Србија и Балкан

Северна Македонија стала уз тзв. Косово: Против смо повратка српске полиције на КиМ

Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи каже да подржавају "Косово" у његовим акцијама да примењује закон на целој својој територији
Северна Македонија стала уз тзв. Косово: Против смо повратка српске полиције на КиМ© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Северна Македонија је против могућег повратка српске војске на територију Косова, саопштио је министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи, напомињући да са забринутошћу прате дешавања на Косову, преноси Репортери.

Северна Македонија ове године преузима председавање Јадранском повељом, док "Косово" остаје само држава посматрач у овом механизму, тим поводом је Османи казао да би "Косово" требало да се придружи овој повељи.

"Косово је до сада било онемогућено да се придружи недостатком консензуса, а позвао сам и на конференцији у Подгорици када смо председавали да ове године тзв. Косово дефинитивно треба да приступи овој повељи, а наша идеја је на 20. годишњицу оснивања понудити нови стратешки концепт, јер ако су четири од пет земаља већ приступиле, то значи да је прелиминарни циљ идеје А5 остварен. Сада морамо направити нови стратешки концепт, шта ћемо са "Косовом" у НАТО, шта ћемо са Босном и Херцеговином у НАТО и какав ће бити однос НАТО према Србији, а ми намеравамо да дођемо до концепта током нашег председавања", каже Османи.

Министар спољних послова Северне Македоније каже да су са забринутошћу пратили дешавања на северу Косова током барикада.

"Са забринутошћу пратимо јер је граница између хушкачке реторике или националистичке реторике и ескалације на терену веома танка, зато смо били против позива на повратак српске војске на Косово. Важно је смањити ову непотребну реторику, сећам се да је интензивирање посредовања кроз конкретне идеје добра прилика коју би обе стране требале искористити, говорим о европском посредовању кроз француско-немачки предлог јер статус кво не одговара ни једној страни, ни Косову ни Србији, само треће земље имају користи од статуса кво, које желе да задрже отворене сукобе овде и на тај начин имају свој утицај", каже Османи.

Османи каже да подржавају "Косово" у његовим акцијама да примењује закон на целој својој територији.

"Владавина права се мора спроводити и поштовати и то је без сумње, али ја се сећам да у овим ситуацијама које су врло осетљиве, мислим да треба да будите много пажљивији. Рекао сам да Северна Македонија може да послужи као пример не само за Косово и Србију, већ и за многе земље у региону, било добро или лоше, како смо приступили односу са међународном заједницом, односу са странама које имамо били у опозицији или смо имали нека отворена питања и сећам се да само храбре одлуке, блиска сарадња са нашим партнерима, пре свега са Вашингтоном и Бриселом, визија за будућност може бити гаранција за интересе сваког од нас", поручио је Османи.

image