Србија и Балкан

Вучић: Сутра уклањање барикада, ако прекрше договор, север КиМ затварамо заувек

После састанка са Кризним штабом са барикада, председник Србије Александар Вучић обратио се јавности
Вучић: Сутра уклањање барикада, ако прекрше договор, север КиМ затварамо заувекwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Од сутра у преподневним сатима кренуће уклањање барикада, рекао је председник Србије Александар Вучић после састанка са Србима са севера Косова и Метохије.

Вучић је после састанка са Србима са барикада на Косову и Метохији рекао да су му људи рекли да они не желе да иду против своје државе.

Он је потом прочитао текст који су му предали Срби са барикада. Они су рекли да ће заувек поставити барикаде ако се настави терор Приштине над српским становништвом.

Такође, затражили су гаранције Београда да никада неће признати независност тзв. Косова у било ком облику.

"Горко искуство Србима са Куртијевим режимом, и поверење Срба у Приштину није могуће. Срби са Косова и Метохије знају да само могу да рачунају у своју државу, и у вас лично. Ваша реч је једино на шта можемо да се ослонимо. Тражимо од вас реч. Ми никакву веру у Куртија немамо, и уколико се настави терор над нама, ми ћемо заувек затворити север Косова за Приштину. Тражимо од вас јасну потврду да никада неће бити признања КиМ, и да је Косово и Метохија део Србије. Ми нисмо криминалци, него домаћини. Ваша реч је за нас једина гаранција", прочитао је председник.

Он је рекао да једино што преостаје да се верује овим људима да ће поштовати ово што су рекли, и да ће спречити овакво понашање Куртијевог режима.

"Ако се то не деси, ја могу да вам кажем, као што сам вам и рекао, какву год одлуку да донесете, сагласио се ја са њом, држава и ја ћемо бити уз вас. Што се мене тиче, крену ли да хапсе Србе због барикада, имаћете и моју личну подршку и подршку државе", додао је Вучић.

Од сутра у преподневним сатима кренуће уклањање барикада, рекао је Вучић.

"Неповерење није уклоњено, што се тиче овог последњег заклео сам се на Миросављевим јеванђељем и Резолуцију 1244 погазити нећу", истакао је Вучић.

Он је истакао да ово нема везе са повратком у институције, и да су институције условљене Бриселским споразумом, који подразумева и стварање ЗСО, што Албанци нису испунили.

"Курти се заклињао свиме на свету да никада неће формирати ЗСО. Што се институција тиче, питајте Куртија и онима који га помажу. Да не мешамо бабе и жабе", закључио је председник.

Он се захвалио Косову и Метохији јер су се, како каже, супротстављали криминалцима.

"Говорио сам им да све на Косову и Метохији ври, они ми нису веровали, на крају схватили су шалу и да Срби зулум трпити више неће", навео је Вучић.

Вучић је јасно поручио окупљенима да су они родољуби и домаћини, и да за њега никада неће бити криминалци.

"Хвала вам што сте разумели интересе државе, желим вам предстојеће празнике да проведете у здрављу, са породицама. На другима је да одлуче хоће ли мира бити. Што се Срба тиче, ми смо показали да смо спремни на мир, и спремни на уступке, али не на уступке који значе крај државе Србије и наших слободарских тежњи", закључио је председник.

Састанак са Србима

Председник Србије Александар Вучић претходно се састао у Рашкој са Србима са Косова и Метохије које је позвао да уклоне барикаде и рекао да, у замену за то, српска заједница добија документ којим се јасно прописује да на северу, без дозволе српске стране, не може бити полиције тзв. Косова.

Наиме, Кфор је потврдио да Косовске безбедносне снаге не могу да улазе на север покрајине без пристанка локалних српских власти, што су представници Србије и тражили, позивајући се на документ из 2013. године који су потписали Хашим Тачи у име приштинских власти и тадашњи генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмунсен.

Тај споразум је у међувремену константно кршен, будући да косовске снаге, без обзира на потписано, већ годинама вршљају по северу јужне српске покрајине.

Вучић је нагласио да је спреман да се бори за Србе на КиМ и да зна да је његов посао да увек буде уз њих.

"За мене је КиМ Србија и никада неће бити нешто друго, они су моја браћа и сестре", изјавио је Вучић.

Навео је да су преговори били веома тешки, да се ради о људима који не поштују Резолуцију 1244, који су бомбардовали Србију и уништили је.

"Хвала Русији на подршци коју пружају, али њихових снага нема на терену. Ипак, хвала им на политичкој подршци", рекао је Вучић наглашавајући да Србија има подршку и Кине и Индије.

Председник Србије је нагласио да је циљ очување мира, али да ће он прихватити сваку одлуку српског народа.

"Ми смо претходних дана показивали да постојимо као народ на Косову и Метохији. Сваког часа очекујемо да Дејан Пантић буде кући са својом породицом, пошто се сада заобилазе барикаде. Њихов захтев је био да га РОСУ доведе, али издејствовано је да то уради ЕУЛЕКС. То је значајна симболична победа. Оно што имамо у папирима, да се не процесуирају људи који су били на барикадама, то имамо недвосмислено написано"рекао је Вучић Србима са севера.

Он је навео и да не верује да ће Курти поштовати договор, али да ће у сваком случају остати уз народ.

"Хвала вам још једанпут, ја добро знам са којим се проблемима суочавате, све неправде које сте претрпели, и шта су нам радили све ове године. И никада се нису понашали овако као од доласка Куртија на власт", рекао је председник.

Снежана из Неродимља, која је се на Косово и Метохију вратила након што је првобитно избегла јер је претрпела малтретирање, замолила је председника за мир и дипломатију.

Вучић је потом подсетио да је Србима са КиМ забрањивано да гласају на референдуму и на изборима, као и да Запад никада није осудио Приштину за то.

"Када слушам изјаве из једне земље, која се позива на морал и стално позива на поштовање резолуција. Сваку помену, и Либан и Украјину, али не помињу Резолуцију 1244, зато што су је погазили тенковима и авионима, и баш их брига. Барикаде су довеле до тога да се нека реч чује о правима Срба. И овај резултат који смо добили никада не бисмо имали да људи нису изашли на барикаде. Видели сте данас ову хистеричну реакцију Куртија, након одлуке суда о Дејану Пантићу. Чекаће, и он и неки други, да нам врате зато што смо показали чврстину. Али морамо бити и мудри и паметни", казао је он.

"Шта ако крену да нас лове као зечеве?"

Александар Филиповић, полицајац и, доскорашњи шеф оперативе на северу КиМ навео је да су Срби хтели да се интегришу, али да право и правда не постоје у тзв.Косову, па су били приморани да напусте институције.

Он је изразио свој и страх својих колега "да је председник био превише благ", јер како верују, какве год гаранције дају са Запада, познато је како их они лако показе, и да се до сад ниједног слова нису придржавали. 

Филиповић је истакао и да ће Албанци Србе, ако склоне барикаде "ловити као зечеве".

"Ловиће нас као зечеве? Не могу да нас лове као зечеве. Ако крену да нас лове као зечеве, онда нема никаквог споразума. Волели би да нас лове. Ако крену, и ухвате једног од нас, или двојицу, ти зечеви постају вукови, онда више нема гаранција нити било чега", одговорио је Вучић Филиповићу поручујући "хајде да разговарамо пре него што заратимо".

На скептичност Србина према договору са албанском страном, Вучић је људима рекао да узму папир и покажу у њему "иједну лошу ствар за нас".

"Нема ниједне лоше реченице за нас", устврдио је Вучић додајући да ако Срби одбију молбу државе да склоне барикаде, мораће да објасне шта је даљи план. 

Он како каже план има, али тај план није за јавност. Није питање како да изгинемо, већ како да не изгинемо, а сачувамо своју отаџбину, додао је Вучић.

Славко Симић, доскорашњи посланик у покрајинском парламенту, рекао је да се Срби суочавају са проблемима, не само са Куртијем, већ са свим политичким представницима од 2014. па наовамо, и питао председника да ли је могуће да се владавина права врати уз нашу војску и полицију.

"Да сачувамо и Митровицу и Лепосавић у својој држави, Ибарски Колашин, и Велико и Мало Ропотово и сва друга места", додао је председник који је затим започео састанак иза затворених врата са представницима кризног штаба са барикада.

image