Србија и Балкан

Расписани председнички избори у Црној Гори, ДФ ће имати свог кандидата

Ванредни парламентарни избори нису заказани, упркос захтевима Мила Ђукановића
Расписани председнички избори у Црној Гори, ДФ ће имати свог кандидатаwww.globallookpress.com © Siepmann/magebroker.com

Председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић расписала је председничке изборе који ће бити одржани 19. марта ове године.

Oдлуку je донела у складу са чланом 89 Устава Црне Горе и чланом 2 Закона о изборима за Председника Црне Горе, по којима је председник Скупштине овлашћен и дужан да председничке изборе распише најкасније 120 дана пре истека мандата председника.

Упркос томе што је председник Црне Горе Мило Ђукановић тражио и истовремено расписивање ванредних парламентарних избора, у саопштењу председнице Скупштине наводи се да није испуњен ниједан од услова за то.

"Да би се Скупштина распустила потребно је да се испуне услови из члана 92 Устава, а у овом тренутку није испуњен ниједан од услова (ако се не изабере Влада у року од 90 дана од дана предлагања мандатара или ако Скупштина у дужем периоду не обавља надлежности утврђене Уставом, а то кад је у питању овај сазив Скупштине није случај; додатни услов је да Влада Црне Горе саслуша мишљење председника Скупштине и председника посланичких клубова; Устав, такође, прописује неколико ограничења, а између осталог да се Скупштина не може распустити ако је покренут поступак гласања о неповерењу Влади, односно кад Влада изгуби поверење – члан 110 Устава)", наводи се у објави.  

У саопштењу се додаје да је за скраћење посланичких мандата потребно да то предложи најмање 25, а гласа 41 посланик, као и да наредног дана од дана ступања на снагу те одлуке председник Црне Горе распише изборе.

"Како до овог тренутка нису испуњени услови за расписивање избора за посланике у Скупштини Црне Горе, а није се могло одлагати расписивање избора за председника Црне Горе, то није реална могућност евентуалног истовременог одржавања избора, посебно имајући у виду да је и за избор посланика законски услов да од дана расписивања до дана одржавања не може протећи мање од 60, ни више од 100 дана", закључује се у саопштењу председнице црногорске скупштине.

ДФ ће имати свог кандидата

Демократски фронт (ДФ) ће имати свог кандидата на предстојећим председничким изборима, саопштио је председник Покрета за промене и један од лидера овог савеза Небојша Медојевић.

Медојевић је казао да је једино ДФ искрено тражио и желео парламентарне и председничке изборе у једном дану, а сви остали су, како је навео, желели баш овакав сценарио.

"Независно од свега тога, ДФ ће изаћи на расписане председничке изборе са својим кандидатом и победиће. Народ у коначном увек победи. А ДФ је глас народа", поручио је Медојевић на Фејсбуку.

Јоковић: Остајемо отворени и спремни на сваки договор

Након што је председница Скупштине Данијела Ђуровић расписала председничке изборе за 19. март, потпредседник владе Владимир Јоковић казао је да су пред владом три приоритета.

"Први је да изаберемо све четири судије Уставног суда као би у следеће изборе ушли без правних проблема. СНП ће томе дати пуни допринос. Други приоритет је да се објединимо и имамо заједничког кандидата на изборима од коалиција које су наступиле на изборима у августу 2020. Тај кандидат би победио у првом кругу чиме би ДПС био развлашћен. Приоритет је и наставак преговора о формирању 44. владе", казао је Јоковић.

Он је рекао да ако преговори о формирању владе не успеју, онда би постојећу требало реконструисати.

"Остајемо отворени и спремни на сваки договор", рекао је Јоковић, пише у саопштењу.

image