Он је у разговору за "Јуроњуз Србија" подсетио да је за време Трампа приступ био другачији и да Американци треба да буду много агресивнији у руквођењу конфликтом на КиМ.

"Не могу Европљани да улазе и да заузимају ову или ону страну или да покушавају да преговарају, а да преговори не дају резултате. Две године Европљани руководе ситуацијом, а она је постала много гора. Американци треба да престану да буду у другом плану", рекао је Гренел и додао да је решење у економском развоју, а не у политичким борбама. 

Он је изјаву ЕУ и САД о неопходности деескалације на КиМ оценио као "политичку" и додао да она не помаже ситуацији. Недостају конкретне идеје, а "нема никога из Беле куће ко се заправо бави тим питањем и зна детаље, некога ко заиста има способност да се укључи и да понуди неко решење".

"Када се догоди да се један затвореник пребаци у кућни притвор, то је добар развој догађаја. Сада влада Србије треба да одговори тако што ће уклонити неку од барикада. Треба поново да позовемо и Куртија да повуче специјалне снаге. То је кршење Бриселског споразума. Не можете да етнички промените састав полицијских снага", поручио је Гренел. 

Он је подсетио да је Курти био против свих идеја које су Американци предложили у последњих 15 година, а да то не помаже људима на КиМ.

"Ја бих му (Куртију) рекао да се учлани и у Отворени Балкан", рекао је некадашњи специјални изасланик за дијалог.

Истакао је и да су америчке фирме веома опрезне и оклевају да уложе новац на КиМ због сталних сукоба, те да је потребно америчко вођство у преговорима Београда и Приштине. 

"Овај процес изгледа воде Европљани, а било ко ко гледа рационално на ову ситуацију мора да дође до закључка да последње две године нисмо уопште напредовали, већ само назадујемо", закључио је Гренел.

image