Србија и Балкан

Јуроњуз: Американци блокирали улазак "Косова" у Савет Европе

САД траже конструктивнији став Приштине о Заједници српских општина
Јуроњуз: Американци блокирали улазак "Косова" у Савет ЕвропеGetty © Sean Gallup

Министарства спољних послова појединих земаља Европе, које су чланице Савета Европе, добила су ноту од амбасада Сједињених Америчких Држава у којој се каже да Вашингтон сматра да питање уласка "Косова" у Савет Европе не треба стављати на дневни ред Комитета министара Савета Европе, јавља "Јуроњуз Србија". 

Према сазнањима овог сајта, САД траже да се питање уласка "Косова" у чланство Савета Европе не ставља на дневни ред све док "Косово не усвоји конструктивнији став о Заједници српских општина (ЗСО), чиме би се отворио пут за предлог основног споразума Београда и Приштине".

Овај став Сједињених Држава је усаглашен са Италијом, Француском и Немачком, додаје сајт.

Подсетимо, приштинске власти су 12. маја прошле године званично поднеле захтев за пуноправно чланство у Савету Европе.

Овакав став Вашингтона могао би да има везе са нон-пејпер документом који је јуче објавио "Албанијан пост", а у ком се наводи да ће Приштина сносити одређене последице уколико буде одбила да формира ЗСО.

Оне би подразумевале укидање слободног кретања грађана, позивног броја +383, интеграцију северног дела и контролу два административна прелаза са Србијом, наводи се у документу.

Самопроглашено "Косово" наводно неће уживати апсолутну заштиту од западног света, који је од виталног значаја за његово постојање, и да истовремено оклева да прихвати западне напоре за трајни мир.

Са друге стране, уколико Београд буде одбио нови преговарачки оквир, Србија неће моћи да ужива у финансијским, економским и политичким предностима постојећих споразума, а да истовремено, како се наводи, подрива напоре Запада за трајни мир. 

image
VV inauguration
banner