Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Приштински екстремисти подстичу србофобију уз попустљивост Запада

Руски амбасадор у Србији оценио је да је одбијање Кфора да дозволи Србима да на север покрајине пошаљу своје снаге "цинично и бахато"
Боцан-Харченко: Приштински екстремисти подстичу србофобију уз попустљивост Запада© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Приштински екстремисти на челу са покрајинским "премијером" Куртијем настављају да подстичу србофобију уз попустљивост западњака, оцењује амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.

"Ретки представници ЕУ који су пробали да прокоментаришу злочине почињене на Косову, прећуткују околности онога што се десило. Самим тим, они деле одговорност за наставак курса Приштине ка застрашивању српског становништва, односно његовом протеривању из покрајине", додао је руски дипломата.

Он је поручио и да је одговор Кфора у којем је одбијен захтев Београда да пошаље у покрајину српске полицајце и војнике ради осигуравања безбедности сународника, а сходно резолуцији 1244 СБ УН, стигао  "бахато и цинично, заправо увече 6. јануара, одмах након атентата на српску децу који је извршио косовски Албанац".

Боцан-Харченко додаје и да низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини Косово и Метохија током Божићних празника, укључујући и напад на дете од 11 година, изазива забринутост.

"На исти начин Запад гледа кроз прсте на трагедију Донбаса, варварска бомбардовања цивила од стране украјинских радикала. Колико деце је убио кијевски режим оружјем испорученим из САД и држава ЕУ – погледајте 'Алеју анђела'! Нечовештво западњака не зна за границе, као и њихово стално повлађивање неделима сопствених штићеника", закључио је руски амбасадор у својој објави на Твитеру.

image