Србија и Балкан

Удружење жена жртава рата: Желели би да Срба нема, али Српска ће вечно трајати

Божица Живковић Рајлић коментарисала је покушаје оспоравања Дана Републике Српске
Удружење жена жртава рата: Желели би да Срба нема, али Српска ће вечно трајатиwww.globallookpress.com © Photo by Damir Sagolj/Getty Images

Република Српска највећа је гаранција опстанка српског народа на овим просторима, истакла је за Срну председница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

"Они би желели унитарну БиХ, друге политике, ратове, прогоне и да Срба нема на овим просторима. Срба има у Републици Српској и Српска ће вечно трајати", поручила је Рајилић.

Коментаришући оспоравања предстојећег  Дана Републике Српске, додала је и да то није новост јер "они су одавно познати као Србомрзци и мрзиоци Републике Српске".

Република Српска ће 9. јануара прославити 31 годину постојања, а тог датума 1992. настала је под првобитним првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је, како подсећа РТРС, српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Свечани дефиле поводом Дана Републике први пут ће ове године биће одржан у Источном Сарајеву. Дан раније је и свечана академија у Бањалуци.

Председник Српске Милорад Додик поручио је да ће свечани дефиле и сваке наредне године бити у другом граду, чиме ће се Дан Републике показати као интегративни празник, који представља читаву Републику Српску.

 

image