Србија и Балкан

Додик: Неприхватљиво је стварање негативне атмосфере уочи дана Републике Српске

Председник РС сматра да је недопустиво да се нешто одузима Бањалуци, зато што је дефиле планиран у Источном Сарајеву
Додик: Неприхватљиво је стварање негативне атмосфере уочи дана Републике Српске© FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је потпуно неприхватљиво стварање негативне атмосфере пред обележавање 9. јануара, Дана РС.

Додик сматра да је недопустиво да се нешто одузима Бањалуци, зато што је дефиле планиран у Источном Сарајеву, преноси РТРС.

"Сасвим је оправдано да се дефиле, као један део манифестације, организује и у другим градовима и општинама широм Републике Српске, а Источно Сарајево је изабрано, као прво, због изузетног значаја који има у стварању Републике Српске. Наредних година дефилеи ће бити организовани и у другим градовима, док ће Бањалука бити домаћин поводом значајних годишњица, као што ће бити 35 година Републике Српске", поручио је Додик.

Председник Републике Српске рекао је раније да ће се обележавати и славити Дан Републике и да ће централна свечаност сваке наредне године бити одржавана у другом граду, чиме жели да покаже да је то интегративни празник који представља читаву РС.

"Да ли празник не подржавају 'туристи' какав је Кристијан Шмит, то нас не занима. Ми смо наше одлуке о томе донели и 9. јануар се не може померити", рекао је.

Он је позвао грађане Источног Сарајева и госте да 9. јануара у том граду присуствују дефилеу безбедносних и невладиних организација поводом обележавања Дана Републике.

Додик је подсетио да ће ове године свечани дефиле поводом 9. јануара бити одржан у Источном Сарајеву, док ће дан раније у дворани "Борик" у Бањалуци бити одржана свечана академија, а након тога и пријем који организују институције Републике Српске.

image