Србија и Балкан

Митрополит Јоаникије: Отказати пливање за Часни крст због ванредних временских услова

Митрополит Јоаникије је позвао вернике СПЦ у Црној Гори да на Богојављење испуне храмове и порте
Митрополит Јоаникије: Отказати пливање за Часни крст због ванредних временских услова© Amir Hamzagic/ATAImages

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије "снажно" је препоручио свештенству у Црној Гори да због ванредних временских услова, који представљају опасност по људске животе, на Богојављења не одрже традиционална пливања за Часни крст.

У допису свештенству, митрополит је поручио да се ова  препорука посебно односи на места где постоје реални и велики ризици за учеснике пливања, где се плива у хладним, набујалим рекама и узбурканом мору, уз јаке и опасне водене струје.

Митрополит је додао да Црква овом препоруком уважава и чињеницу да су Директорат за заштиту и спасавање Министарства унутрашњих послова и други државни органи упозорили јавност на озбиљне ризике од екстремних временских услова попутобилних киша, јаког ветра, подизања нивоа мора, таласа...

Митрополит Јоаникије је позвао вернике да уместо тога сутра на Богојављење испуне храмове и порте ради учешћа у светим богослужењима и "чину Великог водоосвећења када ће имати прилику да узму богојављенску водицу за здравље душе и тела и освећење својих домова", саопштено је из Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве.

image