Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Западњаци КиМ искористили за рат против Србије

Руски дипломата је рекао да Србија увек може да се ослони на Русију, упркос озбиљности задатака са којима се она тренутно суочава, у контексту наметнуте конфронтације са НАТО-ом
Боцан-Харченко: Западњаци КиМ искористили за рат против СрбијеNone © TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да је ситуација у српској покрајини Косово и Метохија последњих недеља алармантна, где више од десет дана Срби на северу "Косова" не напуштају барикаде, јер је за њих то једини начин да се заштите од агресивне самовоље самопроглашених приштинских "власти".

"За косовске Србе је то једини начин да се заштите од приштинских власти, које су кренуле да преузму контролу над северним деловима региона насељеним Србима и енклавама јужно од реке Ибар уз допуштање и де факто подршке западних кустоса. Београд истиче своју посвећеност проналажењу мирног решења, али јасно ставља до знања да неће дозволити нову рунду насиља над косовским Србима, ма по коју цену", написао је руски дипломата у ауторском тексту за "Международнаја жизњ".

Како је навео Боцан-Харченко, већ скоро четврт века питање "Косова" представља главну претњу миру и стабилности на Балкану, а основни узрок је антисрпски жар колективног Запада на челу са Вашингтоном: игнорисање легитимних интереса Београда и Срба у покрајини, угађање сепаратистичким аспирацијама косовских Албанаца заобилажењем међународног права.

"Од средине 1990-их, радикалне снаге у покрајини које подржавају западњаци усвојиле су терористичке методе, стварајући такозвану 'Ослободилачку војску Косова' (ОВК), чије су жртве биле и Срби и косовски Албанци, чија зверства данас разматра Специјални суд у Хагу. Насупрот ОВК, Београд је увек ишао линијом политичко-дипломатског решавања статуса покрајине. Био је спреман да Приштини додели најширу могућу аутономију. Али западњацима се, очигледно, ова опција није допала. И јасно је: требало је да искористе 'Косовски пројекат' у рату против Србије", нагласио је.

Варварско бомбардовање Југославије цинично проглашено "хуманитарном интервенцијом"

Руски амбасадор је подсетио да је Северноатлантска алијанса 24. марта 1999. године, пркосећи међународном праву, без санкција Савета безбедности УН, покренула агресију на суверену независну Југославију, једну од држава оснивача УН.

Како је навео, наводни масакр "мирних косовских Албанаца" који су извршили српски специјалци у селу Рачак, снимили су инспектори ОЕБС-а предвођени Американцем Вилијамом Вокером, био је тада фалсификовани изговор. У ствари, испоставило се да су прикривени милитанти ОВК банди.

"Варварско бомбардовање које је трајало 78 дана, укључујући употребу муниције са осиромашеним уранијумом, цинично је проглашено 'хуманитарном интервенцијом' под називом 'Милосрдни анђео'. Више од 2.000 цивила је погинуло, укључујући најмање 89 деце", рекао је.

"Привредној и социјалној инфраструктури земље нанесена је огромна штета: циљаним ударима уништени су вртићи, школе и болнице, цркве и манастири, мостови, фабрике и предузећа, укључујући хемијске индустријске комплексе и рафинерије", подсетио је Боцан-Харченко и истакао да савез није сломио поносни, несебични српски народ и да није остварио победу над њим.

Оценио је да су бруталне акције САД и НАТО-а против Југославије означиле почетак замене међународног права "поретком заснованим на правилима", који су арбитрарно дефинисале западне земље.

"Касније је ова шема, прво инсценација, а затим војна операција ван међународног правног поља, више пута репродукована у другим регионима света. У црном 'списку Запада то су злоупотреба Авганистана, Ирака, Либије, Сирије...".

Истакао је да је заустављање инвазије НАТО-а и враћање косовског досијеа у Савет безбедности УН у великој мери заслуга Русије.

"Резолуцијом СБ УН 1244 од 10. јуна 1999. године консолидовани су кључни параметри постконфликтне изградње мира: поштовање суверенитета и територијалног интегритета Југославије, сада Србије, као и адекватно обезбеђење права свих етничких група које живе на Косову и Метохији. Администрација УН, Мисија УН на Косову (УНМИК), као и Косовске снаге (КФОР), одговорне за одржавање безбедности, почеле су да делују у покрајини", додао је.

Према његовим речима, многе одредбе ове резолуције, која је била кључна за решење, остале су на папиру, укључујући низ одлука од суштинског значаја за Београд, укључујући и ограничено присуство српског војног и полицијског особља на Косову.

"Занимљиво је да је када је, у условима све већег антисрпског расположења у покрајини почетком 2000-их, Београд затражио да се тамо распореди свој контингент ради обезбеђења безбедности, одговор је био негативан. У марту 2004. уследили су масовни погроми српског становништва, уништавање, пљачка и скрнављење православних светиња. Ни локалне агенције за спровођење закона ни Кфор нису успели да спрече пораст насиља", подсетио је руски амбасадор.

Запад искористио бомбардовање за остварење својих интереса

Руски дипломата је нагласио да су на Западу ову трагичну ситуацију покушали да злоупотребе за сопствене интересе, јер је констатовано да је неопходно што пре покренути преговоре о статусу "Косова".

"Још пре него што су почели, САД су обећале Приштини да ће подржати регионалну 'државност' уколико се не постигне компромис са Београдом (а то је речено страни коју представљају озлоглашени насилници – јучерашњи милитанти ОВК!). Како би косовски Албанци у таквим околностима могли пристати на мање?", упитао је.

Он је додао да је то питање сада реторичко, јер су косовски Албанци 2008. једнострано прогласили "независност", коју су одмах признали западни кустоси Приштине, а по њиховом налогу и неколико десетина других земаља света, од којих многи од њих нису ни разумели о чему се ту ради.

Дијалог између Срба и косовских Албанаца настављен је тек неколико година касније.

Како је оценио Боцан-Харченко, у стварности, Брисел је далеко од тога да буде поштен посредник, иако пет европских престоница – Атина, Братислава, Букурешт, Мадрид и Никозија – не признају косовски "суверенитет".

"Доказ за то су не само стална резоновања европских званичника о некој врсти 'једнаке одговорности' страна (упркос томе што запаљиви кораци косовских Албанаца доводе до ескалације), већ и неспремност ЕУ да изврши притисак на Приштину да спроведе кључну обавезу договорену у Бриселу 2013. године, о успостављању Заједнице српских општина (ЗСО) на КиМ", навео је.

Како је додао, управо ова структура, са пуним извршним овлашћењима, могла би да обезбеди основна права Срба у Покрајини и нагласио да је Београд одговорно испунио свој део бриселских обавеза.

Он је подсетио и на недавна признања бивше канцеларке Немачке Ангеле Меркел о позадини споразума из Минска о украјинским пословима, која сугеришу да се у односу на бриселске споразуме, ЕУ придржавала истог концепта: да се постигне договор само да би Приштини дала времена да ојача, скупи снагу, припреми за развој свих региона за стварање "етнички чисте државе косовских Албанаца".

Политчки значај апсурдног захтева за "међусобно признање"

Руски дипломата је напоменуо да је не тако давно званична реторика институција ЕУ допуњена апсурдном одредбом за "међусобно признање" која је уврштена у једну од резолуција Европског парламента у јулу 2022. године.

Како је навео, иако овај тенденциозни документ нема правну снагу, не треба потцењивати његов политички значај, јер је ово још један корак Брисела ка ревизији статусно неутралне позиције, нарушавајући мандат Генералне скупштине УН.

"Такав непринципијелни приступ Европској унији не иде на част. То показује да у њеној стратегији нема места искреној намери да се промовише мир, да се изгради поверење између албанске већине и других етничких заједница које живе у покрајини. Понашање ЕУ тешко се може назвати доследним и рационалним. Не може се објаснити са становишта здравог разума, посебно с обзиром на то да Србија остаје кандидат за улазак у 'Евроклуб', а обнављање кризних процеса на Балкану директно би утицало на безбедност Европе", нагласио је.

Истакао је да ништа мање значајна у овом контексту није улога косовских снага предвођених НАТО-ом, које годинама показују равнодушност према судбини Срба у покрајини.

"Они одбијају да предузму превентивне мере, не спречавајући редовне нападе косовских безбедносних снага на север региона, дајући Приштини одрешене руке у застрашивању неалбанског становништва".

"У састав Кфор-а улази контингент оружаних снага Албаније. Вероватно је јасно на коју ће страну он да стане ако дође до ескалације сукоба између Срба и косовских Албанаца. Подсетимо и да је базу 'Бондстил', првобитно предвиђену за Кфор, Вашингтон самовољно присвојио. Тако да о неутралности и равнотежи НАТО мировњака не треба говорити. На дневном реду остаје питање прилагођавања активности Кфора и враћања у оквире које је успоставио Савет безбедности УН", рекао је руски амбасадор.

Више од половине земаља чланица УН није признало независност "Косова"

Боцан-Харченко је рекао да за скоро 15 година једнострано проглашене "независности", Приштина није успела да докаже своју одрживост и није случајно што се данас више од половине земаља чланица УН не слаже са "суверенизацијом" овог квази-ентитета.

"Последњих година, захваљујући системским напорима српске дипломатије, један број престоница повукао је на брзину издата признања псеудодржавности 'Косова' под диктатом Вашингтона. Разочаравајућа статистика говори сама за себе: више од 200.000 Срба који су напустили Косово и Метохију од 1999. године, мање од два одсто се вратило својим кућама. Само у 2022. години, било је преко стотину етнички мотивисаних покушаја напада на Србе и задирања у њихову имовину".

Он је нагласио да не постоје гаранције за безбедност српских светиња, међу којима су средњовековни манастири Високи Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија, црква Богородице Љевишке, уврштене на Унескову листу светске баштине.

Приштински "врх" заслепљен србофобијом не види своју пропаст

Руски амбасадор је додао приштински "врх" заслепљен србофобијом нема ни стратешку визију ни разумевање циљева и задатака одрживог развоја и да су домаће политичке турбуленције постале хроничне.

"Дуго потребне друштвене реформе се не спроводе. Ионако слаба, неефикасна привреда тек треба да се опорави од утицаја ковид кризе. 'Одлив мозгова' се не зауставља. Стопа незапослености младих је висока. Ову жалосну ситуацију користе међународне терористичке и криминалне групе које су покренуле активности у региону", нагласио је.

Неуспех и неспособност Приштине да преговара, како је рекао Боцан-Харченко, огледа се и у бриселском дијалогу. Уместо савесног спровођења раније преузетих обавеза и стручне разраде преговарачке агенде, представници косовских Албанаца постављају вештачке захтеве осмишљене за гласан тренутни ефекат.

"Истовремено, јављају се позиви за стварање 'велике Албаније', што је праћено уз дестабилизацију читавог балканског региона. Приштина тражи од Запада да прошири снабдевање оружјем и војном опремом, посебно артиљеријом са дометом од преко 10 км и системима за електронско ратовање. Заузврат, западњаци, супротно Резолуцији СБ УН 1244, помажу да се 'косовске безбедносне снаге' трансформишу у илегалну 'војску' пуног обима", навео је руски дипломата.

Уздржана политика Београда

Боцан-Харченко је додао да у новим околностима, на рачун тактичких уступака Београда, председник Србије Александар Вучић показује изузетну политичку храброст, уздржаност и разборитост без преседана.

"Српски председник наставља да пружа економску помоћ Србима на КиМ. Истичући неприхватљивост 'политике свршеног чина', неприхватљивост крвопролића, Београд настоји да дипломатски превазиђе разлике у постојећим преговарачким форматима. Показује спремност да се крене ка обострано прихватљивим компромисима. Сарађује са представницима ЕУ, САД и другим западним земљама", нагласио је.

Истовремено, како је навео, председник Србије јавно изјављује да "западни чувари" потпуну контролишу владу "Косова", позивајући да се заустави "премијер" Аљбин Курти и да му не допусте да поново распламса сукоб на Косову.

"Он не крије да се у вези са 'Косовом' не крше само било какви споразуми, већ и фундаментални међународни правни акти. Српски лидер је чак позвао западне посреднике и Приштину, наводећи шест докумената – од Повеље УН и Резолуције 1244 до декларације ЕУ о проширењу на Балкан, усвојене на самиту у Солуну 2003. године, да наведу бар један који се заиста поштује. Ниједан није именован", истакао је он.

Приметио је да западњаци непрестано убацују нове идеје у дијалог и да високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, говорећи о преговорима Београда и Приштине, наговештава сврсисходност преласка на такозвани француско-немачки план решења, који подразумева сагласност Београда на улазак "Косова" у међународне организације, укључујући УН.

"Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изненада се сетио важности ЗСО за Србе на КиМ: кажу да ће Вашингтон учинити све да пројекат постане стварност. Али одмах је направио резерву. Кажу, то је могуће само у форми која би одговарала косовском 'уставу'. Другим речима, САД би желеле да ову одлуку претворе у балон од сапунице, да створе неку врсту НВО са спољним атрибутима ЗСО, али без стварних овлашћења".

Он је оценио да постоје и покушаји да се питање Косова дисперзира на различите преговарачке платформе, а да су то бриселски дијалог Београд – Приштина, и шири "Берлински процес" под окриљем ЕУ, као и појединачни контакти са западним представницима.

"Тиме се додатно појачава спољни притисак на Србију – по принципу 'не вештином, већ бројкама' како би је погурала да затвори косовско питање по западним условима, не по међународном праву, већ по озлоглашеним 'правилима'", упозорио је Боцан-Харченко.

Београд жели да избегне оружани сукоб, али не одустаје од својих националних интереса

Боцан-Харченко је додао да у Београду не намеравају да одступе од темељних националних интереса у односу на Косово и Метохију, своје сународнике у покрајини.

"Уверавају их у одлучност да спрече нове погроме на 'Косову' или насилну 'реинтеграцију' севера Косова по обрасцима загребачке војно-полицијске акције 'Олуја' 1995. године, која је резултирала егзодусом више од 250 хиљада Срба из Хрватске", објаснио је.

Он је навео да није искључена опција ескалације оружаног сукоба, који Срби желе да избегну по сваку цену и да је због тога Београд принуђен да јача своју војну групацију у близини административне линије са покрајином.

Русија ће увек бити уз Србију

Руски дипломата је рекао да Србија увек може да се ослони на Русију, упркос озбиљности задатака са којима се она тренутно суочава, у контексту наметнуте конфронтације са НАТО-ом.

"Настављамо да учествујемо у решавању хитних међународних криза, укључујући и 'Косово'. Тим пре што је реч о Србији – братској, пријатељској земљи, нашем стратешком партнеру, де факто савезнику. Земља чије бриге и проблеме, без претеривања, узимамо к срцу као своје. Земља која, одолевајући најснажнијем притиску Вашингтона и Брисела, не подлеже санкционој грозници и не придружује се западним ограничењима против Русије", нагласио је.

Према његовим речима, очигледно је да Запад користи немире на КиМ као полугу да изврши притисак на председника Вучића како би га сатерао у ћошак и натерао да се придружи антируским рестриктивним мерама.

"Наставићемо блиску координацију са Београдом у заштити легитимних права Србије у односу на Покрајину Косово и Метохију. Наше главно оруђе је знатан потенцијал Русије као сталне чланице Савета безбедности УН, под условом да ће иницијатива припасти Београду. Овде смо солидарни са нашим кинеским партнерима, јер Пекинг такође полази од императива стриктног придржавања међународних правних норми, држећи питање Косова на дневном реду Савета безбедности УН", истакао је.

Он је подсетио да став председника Руске Федерације Владимира Путина остаје непромењен и да се Москва залаже за постизање стабилног, обострано прихватљивог решења од стране Београда и Приштине стриктно у међународно-правним координатама, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН. 

"Само истински дијалог ће донети мир и сагласност на Балкан. То ће отворити нове хоризонте за друштвено-економски и инфраструктурни развој региона. То ће омогућити одржавање културне и верске разноликости, очување богатог историјског наслеђа. Са своје стране, спремни смо да на сваки могући начин омогућимо овакав конструктиван дијалог", закључио је руски амбасадор у Београду.

image