Србија и Балкан

Гевир: Хрвати морају да се носе са својом историјом која укључује усташки режим

То је била окрутна, конзистентна, вишегодишња политика и да усташки режим није поражен, наставили би с тим, рекао је представник Јад Вашема
Гевир: Хрвати морају да се носе са својом историјом која укључује усташки режим© ATA Images, all rights reserved

Сви Хрвати имају одговорност да се носе са својом историјом, која укључује и усташки режим, изјавио је Јоси Гевир, директор за међународна питања у израелском меморијалном центру Јад Вашем.

Гевир је за Хину рекао да су сви Хрвати одговорни за чување сећања на холокауст, као и да се то чини "тачно и исправно".

Гевир је истакао да је усташки режим за време тзв. НДХ био "злочиначки режим на пуно начина", али да он може говорити само о једном - односу према јеврејској мањини.

"То је била окрутна, конзистентна, вишегодишња политика и да нису поражени, наставили би с тим", рекао је представник Јад Вашема, а преноси Танјуг.

У две велике депортације, у августу 1942. и у мају 1943. године, усташе и нацисти су у Аушвиц депортовали више од 6.500 хрватских Јевреја, а НДХ је имала и властити логор смрти, Јасеновац.

Око 30.000 хрватских Јевреја умрло је током холокауста, односно 80 одсто јеврејског становништва у земљи, наводи Хина.

"О томе треба учити и прихватити то. Сви Хрвати имају одговорност да се носе са својом историјом, а та историја укључује усташки режим", рекао је Гевир.

Додао је да усташки режим, срећом, није представљао све Хрвате и да су се многи Хрвати борили против тога.

Хрватска 1. марта од Шведске преузима једногодишње председавање Међународном алијансом за сећање на холокауст (ИХРА), а Гевир, који је и један од руководилаца израелског представништва при ИХРА, посетио је Загреб како би са хрватским званичницима разговарао о плановима за председавање.

Према његовој оцени, то је "велика одговорност и велика прилика" за Хрватску, која ће председавањем, како је навео, "бити светски лидер сећања на холокауст".

image