Свет

Четвртина младих Холанђана пориче Холокауст

Више од половине свих испитаника не зна да је шест милиона Јевреја убијено у Холокаусту
Четвртина младих Холанђана пориче Холокаустwww.globallookpress.com © DanitaDelimont.com

Скоро четрвртина Холанђана рођених после 1980. године верује да је Холокауст мит или да је број жртава био преувеличан, подаци су Међународне јеврејске организације "Клејмс конференс" из Америке.

Анкета је спроведена у шест земаља, а поред холандских "миленијалаца" (рођених после 1980. године) и припадника "генерације З" (рођени средином деведесетих година и касније), учествовали су и млади из Аустрије, Канаде, Француске, Велике Британије и Сједињених држава.

Узнемирујући је недостатак свести о кључним чињеницама о историји Холокауста и сопствене улоге у њој, наводи се у закључку невладине организације, преноси Ројтерс.

Порицање и извртање чињеница

Број одраслих Холанђана који верују да је Холокауст мит био је већи него у било којој претходно испитаној земљи и износи 12 одсто свих испитаника. Они такође верују да је број убијених Јевреја значајно преувеличан, док девет одсто није сигурно. Ова бројка расте на 23 одсто, односно четвртину испитаника, ако се одговор тражи од млађих генерација рођених после осамдесете.

Више од половине свих испитаника не зна да је шест милиона Јевреја убијено током Другог светског рата, а 29 одсто верује да је број мртвих Јевреја два милиона или мање. 

Неонацизам и антисемитизам

Да је прихватљиво да појединац подржава неонацистичке ставове, сагласно је 22 одсто миленијалаца и припадника генерације З, док 13 одсто њих каже да није сигурно. Када су сви испитаници у питању, 12 одсто свих сматра да је такав став прихватљив, а 11 одсто није сигурно.

Иако је у Холандији постојало неколико транзитних логора који су служили за депортацију Јевреја, већина холандских испитаника, 53 одсто свих испитаника и 60 одсто миленијалаца и генерације З сопствену земљу "нису навели" као земљу у којој се догодио Холокауст.

Само 44 одсто младих Холанђана противи се недавним напорима холандских јавних личности да се извине за неуспех Холандије да заштити Јевреје током Холокауста.

За Ану Франк, која се крила у Амстердаму током нацистичке окупације Холандије, чула је већина холандских испитаника (89 одсто).

"Истраживање за истраживањем показује опадање у знању и свести о жртвама Холокауста. Једнако узнемирујући је и тренд порицања и извртања чињеница о Холокаусту", рекао је Гидеон Тејлор, председник Међународне јеврејске организације "Клејмс конференс".

Он додаје да све ово указује да је неопходно да се стави већи фокус на образовање и на потребу за бољим контекстом у оквиру постојећег наставног плана и програма о Холокаусту како "порицање убудуће не би надјачало знање".

image