Србија и Балкан

Кфор одговорио на захтев за повратак српских војника на КиМ

Кфор је недавно "из превентивних безбедносних разлога појачао присуство трупа на Јарињу"
Кфор одговорио на захтев за повратак српских војника на КиМ© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Кфор је саопштио да се "тренутно анализира недавни захтев Владе Србије" да се на Косово и Метохију врати до хиљаду припадника српских снага безбедности у складу са Резолуцијом 1244.

У саопштењу се наводи да ће се наставити борба за безбедно окружење и слободу кретања, која подстиче продуктиван дијалог, дајући лидерима прилику да креирају дугорочна, одржива решења за добробит свих заједница које живе на "Косову".

"Мисија КФОР-а коју води НАТО, састоји се од више од 3.700 припадника особља из 27 земаља – укључујући НАТО савезнике и партнере који су посвећени обезбеђивању безбедног, окружења и слободе кретања за све заједнице на 'Косову', у складу са мандатом заснованим на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999. Као таква, улога КФОР-а је и даље фундаментална за трајну безбедност на целом Косову и стабилност у региону Западног Балкана", наводи се у саопштењу.

Како је истакнуто, Кфор је недавно "из превентивних безбедносних разлога појачао присуство трупа на Јарињу".

"Показало се да је то била изузетно успешна активност, у великој мери захваљујући продуктивној и захвалној сарадњи Владе Црне Горе, начелника Генералштаба Србије, институција на 'Косову', мисије владавине права коју предводе Еулекс и Кфор. Повећање присуства трупа било је неопходно, имајући у виду недавне извештаје о наводном могућем присуству организованих криминалних група у демонстрацијама", саопштила је Канцеларија за односе са јавношћу КФОР-а, очигледно алудирајући на протесте Срба на северу покрајине.

У саопштењу се истиче и да "КФОР редовно изводи вежбе намењене тестирању способности и одржавању потребног нивоа оперативне спремности неопходног за наставак испуњавања дужности".

"Последња вежба одржана је 19. децембра 2022. године у кампу Ново Село и спроведена је у циљу обуке и тестирања способности јединица КФОР-а да гарантују слободу кретања користећи расположива средства (тешка логистичка возила и инжињерска средства). Због сложености тренутног радног окружења, најважније је да се ови системи и способности тестирају јер ублажавају колективни ризик ако се будући политички споразуми не могу испунити.Многи актери на терену су посвећени напретку, али Кфор остаје на опрезу и спреман да одговори," наводи се у (не)увијеној претњи Србима који свој протест, поред осталог, исказују и барикадама које су подигли на главним путним правцима на северу покрајине.

Спремни смо да интервенишемо ако буде потребно, како бисмо спречили ескалацију, у складу са нашим мандатом", закључује се у саопштењу.

Подсећамо, јуче је амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде затражио да барикаде буду уклоњене пре Божића.

image