Србија и Балкан

Амбасада Русије демантовала западне медије: Чечени не беже у Хрватску, то су спекулације

Западни медији тврде да је око стотину Чечена побегло и да тражи азил у Хрватској, како би избегли одлазак на фронт у Украјини
Амбасада Русије демантовала западне медије: Чечени не беже у Хрватску, то су спекулацијеGetty © Photo by Kadyrov Press Office/Getty Images

Руска амбасада у Сарајеву назвала је спекулацијом извештаје у западној штампи о Чеченима који беже од мобилизације и заглављени су на граници Босне и Херцеговине са Хрватском, пишу РИА Новости.

"Амбасада не коментарише спекулације западне штампе о овом питању. Помно пратимо развој ситуације. Није било жалби руских грађана у вези са тим", наводи се у саопштењу дипломатског представништва.

Шеф Чеченске Републике Рамзан Кадиров од почетка специјалне перације говори да Чечени који учествују у специјалној војној операцији то раде добровољно, као и да никог нису послали против његове воље. Провокаторима је назвао и оне који шире информације да ће доћи до новог таласа мобилизације. Поред тога, према Кадирову, Чеченија је испунила свој план делимичне мобилизације.

Раније је "Радио слободна Европа" писао да се десетине Чечена, који наводно беже од мобилизације у Русији, налазе на граници између Босне и Херцеговине и Хрватске како би у будућности ушли у ЕУ.

"Тридесетак Чечена на граници Босне и Херцеговине с Хрватском чека на улазак у ЕУ. Планирају да затраже политички азил. Своју земљу, део Руске Федерације, напустили су због 'рата' у Украјини. Бежећи од мобилизације повели су и породице", наводи се у прилогу РСЕ.

У прилогу су снимци неидентификованих миграната, за које не може са сигурошћу да се тврди да су држављани Руске Федерације или Чечени, док један говори како је, наводно, "побегао од 'рата' у Украјини, преко Турске", све време је окренут леђима камери, са капуљачом преко главе.

image