Србија и Балкан

Дејан Пантић стигао кући, Османи: Уклањање барикада је питање сата

Председник Александар Вучић, који разговара у Рашки са Србима са КиМ, каже да је Србија први пут нешто конкретно добила на преговорима и захвалио је Русији, Кини и Индији на политичкој подршци коју нам пружају
Дејан Пантић стигао кући, Османи: Уклањање барикада је питање сата© FOTO TANJUG/ STR

Председник Србије Александар Вучић је, пред састанак са Србима са КиМ поручио да је данас први пут постигнуто нешто што ће постати нови извор права за Србе на КиМ.

"Јасно се прописују обавезе да на северу да без дозволе српске стране, не може бити полиције тзв. Косова", рекао је Вучић. 

Каже и да ће се борити са Србе на КиМ, и да је увек био уз њих, а што се тиче веровања западним предлозима рекао је да немамо алтернативу.

"Ово је први пут да се нисмо склањали и да се нисмо померили. Ви знате шта је на овом месту. Цео Генералштаб, сви смо спремни да помогнемо нашем народу. Циљ нам је да сачувамо мир. Али, ја ћу прихватити сваку одлуку и прихватио сам тај терет. За мене је Косово и Метохија Србија, и никада неће бити ништа друго. Они су моја браћа и сестре. Биће ово тешко и дуго вече", рекао је Вучић након што је слетео у Рашку.

По киши и хладноћи, чекајући вести из Рашке Срби су се окупили на барикадама од Рудара до Лешка, Зупча и Ибарске Слатине.

Ноћас је група од педестак људи блокирала магистрални пут од Куршумлије према Подујеву у непосредној близини админстративног прелаза Мердаре.

Преко пута су поставили камионске приколице и тракторе. Они су то, како су рекли, урадили у знак подршке Србима са севера Косова и Метохије.

После блокаде административни прелаз је у потпуности затворен за саобраћај, а Косовска полиција протеклој ноћи није дозвољавала ни пешацима да пређу.

Све најновије вести са КиМ пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 28. дец 2022 • 22:20

    22:20

    Дејан Пантић коначно стигао кући, његов син поручио: Надамо се да је ово почетак краја агоније

    Предраг Пантић, син Дејана Пантића, потврдио је за РТ Балкан да је његов отац стигао вечерас кући, где су га довезли припадници Еулекса и више "косовских полицајаца".

    После 19 дана које је провео у притвору у бази специјалних јединица тзв. 'Косовске полиције' на Јарињу, "отац је јако узбуђен, јер је коначно на слободи, сумирамо утиске. Он нама прича како је било на Јарињу, а ми њему шта се дешавало овде. Добро се осећа, и каже да су полицајци били коректни према њему."

    "Срећни смо, узбуђени, јер смо после свега сви заједно", прокоментарисао је Пантић за РТ Балкан. "Осећај је невероватан, још не знам да ли сањам да ли је истина. Добро је, здраво је, не жали се ни на какве тегобе. Узнемирен јесте, узбуђен, срећан, али здравствено стање му је добро."

    Иако зна да ово није коначно решење, Предраг каже да је велики корак што му је отац дошао кући. 

    "Чекамо шта ће се даље дешавати и надамо се да је ово почетак краја ове агоније и да ће све остало да се реши, да ће овај народ да крене нормално да живи", поручио је он.

  • 22:10

    Еулекс: Немамо ни мандат ни могућност да уклонимо барикаде

    Еулекс је саопштио да нема ни мандат ни могућност да физички уклоне барикаде на северу КиМ.

    Међутим, из Еулекса су поручили да су све барикаде нелегалне и да их треба одмах уклонити, додајући да је безбедносна ситуација на северу Косова веома забрињавајућа и напета.

    "Све барикаде су нелегалне и онемогућавају слободу кретања као и уживање других основних људских права. Желимо да поновимо поруку високог представника Бореља да барикаде нису прихватљиве и да морају одмах да буду уклоњене. Међутим, Еулекс нема ни мандат ни могућност да физички уклони барикаде", каже се у одговору Еулекса, преноси приштински "Репортери".

    Они су рекли да је на северу Косова узнемирујуће присуство наоружаних и маскираних појединаца и група, што је по њима неприхватљиво.

    Еулекс је рекао да је сада важно да се ситуација одмах деескалира и да се стране уздрже од провокативних акција.

    "Еулекс остаје на опрезу и пажљиво прати сва дешавања која могу утицати на безбедност свих грађана на 'Косову' кроз значајно повећање броја патрола, укључујући пешачке патроле у ​​северној Митровици и у Звечану", наводи се у одговору Еулекса.

  • 22:03

    Хаџиу: Правосудне институције су се приклониле криминалним групама

    Министарка правде тзв. Косова Албулена Хаџиу изјавила је да је одређивање кућног притвора бившем српском полицајцу Дејану Пантићу показатељ да су правосудне институције попут Специјалног тужилаштва и Основног суда одлучиле да се приклоне криминалним групама, пише "Коха".

    "Амнестирајте криминалне и терористичке групе и охрабрите их. Када терористичке криминалне групе на северу наше 'земље', које предводи Вучић, виде овакве одлуке правосудних институција, онда су ти поступци за њих охрабрење да наставе са озбиљним радњама којима се крши уставни поредак", навела је Хаџиу.

    Упитана да ли је било међународног мешања у Пантићијев случај, Хаџиу је рекла да нема такве информације, додајући да ће, ако их буде, бити објављене у јавности.

  • 21:51

    Пратите уживо састанак Вучића са Србима са КиМ

  • 21:48

    Османи: Уклањање барикада на северу је питање сати

    Председница тзв. Косова Вјоса Османи изјавила је да је уклањање барикада на северу питање сати и да већ постоји договор о овом питању.

    "Управо због координације са нашим међународним савезницима, уверена сам да је питање сати да се барикаде уклоне и ако се оне не уклоне, наравно, потребна је хитна, али договорена акција наших институција заједно са институцијама међународне безбедности. Договор је већ склопљен, питање је сати, не можемо више да чекамо", рекла је Османи за Клан Косова.

    Она је рекла да Косово јесте и биће у опасности све док Србију буду водили људи попут Александра Вучића, Александра Вулина и Ивице Дачића, за које каже да имају менталитет Милошевића.

    Османи тврди да Србија има јасне територијалне претензије у односу на "Косово" и да "постаје све насилнија, што је тај циљ даљи".

  • 20:31

    Вучић слетео у Рашку: Хвала Русији, Кини и Индији

    Председник Србије Александар Вучић слетео је у Рашку где треба да почне састанак са Србима са КиМ.

    Вучић је истакао да има разумевања за српски народ на северу КиМ.

    "И када постигнете готово све што може да се постигне, они никада неће бити задовољни, зато што су незадовољни чињеницом да под знацима навода не знају у којој држави живе. Не верују Европи и Америци, а Куртију још мање", изјавио је он.

    Непосредно пред почетак састанка, Вучић је рекао новинарима да је данас први пут постигнуто нешто што ће постати нови извор права за Србе на КиМ.

    "Ми имамо документ који је потписао Расмунсен и Тачи. Јасно се прописују обавезе да на северу, без дозволе српске стране, не може бити полиције тзв. Косова", рекао је Вучић. 

    Кфор је потврдио да Косовске безбедносне снаге не могу да улазе на север покрајине без њихове дозволе, а потребан им је и пристанак локалних српских власти. 

    Вучић је нагласио да је спреман да се бори за Србе на КиМ и да зна да је његов посао да увек буде уз њих.

    "За мене је КиМ Србија и никада неће бити нешто друго, они су моја браћа и сестре", изјавио је Вучић.

    Навео је да су преговори били веома тешки, да се ради о људима који не поштују резолуцију 1244, који су бомбардовали Србију и уништили је.

    "Хвала Русији на подршци коју пружају, али њихових снага нема на терену. Ипак, хвала им на политичкој подршци", рекао је Вучић наглашавајући да Србија има подршку и Кине и Индије.

    Председник Србије је нагласио да је циљ очување мира, али да ће он прихватити сваку одлуку српског народа.

  • 20:19

    Гренел: Србија да уклони барикаде, Курти да повуче специјалце

    Пуштање српског полицајца Дејана Пантића у кућни притвор је први корак ка деескалацији, а сада се очекује да и српска страна уклони неку барикаду, рекао је некадашњи специјални изасланик за дијалог у администрацији бившег америчког председника Доналда Трампа Ричард Гренел.

    "Не могу Европљани да улазе и да заузимају ову или ону страну или да покушавају да преговарају, а да преговори не дају резултате. Две године Европљани руководе ситуацијом, а она је постала много гора. Американци треба да престану да буду у другом плану", рекао је Гренел и додао да је решење у економском развоју, а не у политичким борбама. 

    Опширније прочитајте овде

  • 19:41

    Вучић: Поштоваћу одлуку српског народа, каква год она била

    Председник Србије Александар Вучић упутио се у Рашку на састанак са Србима са севера КиМ.

    "Опет на путу за Рашку где ћу разговарати са Србима са Косова и Метохије. Знајући да они, све до коначног ослободјења, никада неће бити задовољни ниједном одлуком, чисте савести и образа, идем пред њих, уверен да је данас добар дан за Србију, да смо сачували мир и добили гарантије за безбедност и опстанак Срба. Каква год одлука нашег народа буде била, прихватићу је, бићу уз њих и чуваћемо српско јединство", написао је Вучић на Инстаграму.

  • 19:03

    Ђурић: Изјавама САД и ЕУ исписана нова политичка реалност на северу КиМ

    Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић рекао је да ослобађање Дејана Пантића и изјаве Европске уније, Сједињених Америчких Држава и Кфора представљају важну тековину барикада мира и даноноћне борбе српских званичника. Он је истакао да је то симболички важна вест за читаву Србију, а посебно за породицу Пантић, пише "Косово онлајн".

    "Важна је и добра вест и у вези са кризом коју је изазвао Куртијев режим, и да је изјавама ЕУ и САД исписана нова политичка реалност на северу КиМ. Позивам грађане Србије да пажљиво проуче ове документе који су нови извори политичке и правне стварности на Северу КиМ и којима је правна и политичка позиција наше стране побољшана у односу на период пре барикада мира. Исписали су је управо барикадама мира, својим храбрим, али мирним и одлучним протестима Срби са севера КиМ уз подршку председника Србије Александра Вучића", рекао је Ђурић.

    Ђурић је истакао да је допутовао у Србију и прикључио се тиму који се бави питањем Косова.

    "После даноноћне дипломатске и политичке борбе српског тима имам утисак да смо нешто ближи очувању мира, уз нешто већи степен заштите српских националних и државних интереса, него пре кризе изазване Куртијевим деловањем. Заједничка изјава САД и ЕУ којом се експлицитно гарантује заустављање прогона учесника мирних протеста уз посебно наглашавање да се то односи на учеснике барикада, јасан је корак у правцу заштите положаја нашег народа. И више од тога, ова изјава последица је свести о притисцима са којима су се Срби суочили као резултат једностраних потеза Приштине, али и оправданости захтева Срба који се барикадама мира боре за основна људска и демократска права", казао је Ђурић.

    Посебно су значајне изјаве Кфора и НАТО-a којима се у правно снажнијој форми дефинише забрана присуства КБС на северу Косова, и установљава се сагласност легитимних српских представника са севера као неопходан предуслов за њихово ангажовање, оценио је амбасадор Србије у САД.

    "Верујем да ћемо у наредном периоду снажним јединством са нашим народом на КиМ, уз хладне главе, тактично и мудро наставити да у веома сложеним међународним околностима померамо ствари у корист права српског народа и мира са све", рекао је Ђурић.

    Према његовим речима, у наредним сатима очекују се кључни разговор представника српског народа са КиМ са Вучићем.

  • 17:47

    Стање на северу КиМ непромењено, Срби чекају своје представнике и нове информације

    Стање на северу КиМ у овом тренутку је непромењено у односу на претходне дане, главни путни правци, као и градске улице у Северној Митровици и околним насељима, блокирани су на укупно 11 места, јавља извештач портала РТ Балкан.

    На највећој барикади у Рудару код Звечана у овом тренутку је више стотина људи, који су поред логорских ватри и под шаторима. Они чекају долазак својих представника који су током поподнева били на састанку са председником Србије Александром Вучићем у Београду.

    Представници српског народа обавестиће људе на барикади о детаљима разговора у Београду.

    После овог и других састанака на блокираним путевима требало би да буде позната судбина барикада на северу КиМ које су постављене пре 19 дана после хапшења бившег полицајца Дејана Пантића на Јарињу.

image