Србија и Балкан

Роде: "Косово" касни са формирањем ЗСО

Немачки амбасадор подсетио је да је "Косово" још 2013. године преузело обавезу стварања Заједнице српских општина, и позвао на њено хитно формирање
Роде: "Косово" касни са формирањем ЗСО© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде поново је позвао на хитно формирање Заједнице српских општина.

"У потпуности се слажем: Косово је 27. јуна 2013. године преузело обавезу формирања Заједнице општина са српском већином. То касни и покренуће разговоре о нормализацији", написао је Роде на свом Твитер налогу, ретвитујући саопштење америчке амбасаде са изјавама саветника Стејт департмента Дерека Шола и специјалног изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара у којима се позива на хитно успостављање ЗСО.

Амбасада САД је иначе у коментару овог саопштења навела да је Америка "најближи пријатељ и савезник Косова" и да зато верује да ће привремене приштинске институције успостављајући ЗСО "схватити критични елемент потребан за изградњу своје праве будућности као суверене, мултиетничке и независне земље, интегрисане у евроатлантске структуре".

Роде је и раније инсистирао да је крајње време за имплементацију свих споразума потписаних у Бриселу укључујући и формирање Заједница српских општина.

Тако је средином јануара навео да је сагласан са Шолеом да би сви бриселски споразуми требало брзо да се примене "укључујући успостављање ЗСО у складу са Уставом 'Косова'"

А, у време док су Срби постављали барикаде на северу истакао је да су оне нелегалне и додао да сматра да је формирање Заједнице српских општина обавеза коју је Приштина преузела, али да "није циљ формирање још једне Републике Српске".

Навео је да је предлог статута ЗСО припремила немачка невладина организација Еберт фондација, заједно са Европским институтом за мир и истакао да је тај предлог у складу са одлуком уставног суда у Приштини из 2015. године.

"То је врста аутономије у неким сферама која не угрожава територијални интегритет или суверенитет Косова", рекао је немачки амбасадор.

Његове изјаве о барикадама, иначе је коментарисао и председник Србије Александар Вучић, истичући да немачки представник мисли да може да одређује какав се пасуљ једе у Митровици, а какав не сме у Зубином Потоку.

 

image